Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
aktivisti / civilno društvo / EKOLOGIJA / građani u akciji!
Klimatski “Marš za opstanak” u Zagrebu : Plominu hitno zbogom, a klimatske promjene odmah u školske programe…

Klimatski “Marš za opstanak” u Zagrebu :
Plominu hitno zbogom, a klimatske promjene odmah u školske programe…

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije u Glasgowu, COP 26,  okupile u nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli u javnosti razgovor o klimatskoj krizi na novu razinu i zatražili funkcionalne, sustavne promjene za klimatsku pravdu. Iznijeli su i tri svoja ključna “zahtjeva za opstanak”…

Okupili su se kod  Hrvatskog Narodnog Kazališta, pojačani Le zborom, da bi ukazali na poveznicu klimatske pravde s feminističkom. Građani su marširali preko Frankopanske, Ilice i Trga prema Zrinjevcu skandirajući klimatske slogane, noseći u nosilima maketu Planete. Na Trgu bana Josipa Jelačića zasvirale su sirene i sudionici su legli na tlo, i održali die-in performans, kojim se fingiralo 6. masovno izumiranje vrsta za koje znanstvena zajednica tvrdi da je u tijeku.

Javnosti su se obratili sa Zrinjevca gdje su govorile aktivistkinje FFF-a i XR-a, zahvaljujući organizacijama i građanima na podršci.  Govorile su o nastanku pokreta u svijetu te podsjetile na znanstvena upozorenja o tome što čeka Hrvatsku i svijet ako se odmah ne posvetimo zaustavljanju emisija CO2 i sustavnim promjenama. Sa skupa je prozvano i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog stavljanja profita ispred zaštite prirode.

-Naše ‘zeleno’ gospodarstvo- čulo se sa zagrebačkog Marša- i dalje je zacementirano u privatnu korist pod cijenu bezuvjetne eksploatacije prirode, što sugerira i sama promjena imena ministarstva. XR je najavio nastavak bunta protiv politike koja je isključivo u funkciji kapitala i profita, a izneseni su i ključni zahtjevi Marša. Odnose se ponajprije na hitno zatvaranje Plomina, dekarbonizaciju gospodarstva i uvođenje teme klimatskih promjena u program obrazovanja.

-Tražimo hitno gašenje Plomina, zadnje aktivne termoelektrane na ugljen. Premijer Plenković je na COP-u najavio rok gašenja Plomina od luksuznih 12 godina. Hrvatska uvozi ugljen, a za njega se kao najprljavijeg energenta po europskoj tarifi plaćaju veliki penali. Plomin generira 6 posto ukupnih emisija u Hrvatskoj i neprihvatljivo nam je da se ugasi tek 2033. godine. Želimo- poručili su sudionici Marša– da se zaposlenim ljudima osigura pravedna tranzicija, što je moguće s novcima s kojima se plaćaju penali.

Također se zahtijeva da se klimatske promjene integriraju u školske kurikulume, ne samo kao formalnost, nego sveobuhvatno i na način da pitanje klime bude prožeto kroz sve četiri godine srednjoškolskog i zadnje dvije godine osnovnoškolskog obrazovanja.

I konačno, trećim zahtjevom inicijative Ectinction Rebellion Zagreb i Fridays For Future Croatia  traže se da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja usko surađuje sa znanstvenom zajednicom prilikom donošenja odluka, a ne samo na simboličnoj razini.

Članica inicijative FFF Hrvatska slikovito je opisala kako hrvatski političari gledaju na zahtjeve mladih u Hrvatskoj.

“Za razliku od drugih europskih ministara, nakon završenog sastanka Europskog vijeća s ministrima zaštite okoliša u Bruxellesu 2020. godine, ministar Ćorić odbio je saslušati nas koji smo ga satima čekali na kiši. Kasnije je u medijima i na društvenim mrežama osvanula fotografija nasmijanog ministrai Grete Thunberg, praćena porukom ministra Ćorića kako jako cijeni i podržava Gretu i cijeli njezin pokret ( ?! )

Iz Zelene akcije su pozvali na solidarnost, prepoznavanje i preuzimanje kolektivne odgovornosti jer je “sprječavanje klimatske krize globalni izazov, ali i najveća prilika za promjenu koja nam je kao civilizaciji potrebna”.

Organizatori Marša apelirali su na građane da prepoznaju važnost i pridruže se klimatskom pokretu jer “radi se o budućnosti svih nas, uključujući i generacije koje tek čeka iskustvo života na zagrijanom planetu”.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI