Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
čovječanstvo
U Somaliji otvoreno kino nakon 30 godina, u centru Šibenika još nije ni nakon 20 godina

U Somaliji otvoreno kino nakon 30 godina, u centru Šibenika još nije ni nakon 20 godina

Deseci Somalaca pozirali su za selfije i uzbuđeno pričali, dok su čekali početak prve projekcije filma u svojoj zemlju u posljednja tri desetljeća, piše  agencija Reuters.

Morali su platiti 52 kune kako bi pogledali dva filma – Hoos i Date from Hell.

Također su prije filma morali proći kroz nekoliko kontrolnih točaka kako bi stigli do strogo čuvane zelene zone, u kojoj se nalaze kino, ali i predsjednička palača i parlament.

Nacionalno kazalište, dar kineskog diktatora Mao Zedonga, otvoreno je 1967. Ono je bilo važan pokretač kulturnog razvoja Somalije u 1970-ima i 1980-ima, kao i mjesto održavanja bogate somalske tradicije pripovijedanja, održavanja predstava te panafričkih filmskih festivala u 1980-ima.

Kazalište je zatvoreno 1991. na početku građanskog rata, a koristile su ga razne oružane skupine u borbi za kontrolu nad prijestolnicom, zbog čega je propadalo.

Kada je otvoreno 2012., nakon što ga je obnovila misija Afričke unije u Somaliji (Amisom), odmah su ga srušili militanti islamističkog Al-Šababa, koji drže da su filmovi nemoralni.

“Posljednji sam put film pogledao u kinu 1991.”, rekao je stanovnik Mogadiša Hasan Abdulahi Mohamed.

To je kao neka svjetska vijest, no zaboravljamo kako su vlasti po Hrvatskoj također pozatvarali, rasprodali, privatizirali ili pak srušili glavninu nekadašnjih kina u gradovima.

Primjerice, ni u središtu Šibenika nije ostalo  nijedno od nekadašnjih nekolicine kina, a film se može pogledati jedino tzv. multipleks dvoranama u trgovačkom centru izvan grada. Šibenčani tako dulje od 20 godina nemaju gradsko kino.

Podsjetimo, kino Šibenik, jedna od najmodernijih dvorana u bivšoj državi, je zapušteno i privatizirano po uvriježenom ‘zna se’ obrascu te dato u ruke politički podobnoj figuri, a koji je od njega imao namjeru napraviti servis za pranje rublja nautičara, a sada su tamo neki restorani.

Drugo glasovito povijesno šibensko kino Tesla je također privatizirano, potom brutalno srušeno, a na njegovom mjestu sada niče poslovno-stambeni objekt, šaka u oko u središtu grada.

U Somaliji Somalijci od večeras mogu u kino.

 


VEZANE VIJESTI