Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
Vlada
Stižu nove elektroničke osobne iskaznice: Za maloljetnike, prvo vađenje osobne besplatno!

Stižu nove elektroničke osobne iskaznice:
Za maloljetnike, prvo vađenje osobne besplatno!

Dvije godine pripremane, danas su i javno predstavljene nove elektroničke osobne iskaznice u cijeloj EU, pa i Hrvatskoj. I gle, zahtjeva već prvog dana k’o u priči- čak 2500 građana već je zatražilo izdavanje nove, svestrane iskaznice s kojom ćete moći sve i sva…

Nove iskaznice je predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a kako je tom prigodom kazao, izjednačeni su parametri osobnih iskaznica u Hrvatskoj i ostalim članicama EU, povećana je i sigurnosna komponenta ugradnjom biometrijskih karakteristika zahvaljujući kojima se može nedvojbeno utvrditi identitet, a s ovim iskaznicama bit će osiguran pristup i drugim digitalnim platformama, a ne samo portalu e-građani.

Nove osobne imat će beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima vlasnika, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom obliku, izjednačava se s putovnicom i prelazak preko granice čini neusporedivo bržim, a krađu identiteta težom.

Ova nova identifikacijska karta služit će i kao zdravstvena iskaznica, integriran je i matični broj osiguranika,  putem aplikacije e-osobna moći će se koristiti i na mobitelu, a preko otiska prsta moći će se potpisivati i razni dokumenti. Dogodi li vam se da izgubite mobitel preko kojeg novu osobnu aktivirate, nećete morati raditi novu iskaznicu, nego ćete preko interneta  deaktivirati aplikaciju.

Cijena nove osobne iskaznice iznosit će 100 kuna, a za osobe starije od 70 godina, 70 kuna. Djeca od 5 do 18 godina prvu osobnu neće plaćati. Djeca do pet godina, pak, neće imati besplatnu osobnu, već će roditelji morati za njih platiti 100 kuna.

No, za sve građane koji imaju važeće osobne iskaznice umirujuće je upozorenje da u ovom trenutku nemaju obavezu vađenja nove iskaznice 2. generacije. Nove iskaznice izdaju se na pet godina, a besplatno vađenje za maloljetnike, naglasio je Božinović, zapravo je demografska mjera.

Ako vam se žuri pa želite ubrzati postupak, to će vas stajati 195 kuna, a ako vam je baš hitno, u žurnom postupku za novu osobnu platit ćete čak 500 kuna!

Kad podignete osobnu, na portalu www.eid.hr ćete je moći aktivirati brzo i jednostavno: prijavom na portalu i promjenom inicijalne lozinke, preuzimanjem besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju, aktivacijom elektroničkog dijela i promjenom inicijalnog PIN-a. Nakon toga preuzmete mobilnu aplikaciju i prijavite se na nju.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI