Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
'rvatska / hadeze
Arhiva, ilustracija: G. Žalac (HDZ) i A. Plenković (HDZ) - foto TRIS:

Uhićena bivša ministrica i članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac i još troje, muž joj Mario Žalac prijetio novinaru Dragi Hedlu

Arhiva, ilustracija: G. Žalac (HDZ) i A. Plenković (HDZ) - foto TRIS:

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU i članicu Predsjedništva HDZ-a Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislava Petrica te još dvije osobe.

Ured europskog javnog tužitelja objavio je i priopćenje u kojem navode da su uhitili četvero ljudi zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova EU.:

Četiri osobe uhićene zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU

Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Arhiva: HDZ-ov dernek u Gospiću – Kustić je drugi lijevo od Plenkovića. Dan kasnije je incident u prometu izzvala i G. Žalac… (foto HDZ)

Uskok se u srijedu na svojim stranicama oglasio o izvidima u sklopu afere softver u kojoj je osumnjičena bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Povodom brojnih upita novinara vezanih za današnja uhićenja više osoba i postupanje USKOK-a u predmetnom slučaju, u cilju točnog informiranja javnosti navodimo da je radi provjere navoda objavljenih u medijima USKOK provodio izvide.

Tijekom izvida pribavljena je dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati Ex-post kontrole javne nabave određenih programa.

Ističemo kako vezano za konkretni slučaj USKOK nije donio meritornu odluku. Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja koji je u međuvremenu započeo s radom, a koji je sukladno važećim propisima nadležan za predmetni slučaj”, navodi se.

Gabrijela Žalac – Foto:TRIS/J.Krnić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je podršku svom članu i novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu. Njemu je tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio Mario Žalac, suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Incident se dogodio u Vinkovcima, kada su policajci počeli pretragu dva automobila ispred kuće bivše ministrice.

U tom se trenutku pojavio Mario Žalac i na novinare počeo vikati: “Hvala vam svima”, nakon čega se posebno obratio Hedlu riječima: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Svisvete.”

HND traži oštre sankcije za sve one koji verbalnim i fizičkim putem nasrću na novinare.

Budući da mu to očito nije bilo dovoljno krenuo je prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila, navodi HND u priopćenju.

HND osuđuje takvo ponašanje i još jednom poziva nadležne institucije da reagiraju na otvorene prijetnje novinarkama i novinarima.

Hedl je nagrađivani novinar i istaknuti član HND-a društva, a bivša ministrica uhićena je upravo zbog afere o kojoj su pisali Hedl i kolege s portala Telegram.hr, kaže se u priopćenju.

“HND još jednom upozorava na atmosferu linča koja se stvara u društvu, a usmjerena je prema novinarima. Za nas je to neprihvatljivo i tražimo oštre sankcije za sve one koji verbalnim i fizičkim putem nasrću na naše kolege i kolegice, koji rade posao u interesu javnosti”, upozorava u priopćenju predsjednik društva Hrvoje Zovko.

Arhiva, ilustracija: G. Žalac (HDZ) – foto TRIS

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI