Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
'rvatska
Vlada RH likvidira i rasprodaje Brodarski institut Zagreb: ‘Institut bi trebao biti neosporni državni interes’

Vlada RH likvidira i rasprodaje Brodarski institut Zagreb:
‘Institut bi trebao biti neosporni državni interes’

S posljednje sjednice Vlade RH stigla je vijest koja je odjeknula (negativno) u Hrvatskoj: A. Plenković (HDZ) i suradnici su donijeli Odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o., Zagreb. Ukratko, smisao te odluke je gašenje te ustanove sa 70 godišnjim ugledom i dostignućima, a sve kako bi se rasprodale njezine nekretnine koje su, kako navode u obrazloženju te Odluke (poveznica na taj dokument Vlade RH),  procijenjene na 39.972.079 EUR-a ili 299.500.000,00 kuna, odnosno gotovo 300 milijuna kuna. Za slabije upućene, Brodarski institut se prostire u Novom Zagrebu na velikoj površini, od kojega je značajan dio zelen, i neki ga odavno vide kao neko profitabilno buduće gradilište tko zna čega sve ne.

No reagiraju oni koji shvaćaju značaj tog instituta za Hrvatsku i njezine buduće generacije, a za kojega je svojevrsno i Franjo Tuđman (HDZ) na kojega se tobože zaklinju A. Plenković i njegova stranka, kazao:Brodarski institut je vrhunska ustanova koju u interesu Hrvatske treba ne samo očuvati nego i dalje razvijati”.

No i ondašnji HDZ, kao i današnji, nije nikada imao previše sluha za održanje nekih strateških ustanova i poduzeća, nego su najščešće iste gledale kroz prizmu nekretnina kojima raspolažu, a koje su uglavnom završavale u rukama podobnih tzv. poduzetnika.

Radnici Instituta poslali su apel svekolikoj hrvatskoj javnosti, posebice stručnoj i znanstvenoj zajednici i partnerima, da je podrže u nastojanju da BIZ nestane, a njegove nekretnine budu rasprodane. Njihovo pismo je u nastavku:

Atraktivni prostor Brodarskog instituta (foto Google karte)

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što ste možda već doznali iz medija, Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o. Zagreb (BI). Pri tome se iz rebalansa proračuna s ciljem stvaranja prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o., Zagreb odobrava isplata vlasničkog zajma u iznosu do 60.000.000,00 kuna.

Obrazloženje ove Odluke pripremljeno od strane CERP-a i Ministarstva graditeljstva i državne imovine sadrži niz netočnih navoda i što je još gore uopće ne sadrži očitovanje o djelatnosti i poslovnim aktivnostima BI-a koje, unatoč poslovanju u uvjetima blokade, nisu ugašene. Ispitivanja u laboratorijima brodske hidrodinamike se provode te su u tijeku projekti i u bazenu i kavitacijskom tunelu. Neki od recentnih projekata uključuju razvoj azipodnog kontrarotirajućeg propulzora, istraživanje pomorstvenih značajki brze jedinice pri 60 čvorova brzine itd. Institut obavlja složena istraživanja kako za domaće tvrtke tako i za renomirane strane naručitelje, te aktivno sudjeluje u radu ITTC –a i to predsjedajući jednom od četiri radne grupe kao i EU projektu iz ADRION programa. Da su analize provedene od strane Vlasnika uključivale nešto više od puke procjene vrijednosti zemljišta, ovakvi projekti bi zasigurno izazvali pozornost.

Naglašavamo da su laboratoriji BI najveći i najskuplji laboratorijski resursi u RH, da BI ima više od 70 godina tradicije i akumuliranog znanja te da može u vrlo velikoj mjeri doprinositi razvoju znanosti u području tehnike, znanosti, gospodarstva i obrane, što mu u stvari i jest svrha. Posebna vrijednost BI su radnici koji su očuvali laboratorije i koji uspješno obavljaju složena istraživanja.

Neki od Vas i u ovom trenutku surađuju s nama na tekućim projektima, a neki su nedavno surađivali. Također, s nekima od Vas smo u razgovorima o budućim projektima i suradnji, a sve to ova Odluka i Obrazloženje zanemaruju.

Prema navodima iz Obrazloženja, nakana je Vlasnika otvoriti perspektivu za „uspješno upravljanje nekretninama“, a tvrdi se da je to „u neospornom interesu RH“.

Ne postoji interes za održavanjem djelatnosti, projekata i poslova na kojima i trenutno radimo te onih planiranih u budućnosti, a kamoli perspektive koja bi se otvorila kada bismo se mogli prijavljivati na natječaje i EU fondove. Područja smanjenja emisija i zaštite okoliša u kojima smo kontinuirano prisutni nisu prepoznata kao „neosporni interes RH“.

Neosporni interes RH, zbog budućih generacija, trebao bi biti Institut kao jezgra međunarodnog povezivanja znanstvenih ustanova RH u području pomorskih tehnologija, okosnica proširenja proizvodnih i tehnoloških mogućnosti industrije u RH u području pomorskih tehnologija /vodnih resursa, laboratorijski kompleks obnovljen i osuvremenjen iz fondova EU, centar za edukaciju studenata i srednjoškolaca u području tehničke kulture, centar za stručno-tehničku pomoć u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti i Dugoročnih planom Oružanih snaga i centar za programe i planove smanjenja emisija vodenog prometa u RH.

Snažno se protivimo ovoj Odluci Vlade RH i obraćamo Vam se sa apelom za pismo podrške, koje bi dodatno osnažilo naša nastojanja da upozorimo Vladu RH na očite pogreške u postupanju. Ako se BI likvidira, a radnici otpuste te rad u laboratorijima obustavi, više ga neće biti moguće uspostaviti.

S poštovanjem,

ispred radnika Brodarskog instituta

Marta Pedišić Buča, M.Sc.

Head of Department

Brodarski institut LLC”

A sad malo o povijesti BIZ-a.

Brodarski institut osnovan je 1948. godine kao znanstveno-istraživačka institucija za potrebe ratne i trgovačke brodogradnje. U razdoblju od osnutka do Domovinskog rata stručnjaci Brodarskog instituta su projektirali ratna plovila, razvili brojne sustave naoružanja i druge opreme, a u brodogradilištima su prema projektima naših stručnjaka izgrađeni brojni ratni brodovi i podmornice.

Početkom Domovinskog rata, te nakon prvog zračnog napada na Zagreb,  15.9.1991. godine jedinice kriznog stožera Novog Zagreba uz suradnju 20-tak radnika Brodarskog instituta preuzele su Brodarski institut i stavile ga na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske, 1992. godine donosi Uredbu o osnivanju Brodarskog instituta d.o.o. kao trgovačkog društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u području pomorskog gospodarstva, znanosti i obrane. Brodarski institut d.o.o. bio je motor razvoja specijalne brodogradnje i vojne industrije u Republici Hrvatskoj.

Prilikom posjeta Brodarskom institutu d.o.o., prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, napisao je u knjigu utisaka: „Brodarski institut je vrhunska ustanova koju u interesu Hrvatske treba ne samo očuvati nego i dalje razvijati. Čestitam svim djelatnicima na dosadašnjim rezultatima i zahvaljujem na njihovu prilogu u domovinskom ratu.“

Tijekom Domovinskog rata u Brodarskom institutu d.o.o. realizirano je više od 80 razvojnih projekata za potrebe OSRH. Značajni projekti i proizvodi realizirani u tom razdoblju bili su: lovac mina, raketne topovnjače, samohodni obalni raketni lanser, mobilni raketni lanser, motor od 1000 KS za hrvatski tenk, kao i drugi projekti.

Osim za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Brodarski institut d.o.o. je poznat i po dizajnu civilnih plovila, od kojih treba istaknuti brze brodove, tunolovac, školski brod, policijski patrolni čamac i putnički katamaran „Millennium Diamond“ koji je dizajniran za Olimpijske igre u Londonu  2012. godine.

Brodarski institut d.o.o. je svoje poslovanje, osim u području brodogradnje, razvijao i u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, industrijske automatizacije i upravljanja procesima, gdje treba posebno istaknuti doprinos stručnjaka Brodarskog instituta d.o.o. u modernizaciji  turbinske regulacije i sustava upravljanja na hidroelektranama.

Osnovna djelatnost Brodarskog instituta d.o.o. je istraživanje i razvoj u primijenjenim tehničkim znanostima, a ključne kompetencije su u područjima brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike, s različitim gospodarskim primjenama u  brodogradnji, energetici i  zaštiti okoliša.

Brodarski institut d.o.o. nagrađen je 2006. godine priznanjem Zlatna kuna za doprinos inovativnoj djelatnosti u Hrvatskoj.

Brodarski institut d.o.o. je značajno diverzificirao djelatnosti i orijentirao se na civilne projekte, te je redovito zastupljen na međunarodnom tržištu, a od 2007. godine započeo je i aktivnosti na EU projektima.

Treba li se Hrvatska, tzv. zemlja tisuću otoka, odreći ovakve ustanove?

Atraktivni prostor Brodarskog instituta (foto Google karte)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI