Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
eu projekti
Jedna unija, jedan cilj, jedan punjač: Dvanaest godina EU se ‘bori’ za univerzalni punjač za telefone, borba još traje

Jedna unija, jedan cilj, jedan punjač:
Dvanaest godina EU se ‘bori’ za univerzalni punjač za telefone, borba još traje

Europska unija, zajednica 27 od ukupno 44 europskih država (bez još šest), pokazuje zajedništvo i u borbi za uvođenje univerzalnog punjača za telefone i slične elektronske naprave. Borbena europska adminsitracija već se dvanaest godina bori da se na europskom tržištu Europljanima prodaje samo jedna vrsta punjača za te naprave, a borba, eto, još traje. Jedna unija, jedan punjač… to je jedan od ciljeva EU-e.

– Tijekom proteklih deset godina, Europski parlament je od Europske komisije tražio donošenje prijedloga o univerzalnom punjaču kako bi se smanjio elektronički otpad te omogućila veća praktičnost za potrošače. Europski parlament i njegov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača godinama su pozivali na uvođenje standardnog punjača te nizom izvješća o vlastitoj inicijativi, rezolucijama i zastupničkim pitanjima od Komisije tražili reakciju. Parlament je 2014., tijekom pregovora o Direktivi o radijskoj opremi, snažno zagovarao uvođenje univerzalnog punjača. Otada se kroz nekoliko parlamentarnih inicijativa izravno ili neizravno traže standardizirani punjači za mobitele. Primjerice, u rezoluciji prihvaćenoj 30. siječnja 2020., Komisiju se poziva na „hitno donošenje“ norme za jedinstveni punjač. Dodatno, u novijoj rezoluciji od 10. veljače 2021. o akcijskom planu za kružno gospodarstvo, europarlamentarci ponavljaju poziv Komisiji da hitno uvede jedinstveni punjač za pametne telefone i slične uređaje kako bi se na najbolji način zajamčila standardizacija, kompatibilnost i interoperabilnost mogućnosti punjenja. Zatražili su od Komisije da pravodobno pripremi strategiju za odvajanje punjača od prodaje uređaje te usklađivanje označivanja.- ponosno javljaju iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, premda još nema konačnog povoljnog ishoda sapunice oko punjača.

Ovu breakingnews ushićeno dijele i neki hrvatski europarlamentarci, misleći kako se radi o važnom dostignuću europske vlasti. A koje još nije dostignuto.

Ilustracija: punjači

„Tijekom proteklog desetljeća Europski parlament je od Komisije zahtijevao donošenje prijedloga o jedinstvenom punjaču kako bi se smanjio elektronički otpad, potrošačima omogućila veća praktičnost te im se pružila prilika za donošenje održivih odluka. Ovaj prijedlog uključuje mnoge elemente koji su važni ovom Odboru, poput usklađivanja rješenja za punjenje što omogućuje neometano funkcioniranje jedinstvenog tržišta, visoku razinu zaštite potrošača, te smanjenje elektroničkog otpada. Konačno se moramo riješiti brojnih kabela u ladicama; situacija u kojima u ruksaku imamo pogrešan kabel za uređaje što ih imamo uz sebe. Standardizirani kabeli za punjenje pomoći će potrošačima da uštede novac i da doprinesu očuvanju resursa našeg planeta. Električna i elektronička oprema i dalje je jedan od najbrže rastućih izvora otpada u EU-u. Iznimno je važno da predložena pravila obuhvate ne samo pametne telefone nego tablete i druge mobilne uređaje, kao što je to tražio Parlament. Mora se voditi računa o brzom tehnološkom razvoju, pogotovo stoga što je Komisija već izgubila toliko vremena u donošenju ove odluke. Parlament će sada raditi na ovom zakonodavnom prijedlogu. Dat ćemo sve od sebe kako bismo osigurali dobru suradnju s Komisijom i Vijećem na postizanju sporazuma od kojeg će koristi imati europski potrošači, ali i industrija, a u čijem će središtu biti ciljevi europskog Zelenog plana – rekla je predsjednica parlamentarnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Anna Cavazzini (Zeleni / EFA, Njemačka)  nakon jučerašnjeg Komisijinog prijedloga o univerzalnom punjaču.

Inače, pojasnimo, Europska komisija je predložila rješenje za punjenje elektroničkih  uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Predlaže se i usklađena brzina punjenja kroz obaveznu uporabu zajedničkog protokola punjenja USB koji omogućuje komunikaciju između elektroničkog uređaja i punjača, što osigurava najbrže moguće punjenje.

Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

Znači… još najmanje dvije godine do ‘univerzalnog punjača’.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broj različitih punjača i rješenja za punjenja s oko tridesetak na današnja tri.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Ilustracija: punjači

Tags: ,

VEZANE VIJESTI