Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
HRVATSKA / političarenje / POLITIKA
Milanović se proglasio predsjednikom i Hrvata u BiH, u sasvim drugoj državi?!

Milanović se proglasio predsjednikom i Hrvata u BiH, u sasvim drugoj državi?!

Predsjednik Republike Zoran Milanović ne može otići ni u SAD a da se za njim i njegovim ishitrenim nediplomatskim izjavama ne digne prašina. Nakon govora u Glavnoj skupštini UN-a izjavio je, ni manje ni više nego da je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini(!? ) I time negirao legitimnu državnu vlast susjedne države. Gaf, nesmotrenost, površnost, neozbiljnost ili mu je “pobjeglo” ono što misli da mu se najviše isplati?

Milanović nije propustio priliku ni u dalekoj Americi kritizirati hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za kojeg kaže “ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori”.

Dakle, Milanović u naletu suverenističkog zanosa izjavljuje da je on predsjednik Hrvata u BiH, a ne Komšić, s obzirom na ustavnu obvezu Hrvatske da brine o statusu Hrvata i izvan Hrvatske, kako je rekao.

No, novinari su za ovu Milanovićevu problematičnu izjavu tražili dodatno objašnjenje, ne vjerujući da su dobro čuli što hrvatski predsjednik govori.

-Kako možete biti predsjednik Hrvata iz BiH, Vi ste predsjednik Republike Hrvatske?- čulo se iz novinarskih redova.

Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. To sam često problematizirao i pokušavao svesti u razumne okvire, da se susjedna država ne kompromitira i ne ulazi u njen prostor. Ako tako mislite, trebalo bi mi zabraniti ulaz u BiH”, uzvratio je Milanović.

-Zar nisu predsjednici BiH tri člana Predsjedništva BiH?-inzistirali su novinari.

Milanović je na to kazao kako je to politika koju nije on provodio, ali da je takva danas i da su to političke i formalno-pravne činjenice.

Sudeći po prvim reakcijama, najnovije eskapade Zorana Milanovića neće biti doprinos dobrosusjedskim odnosima s BiH, ali ni međunarodnom ugledu Hrvatske. Ali, će pridonijeti njegovoj popularnosti kod kuće, osobito kod suverenističke desnice, i naravno, kod Hrvata u BiH. A predsjednik, izgleda, već danas investira u svoj drugi mandat na Pantovčaku, pa ako treba i javnim iskazivanjem pretenzija na ingerencije u drugoj državi. Jer, “sve su to moji birači”, kaže…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI