Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
B.Milošević u Gruborima: Prema ZDS se treba jasno i nedvosmisleno odrediti- zakonskim rješenjem!

B.Milošević u Gruborima:
Prema ZDS se treba jasno i nedvosmisleno odrediti- zakonskim rješenjem!

U Plavno i Grubore ove godine, na komemoriranju civilnih žrtava rata, ubijenih tijekom ili nakon Oluje, nije bilo ni predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ni predsjendika države Zorana Milanovića. Prošlo je vrijeme “gesti”… a ostalo je Srpsko narodno vijeće (SNV) i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine šibensko – kninske županije, obitelji i mještani ovih i okolnih sela. S njima i potpredsjendik Vlade Boris Milošević, ali očigledno ponajprije kao predstavnik manjinske srpske zajednice…

Komemoracija je, javlja N1, održana u Plavnom pred križem za sve žrtve ovog sela, a potom je nastavljena u Gruborima kod spomen obilježja podignutog za tamošnje žrtve. Uz Miloševića, počast ubijenima odali su i saborski zastupnik SDSS-a i čelnik SNV-a Milorad Pupovac, njegova kolegica  SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga, ali i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, te  predstavnici Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

U Gruborima su 25. kolovoza 1995. pripadnici ATJ Lučko mučki ubili šestero srpskih civila, Miloša (Marka) Grubora, r. 1915., ustrijeljen u obiteljskoj kući, tijelo pronađeno pored kreveta; Mariju Grubor, r. 1905., spaljena u obiteljskoj kući; Milicu (Steve) Grubor, r. 1944., ustrijeljena, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Jovu (Jovana) Grubora, r. 1930., usmrćen uslijed nanešenih ubodno reznih rana, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Đuru (Luke) Karanovića, r. 1954., ustrijeljen iza jedne kuće u zaselku; Jovana (Damjana) Grubora, star 73 godine, nepoznata sudbina, pretpostavlja se da je njegovo tijelo izgorjelo u kući.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević mogao je, godinu dana nakon “velikih gesta” kada su zajedno u Grubore i Plavno, odnosno potom na obilježavanje Oluje u Knin, došli hrvatski državni dužnosnici i predstavnici srpske manjinske zajednice, samo konstatirati da se nikakvi tektonski pomaci, nikakvi revolucionarni iskoraci otad nisu dogodili. Teško je- rekao je- nakon 26 godina napraviti revolucionarne iskorake, jer ljudi su stvorili živote negdje drugdje.

-Na primjeru Grubora htjeli smo kao Vlada pokazati da stojimo iza svojih riječi i da stvaramo preduvjete za povratak stanovništva. U tome imamo podršku lokalne samouprave, županije i Grada Knina- kazao je.
No, nije mogao ne dotaknuti i pitanje zabrane ustaškog pozdrava Za dom spremni! koji, kako je rekao, godinama opterećuje društvo.

-Stav je i dogovor na razini Vlade i koalicije da razgovaramo najesen o inicijativi Židovske općine, da vidimo na koji način možemo djelovati kao država, jer smo svi mišljenja da se radi o nedopuštenom pozdravu- izjavio je Milošević, napominjući kako se treba jasno i nedvosmisleno odrediti prema tom pitanju zakonskim rješenjem. Sudovima, koji danas imaju neujednačenu praksu oko sankcioniranja ZDS u javnom prostoru, trebalo bi, dodao je , pomoći da imaju jasan zakonodavni alat u rješavanju takvih predmeta.

 

Boris Milošević (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI