Neovisni novinarski portal
29.11.2021.
POLITIKA
Ilustracija

Muuuu:
Za spas planeta krave će se napasati morske trave

Ilustracija

Znate za teze po kojima su sirote krave krive za zagađenje planete i tome slično. Ako je takvo što i točno, treba ovdje naglasiti kako krave ne sjeku šume, ne zagađuju vode smećem i otpadnim tekućinama, ne voze milijarde automobila, ne truju tlo kemijskim otrovima i tako dalje. Svejedno, ova vijest kaže kako će krave i ovce uskoro možda pasti –  morsku travu.

– Znanstvenici pročešljavaju zapadnu obalu Irske u potrazi za morskom travom kojom bi se hranila goveda i ovce, pošto su istraživanja pokazala da bi se tako mogle smanjiti razine opasnog metana koje proizvode životinje. Projekt, koji koordinira agencija za poljoprivredu, trebao bi osnažiti rastuću industriju iskorištavanja morske trave koja traži nova tržišta, istovremeno oživljavajući drevnu tradiciju. No, neki se boje da bi to moglo povećati ionako veliki broj grla u zemlji koja je najveći emiter metana po glavi stanovnika u Europi. – ističe Reuters, a prenosi naša Hina.

Dvadesetak vrsta morske trave, uglavnom s obale Atlantika, znanstvenici su, vele, već testirali, a još desetke su prikupili uz pomoć partrnera iz Norveške, Kanade, Švedske, Njemačke i Velike Britanije.

-Stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije već su pokazali da vrsta asparagopsis, kada se u malim količinama doda u hranu za stoku, dramatično smanjuje emisije metana. No, to otkriče još nisu uspjeli pretočiti u proizvodnju morske trave koju nije lako uzgojiti na sjeverozapadu Europe. – ističe se.

Cilj irskoga projekta je umjesto toga pronaći obilje prirodne trave, iako znanstvenici priznaju da će biti teško doseći smanjenje metana od 80 posto koliko se postiže asparagopsisom.

“Otkrili smo neke smeđe trave koje obećavaju dobre rezultate. Smanjenje emisije neće biti spektakularno, ali može biti značajno”, rekla je Maria Hayes, direktorica u projektu SeaSolutions čiji je tim postigao smanjenje između 11 i 20 posto.

-Muuuu… – rekle bi krave na ovu vijest.

Ilustracija


VEZANE VIJESTI