Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
Nu2
Pulmolog Saša Srića u Nu2: S cijepljenjem je trebalo nastaviti i u ova tri dana produženog vikenda, možda su baš oni ključni za širenje zaraze…

Pulmolog Saša Srića u Nu2:
S cijepljenjem je trebalo nastaviti i u ova tri dana produženog vikenda, možda su baš oni ključni za širenje zaraze…

Pulmolog Saša Srića,  kako kaže “genetski socijaldemokrat”, mada bivši SDP-ovac, gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2,  trenutno stanje u zdravstvenom sustavu ocijenio je zabrinjavajućim. Ukratko, nije nimalo dobro, kazao je Srića.

-Broj novozaraženih se povećava, a ono što je još više zabrinjavajuće – raste broj hospitaliziranih. Taj broj hospitaliziranih u ovom trenutku još uvijek možemo izdržati, ali veliki kapaciteti, izjavio je, idu prema popunjavanju. Stoga, razumije liječnike HUBOL-a kad žestoko kritiziraju  vlast, zato što su oni, uz medicinske sestre, anesteziologe, interniste… na prvim linijama obrane od virusa.

Kao pulmologu, teško mu je gledati svakodnevno teške ljudske situacije i sudbine, pogotovo kad zaprimite pacijenta i čini vam se da će biti dobro, a onda se njegovo stanje odjednom uruši. Ali, to je, ističe, njihov poziv, dužnost, posao kojem su posvećeni.

-Godinama radimo s pacijentima koji su imali različite kliničke slike, spašavali smo živote i u drugim situacijama, no covid je nešto novo. Covid je nešto specifičnije, covid je nešto što je drugačije od drugih kliničkih slika. Vjerujte mi, gledajući svaki dan takve pacijente, pacijenti se znaju urušavati unutar sat, dva, pa čak i kraće. Pacijent koji dolazi najčešće zbog teške upale pluća koja je prouzrokovana covid infekcijom, kod kojega prognoziramo da bi mogao bolje proći, pacijent se u roku sat, sat i pol do dva sata urušava i treba mu intenzivna bolnička skrb. Vjerujte mi, takve slučajeve je na neki način teško gledati, ali to je naš zadatak, volja, ljubav – spasiti ljudski život. Nosimo se, moramo se nositi s time- rekao je.

Na zanimljiv način je komentirao pandemijske valove, primjećujući da su parni brojevi teži nego neparni, što znači da su drugi i četvrti val puno teži, nego prvi i treći- kazao je Srića. Specifičnost četvrtog vala u odnosu na drugi je što je period pojavljivanja bolesti jesensko-prozimski period, kada je bolest opasnija, kada se ljudi više zadržavaju u zatvorenim prostorima i kada klinička slika više dolazi do izražaja, a virus je potentniji i opasniji- smatra pulmolog.

Cijepio se s obje doze cjepiva, a prethodno je i prebolio covid, ali s blagim simptomima, i smatra da je, nezavisno o tome je li netko prebolio virus ili nije, intencija cijepiti se.

Osvrnuo se i na tipično hrvatsku iracionalnost da, upravo kad su se Zagrepčani, preplašeni brojkama oboljelih i preminulih, počeli masovnije odazivati na cijepljenje, svi punktovi su na trodnevnom odmoru, sve do utorka, zbog produženog vikenda i blagdana Svih svetih. Trebalo je, kaže Srića, razmisliti da se procjepljivanje građana nastavi i u ta tri dana bez prekida, jer su možda upravo to ključni dani za širenje virusa- izjavio je na HRT-u pulmolog i bivši SDP-ovac za kojeg je nedavno njegov bivši stranački kolega, a danas predsjednik Republike, pitao: A tko je taj? Pače, pozivajući se na neke njegove starije kolege liječnike, rekao je i kako sumu kazali da je on lupetalo… Srića, pak, kaže da je Zorana Milanovića upoznao, da je bio u Savjetu SDP-a za zdravstvenu politiku, ali i mimo toga su se sreli, ali Bože moj, to je Milanović

Iz SDP-a je, kako je ispričao, izašao nakon gubitka de facto već dobivenih izbora, smatra da je Davor Bernardić veći socijaldemokrat od većine onih koji danas vode SDP, pa i Peđe Grbina kojemu zamjera na izbacivanju, kako je rekao, poznatih SDP-ovaca iz stranke, poput Rajka Ostojića, koji je bio njegov mentor i uzor, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Gordana Marasa i drugih. Nije siguran je li se trebao baš tako radikalno razići sa SDP-om, možda je mogao ostati i nastaviti se boriti za ideje socijaldemokracije koje i danas živi i nastavit će ih živjeti neovisno o tome je li član SDP-a ili nije, rekao je Srića u Nu2.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI