Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
cijene / nevolje
Rastu cijene hrane, energenata, goriva…

Rastu cijene hrane, energenata, goriva…

Cijene hrane na svjetskim tržištima u rujnu su porasle  za trećinu u odnosu na lanjski rujan, i dosegle su najvišu razinu u zadnjih deset godina. Val poskupljenja potaknut je skokom cijena žitarica i biljnih ulja, kako je izvijestila Agencija za hranu UN-a ( FAO ).

Najviši porast, od dva posto u odnosu na kolovoz, bilježe cijene žitarica, na što se reflektiralo poskupljenje pšenice od čak 4 post, zbog sužavanja izvoznih kapaciteta u uvjetima velike potražnje, prenosi N1.

Značajno su poskupila i biljna ulja, za 1,7 posto u odnosu na kolovoz, odnosno za više od 60 posto u odnosu na rujan prošle godine. Skuplje je i mlijeko i mliječni proizvodi ( za 1,5 posto) , šećer ( 0,5 posto ) u odnosu na kolovoz, dok su cijene mesa stabilne.

A  dakako, sve je to vezano uz rast cijena energenata i goriva.

Ministar financija Zdravko Marić smiruje građane tvrdnjom kako to spada u djelokrug brige države o njezinim građanima i da je porezna politika tu da dade svoj doprinos, ali nažalost sve nije moguće pokriti poreznom politikom. Kroz neizravno oporezivanje želi se pridonijeti smanjivanju cijena, kako bi građani s najnižim primanjima osjetili što manji udar.

-U segmentu hrane,  do onog očekivanog ili ekonomski opravdanog snižavanja cijena ni u tim trenutcima nije došlo. Možda je najvišim dijelom to bilo vidljivo kod električne energije. Onaj trošarinski sustav, što se tiče isporuke pogonskih goriva, benzina i dizela, ta formula je ista godinama. Pratimo i uspoređujemo, današnje cijene nafte su oko 80 dolara po barelu. Cijena dizela odnosno benzina je među najvišim u zadnjih nekoliko godina. To su sve stvari koje trebamo uzimati u obzir- izjavio je Marić, napominjući da se i druge države u EU suočavaju s istim problemima, te da Hrvatska ni po čemu ne odstupa od prosjeka EU kad je riječ o stopi inflacije koja je zasad na makrorazini.

Kazao je kako ništa nije nedodirljivo, pa ni trošarine, i ako Vlada procijeni da će tako postići neke efekte, spremna je i u tom segmentu djelovati.

-I mi smo građani- rekao je ministar misleći na članove Vlade. – I ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili nekih drugih artikala.

No, ministrovi problemi s povećanjem cijena neusporedivo su mnji od onih koje imaju proječni hrvatski građani, da ne govorimo o onima s najnižim primanjima.

Kako bilo, i ministar gospodarstva Tomislav Čorić obećao je da se cijene struje tijekom zime neće mijenjati, što je posebno važno zbog troškova grijanja, i da će tek u veljači iduće godine napraviti eventualne korekcije cijena.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI