Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
političarenje / POLITIKA
Plenković odjednom “u igru” oko predsjednika Vrhovnog suda ubacio Kseniju Turković?!

Plenković odjednom “u igru” oko predsjednika Vrhovnog suda ubacio Kseniju Turković?!

Da će prijepori oko izbora predsjednika Vrhovnog suda još neko vrijeme potrajati, pokazao je najnoviji verbalni duel “na distanci” između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. Ovaj put ga je isprovocirao Plenković koji je, odbacujući insinuiranje zastupnice Možemo!, Sandre Benčić da namjerno oteže s izborom predsjednika VS-a, izrazio žaljenje što predsjednica Suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je, navodno, bila prvi pravi izbor. Zanimljivo, šef države u čijoj je ingerenciji predlaganje kandidata za tu visoku sudbenu dužnost, ne zna o čemu premijer govori, i nada se da mu je dobro…?!

Okidač za novu polemiku dvaju dužnosnika bio je, javlja N1, zastupnički govor Sandre Benčić koja je u tzv. aktualcu na Saboru premijeru spočitala da možebitno namjerno odugovlači s izborom predsjednika VS-a te ga upitala ima li to veze s ocjenom suca Radovana Dobronića da je Vlada propustila u aferi Agrokor likvidirati faktoring društva.

Plenković je odbacio takvu mogućnost te opetovano kazao da HDZ nema ništa protiv suca Dobronića, ali i da je Zlata Đurđević bila kandidatkinja u nezakonitoj proceduri, te da mu je dosta imputiranja o HDZ-ovom pravosuđu. Usput je ironično zastupnicima platforme Možemo! poručio da uživa gledati kako je NGO aktivizam transformiran u političku stranku.

Zastupnica Benčić mu je odgovorila  da je NGO aktivizam njegov vječiti odgovor u pomanjkanju pravog odgovora, ali ne zna što je to u NGO aktivizmu loše, mora biti da ga je to naučio njegov prijatelj Orban,  dometnula je zajedljivo.

Iz te kratke rasprave sa zastupnicom Možemo!, premijer Plenković je, izgleda, dobio naglo nadahnuće te je u priču odjednom ubacio Kseniju Turković kao prvu kandidatkinju za izbor na dužnost predsjednice Vrhovnog suda.

-Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli konsenzus još u veljači, prije profesorice Đurđević– izjavio je Plenković, optužujući predsjednika Republike da je kriv što do toga nije došlo jer je nije htio predložiti. Nakon što joj je ponudio da se kandidira, i ona pristala, u zakonitoj proceduri, apostrofirao je Plenković, i uz širu potporu, Milanović je, tvrdi, više nije htio predložiti.

Na ovo Plenkovićevo neočekivano spominjanje imena navodne nesuđene kandidatkinje Turković, Milanović je, prenosi N1, reagirao  tvrdnjom da nema pojma o čemu to Plenković govori.

-Čiji? Čiji kandidat je bila? Pitajte ga o čemu govori. Ja sam prema Ustavu taj koji predlaže i tako će ostati dok sam ja predsjednik i dok je ovakav Ustav. Ne jer me to raduje, nego jer tako piše. Možda bi bilo bolje da nije tako, ali kad je tako, ja sam taj koji predlaže (predsjednika Vrhovnog suda), a ne Plenković. On može odbiti. Ne znam čemu sve ovo- poprilično nevoljko i pomalo ljutito je rekao Milanović novinarima u Rimu gdje je bio na sastanku šefova država “Skupine Arraiolos”.

Što se njega tiče, već je jasno rekao da će predložiti suca Dobronića i na Plenkoviću je da se o tom kandidatu izjasni. Nije mu jasno kome i čemu služe ove nove premijerove pričice, kazao je.

-Nemam pojma o čemu čovjek govori. Mislim da je ovo jak komentar na izjavu jednog predsjednika vlade. Nemam pojma o čemu priča. Nadam se da mu je dobro. I zašto to priča, odakle mu to?! Nemam pojma o čemu on govori, ja s njim o tome nisam razgovarao. A s kime sam sve razgovarao, to je sasvim deseta priča- izjavio je Milanović, dajući do znanja da nije do njega koliko će ova trakavica trajati, nego do Plenkovića. Izrazio je i nadu da će suca Dobronića Sabor izabrati, jer, rekao je, “on je klasa”.

Arhiva: Zoran Milanović (FotoTRIS/H. Pavic)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI