Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
(NE)RED / potres / Vlada
Zar ministru Horvatu nije neugodno javno tvrditi da obnova nije spora ?!

Zar ministru Horvatu nije neugodno javno tvrditi da obnova nije spora ?!

Predsjednik Republike Zoran Milanović kritizirao je u ponedjeljak sporost obnove potresom pogođenih područja, napose Banije. Ustvrdio je da obnova ide presporo, ne događa se ništa, i ako se tako nastavi, kazao je, izgubit ćemo Petrinju. I danas je govorio istim tonom. I Izazvao bijes ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.  Iako Milanović ostavke nije zazivao, ali je sporost u obnovi, kao i svi koji nisu slijepi kod zdravih očiju, vidio. I s pravom kritizirao. No, Horvat čak ni očigledno , ako ide njemu na dušu, ne podnosi.

Zvuči nevjerojatno, ali ministar besramno uzvraća predsjedniku kako obnova nije spora!?

“Kad je u pitanju Banija”, rekao je Milanović, “neke stvari treba slomiti, ne može se sitno parničiti oko plota ili tarabe, uđi brate, uđi s bagerima, napravi reda u gradu, netko će se parničiti, netko će se tužiti, ali riješit će se usput, u protivnom ostat ćemo bez grada.”

Ne misli da je vrijeme za ostavke, time se i ne bavi, ali vrijeme otkucava, novac EU treba uzeti, i ne samo za obnovu.  A obnova Banovine mora ići jače jer se ne radi o povijesnoj jezgri Zagreba– rekao je šef države.

Odmah mu je uzvratio ministar Horvat.  Demanijem.  Jer, obnova nije spora, tvrdi, navodeći kako je od 7200 zahtjeva pred ugovorom više od 4800 kuća koje su ušle, ili ulaze u proces obnove. Koliko će dugo ulaziti, koliko će taj proces trajati, e, to od ministra nismo čuli.

Koliko tašt treba biti da ideš u duel s bilo kim, pa i predsjednikom države, oko nečega što je notorno. Obnova nakon potresa ne miče se s mrtve točke, makar ona operativna, praktična, ona koja ljude vraća u njihove kuće, koja im ulijeva optimizam i nadu, vraća vjeru u državu i njezine institucije.

U Zagrebu su dosad slovom i brojkom srušene tri kuće. Nijedna nije došla ni blizu obnove ili makar sanacije. Na Baniji nijedna jedina kuća nije obnovljena u organiziranoj, državnoj režiji. Sve kuće koje su izgrađene, djelo su privatnih donatora koji su ih financirali. Država i  Medvedov Stožer bavili su se navodno, sanacijom kuća sa zelenom naljepnicom, onih u kojima se može stanovati, i koje zahtijevaju manje zahvate. Konstruktivne obnove nema.

Od zagrebačkog potresa prošlo je godinu i pet mjeseci, od banijskog  više od osam. Horvat i njegovo Ministarstvo bave se papirima, a ne živim ljudima bez krova nad glavom, ili onima što zimu dočekuju u kontejnerima bez grijanja.  Umjesto da su odmah krenuli u uklanjanje ruševina i građevinsku, konstrukcijsku obnovu, paralelno uputili u proceduru donošenje novog Zakona o obnovi i rješavali dokumentaciju koju hiperbirokratizirani aktualni zakon zahtijeva.

Komplicirana procedura često je samo alibi za nerad, ali i potpunu nesposobnost, neprilagođenost javne uprave zahtjevima stvarnog života i konkretnih, ugroženih ljudi.

Stoga, ministar Horvat bi morao biti tiho. Pognuti glavu i priznati neučinkovitost u obnovi. Jer, ne da je spora, sporija teško da može biti!

Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI