Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
hadezejština / POLITIKA & KRIMINAL
Branko Bačić i “nespretna komunikacija” Zlate Hrvoj Šipek: Oporba je “protiv”, jer je vladajuća većina “za”, ljubomorni su na uspjehe ove Vlade ( ?! )

Branko Bačić i “nespretna komunikacija” Zlate Hrvoj Šipek:
Oporba je “protiv”, jer je vladajuća većina “za”, ljubomorni su na uspjehe ove Vlade ( ?! )

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dobila je 77 čvrsto armiranih glasova vladajuće koalicije, usprkos svemu, lažima, blamaži, posipanju pepelom, preuzimanju odgovornosti za “grijehe činjenja i nečinjenja”, zataškavanju kriminala državnih dužnosnika, potpunom gubitku kredibiliteta kod građana. Ali, za takav smo epilog znali i prije glasanja u Saboru. Jer, kad Andrej Plenković kaže da će HDZ podržati izvješće glavne državne odvjetnice, njegovi i zastupnici satelitskih kooperanata, o tome nemaju što misliti. Njihovo je samo da odluku šefa dosljedno provedu.

O.k., tako to kod nas funkcionira. Ali krajnje je degutantno da netko ozbiljno, bez imalo ljudskog i političkog integriteta, tu potporu pred javnošću brani, umjesto da o tom iz pristojnosti šuti zauvijek. No, Branko Bačić ima obraz koji može podnijeti puno više, nekmoli minimiziranje propusta Hrvoj Šipek koja se debelo javno osramotila…

Zašto Hrvoj Šipek treba Plenkoviću?

Ne samo da je diskreditirala instituciju kojoj je na čelu, dodatno urušila povjerenje javnosti u pravosudni sustav, glavna državna odvjetnica pokazala se i kao iznimno neosjetljiva i nekolegijalna osoba. Umalo je, naime, utopila ravnateljicu Uskoka Vanju Marušić kako bi spasila vlastitu poziciju, i da nije Plenković u zadnji trenutak presjekao taj pravosudni čvor iz straha da se pri ovoj pravosudnoj havariji nekontrolirano ne raspe perje, Marušić bi sada bila “pokojna”. Ali, vrag je u tome što je prijetila opasnost da za sobom povuče i Hrvoj Šipek, čime bi Plenković bio doveden u vrlo neugodnu situaciju. I zato je poplavu gluposti u vrhu DORH-a i USKOK-a marljivo posušio, spasio obje i zadužio ih trajno. No, javnost time nije prevario.

Samo je izazvao kolektivne želučane probleme nacije konsternirane šefom Vlade koji benevolentno prelazi preko činjenice da na čelu ključnog pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala ima osobu potpuno nedoraslu tom zahtjevom i teškom poslu, osobu koja da i ne trepne javno više puta slaže, i nakon toga očekuje da joj građani vjeruju i da je poštuju. Kako, zaboga? Zašto Zlata Hrvoj Šipek treba Plenkoviću?

Sve to, naravno, već znamo, kao što smo znali i za ishod glasanja o sudbini Hrvoj Šipek u Saboru i prije glasanja. Ali, nismo znali da će se naći jedan HDZ-ov debelokožac koji će bez krzmanja i srama stati pred kamere i mikrofone i cijeli skandal sa zataškavanjem afere Žalac u DORH-u svesti na jednu nespretnu izjavu, nespretnu komunikaciju!?

Degutantni Bačić

Nema onoga tko bi to bolje odradio od Branka Bačića, šefa HDZ-ovog kluba zastupnika, koji je već prošao, i to u funkciji stranačkog tajnika, i crne torbe i optužnicu, pa naposljetku i presudu za Fimi Mediju iz koje je HDZ izašao kao jedina stranka ikad osuđena za političku korupciju. Što se može još dogoditi gore od toga? Pa je iskusnom Bačiću, certificiranom HDZ-ovcu, i ovo degutantno pranje obraza stranke i njezina šefa bio tek rutinski zadatak.

-HDZ i vladajuća većina daju punu potporu radu DORH-a i glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i ne žele zbog jedne nespretne izjave generalizirati rad DORH-a- rekao je mirno, bez trzaja facijalnih mišića zbog eventualne nelagode, ili spontanog naleta krvi u obraze, Branko Bačić, HDZ-ov specijalac, nezamjenjivi pripadnik “interventne postrojbe” za obranu potpuno neobranjivih poteza “velikog vođe”.

I onda, pila naopako. Kad je glavnu državnu odvjetnicu” oprao” od javne demonstracije nevjerodostojnosti jednom “nespretnom izjavom”, njezine kritičare iz oporbenih klupa stao je optuživati kako redovito sabotiraju sve što dolazi iz vladajuće većine, pa, stoga nije nimalo slučajno da su glasali i protiv Zlate Hrvoj Šipek, jer je vladajuća većina podržala. Na taj način Bačić potpuno otupljuje oštricu opozicijske kritike, svodi je na inat, prkos spram vlasti, nevažno grintanje onih koji nisu u poziciji nego opoziciji. Treba to znati i imati obraz to činiti…

Prkos ljubomorne oporbe…

I još dvije stvari:  Prvo, u tom maskiranju jedne štetne odluke kojom se DORH i USKOK pretvaraju u ovisnike o vlasti, Bačić će u svom ležernom cinizmu ustvrditi kako je HDZ-u posebno stalo da DORH bude neovisan i samostalan u svom radu i za to će se, kaže, zalagati kao i za neovisno sudstvo. Kako to HDZ radi, gledamo već tri desetljeća.

I drugo, Bačić ide tako daleko u elaboriranju opravdanosti potpore vladajućih posrnuloj glavnoj državnoj odvjetnici da čak kaže: -Oporba nikada nije dala potporu nečemu što predlažu Vlada i HDZ, epilog čega je takav da je Hrvatska među prve tri države u ovoj godini kada je riječ o borbi za očuvanje radnih mjesta, te jedna od najuspješnijih članica EU. Stoga, zaključuje ingeniozno , a zapravo besramno, “ne čudi me kada se oporba ne slaže i kada je u pitanju rad neovisnog pravosudnog tijela DORH-a.”

Eto ga na, cijela se priča svela na oporbeno opstruiranje DORH-a  i glavne državne odvjetnice iz inata HDZ-u, iz ljubomore jer HDZ-u tako dobro ide da je Hrvatska, kako tvrdi Bačić, jedna od najuspješnijih članica EU-a!!! . Ni manje  ni više. Kome smeta “malo laži”, ako ne smeta glavnoj državnoj odvjetnici, zašto bi smetalo Bačiću

Pritisak na neovisno pravosuđe ( ?! )

HDZ, veli Bačić, podržava nultu stopu tolerancije na korupciju, neovisno o kome se radi i o stranačkoj iskaznici, a ovakvi igrokazi oporbe idu za tim da diskreditiraju HDZ, što je “njihov način djelovanja koji mi nećemo prihvatiti”. Nije li to cinično? HDZ kao moralna, antikorupcijska vertikala s licencom za političku korupciju…? Prvorazrednom HDZ-ovom poltronu koji jednako gorljivo brani svakog šefa i jednako bespogovorno odrađuje svaki “prljavi posao” za svog gazdu, znajući da mu je to najisplativije, obraz je odavno odebljao i odavno ga više ne boli…

Na kraju, kao da nije bilo nikakvog skandala, nikakvih laži, zataškavanja, grijeha nečinjenja koji su se dvije godine uspješno prikrivali. I tko zna dokad bi da nije bilo OLAF-a , Europskog javnog tužitelja i Tamare Laptoš. Samo, oni će i dalje nadzirati pljačku europskog novca, a uz ovakve pravosudne institucije domaći novac će se moći i dalje nesmetano odlijevati u privatne i stranačke džepove. Tko bude upirao prstom u to, mora znati da je to pritisak na neovisno hrvatsko pravosuđe.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI