Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
zagrebalije
Bivši predsjednik Uprave ZG Holdinga, Nikola Vuković: Tomaševića su odabrali da bude lider za javnost, dok izbornici vuku konce iz sjene…

Bivši predsjednik Uprave ZG Holdinga, Nikola Vuković:
Tomaševića su odabrali da bude lider za javnost, dok izbornici vuku konce iz sjene…

Neugodna trakavica sa Zagrebačkim Holdingom se nastavlja. Otkako su razriješeni predsjednik Uprave Nikola Vuković i njegov najbliži suradnik, član Uprave Ante Samodol, javnost je bombardirana njihovim pisanim ispovijedima, na blogu, mailovima, a sada i na portalu Index.hr gdje se opširnim tekstom o razlozima razlaza sa zagrebačkom gradskom vlašću i platformom Možemo! oglasio Vuković.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je kao razloge smjene dva ključna člana Uprave Holdinga, naveo neslaganje oko koncepta i vizije razvoja Holdinga, odnosno nemogućnost suradnje s ostalim članovima Uprave. Nasuprot tome, Vuković u tekstu na Indexu optužuje Tomaševića za političko kadroviranje, nedosljednost, nesnalaženje u upravljačkim poslovima, opisuje ga kao potpuno izgubljenog, de facto kao marionetu nekih koji vuku konce iz sjene. Optužbe su teške, brojne, one dazavuiraju gradonačelnika i Možemo! kao grupu amatera koja nema povjerenja ni u koga osim u “svoje ljude”, koja obećava nešto što ne provodi, a gradonačelnik sam sebi skače u usta, iznosi neistine, poluistine i nesuvislosti.

Posebno napominje da Samodol i on nisu tražili da upravljaju Holdingom, nego ih je ekipa iz Možemo! molila da preuzmu sustav. Neshvatljivo mu je da Tomašević inzistira na “besmislenom natječaju, po kojem tražiš i nepoznate i neupućene osobe da upravljaju najsloženijim gospodarskim sustavom u Hrvatskoj. Nikad nisam dobio odgovor bi li natječajem tražili takve osobe da upravljaju njihovom privatnom imovinom. Niti sam dobio odgovor kako možeš imati povjerenje u ljude da upravljaju tako složenim sustavom, za koje tvrdiš da ih prvi put vidiš u životu! Kako se kreira povjerenje? Natječajem gdje se svi međusobno vide prvi put?”,čudi se Vuković.

Ne radi se o različitim vizijama upravljanja, navest će, jer Možemo! nema nikakvu viziju, nijedan strateški dokument ni koncept upravljanja ZGH-om, a kamoli viziju, pa nema između čega biti ni razlika.

Jedini dokument o mjerama za oporavak i razvoj Holdinga napisao je sam, kaže, a Možemo! ga je prihvatio bez ijedne primjedbe. Iz tog je dokumenta, tvrdi, “izveden i model upravljanja ZGH-om na tragu modernih praksi korporativnog upravljanja, napravljen je ustroj korporativnih servisa, primijenjen inkluzivan pristup aktivizacije i motivacije ljudskih potencijala ( neovisno o njihovim političkim, vjerskim, spolnim, nacionalnim i drugim  različitostima ). Jedini kriterij vrednovanja je bio radni angažman i doprinos tvrtki- piše bivši šef Uprave.

Vuković radnu atmosferu opisuje  tijekom  tri mjeseca koja je proveo u Holdingu, vrlo dobrom, ljudi su, piše, nakon puno godina mučnine, dolazili na posao sa zadovoljstvom, čime je povećana njihova učinkovitost, a potpuno isključena diskriminacija i mobing.

Sa Samodolom je vrlo dobro surađivao, svaka riječ napisana na njegovom blogu, napominje, istinita je. Često su, piše, Samodol i on nakon dugih , jalovih sastanaka s gradonačelnikom, Tomaševića sažalijevali vidjevši kako se muči “između ostataka idealizma u njemu i pritisaka onih koji su ga, kako sami priznaju, odabrali da bude lider za javnost i izbornu trku, dok izbornici, po svemu sudeći, vuku konce u sjeni. Koliko je izgubljen, svjedoči primjer kad na tiskovnoj konferenciji na upit novinara je li mu poznato da je Nadzorni imenovao sebe u Revizijski odbor niječe tu činjenicu iako sam mu osobno poslao pisano očitovanje o toj paradoksalnoj situaciji, gdje Nadzorni ne zna koje su funkcije Revizijskog odbora i vice versa, a čine ga iste osobe”.

Tvrdi da su novi članovi došli ne baš zainteresirani za realne probleme Holdinga, više su ih zanimala službena vozila, a ni na jednoj sjednici Uprave ili kolegiju od njih se nije mogla čuti nijedna suvisla poslovna ideja.

Što je još napisao bivši predsjednik Uprave Holdinga, Nikola Vuković za Indeks.hr, možete pročitati ovdje.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI