Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
FESTIVALI
9. Fališ u Šibeniku od 1. do 4. rujna: Festival s ( nemogućom ) ambicijom pokretanja procesa suočavanja s budućnosti u zemlji gdje je prošlost još itekako živahna…

9. Fališ u Šibeniku od 1. do 4. rujna:
Festival s ( nemogućom ) ambicijom pokretanja procesa suočavanja s budućnosti u zemlji gdje je prošlost još itekako živahna…

Sve je spremno za 9. Fališ, Festival alternative i ljevice u Šibeniku, koji ambiciozno pokušava otkriti odgovor na pitanje : “Ako je budućnost počela,  da li je prošlost konačno završila”. A znamo da nije, i da u tradiciji ovih balkanskih prostora ona vječno ostaje nedovršeno pitanje.

Fališ, kako tvrde njegovi osnivači i organizatori, od svog nastanka pokušava još nešto nemoguće-” pokrenuti procese suočavanja s budućnosti u zemlji u kojoj je sutrašnjica iznimno neizvjesna, a prošlost jednako iznimno živahna.”

Ovogodišnji Festival održat će se od 1. do 4. rujna, a kako pada na 30-tu godišnjicu “Rujanskog rata ” u Šibeniku, dio programa govori i o toj tematici na jedan drugi, intimniji i personalniji način, kroz iskustva svjedoka vremena.

Već prvog dana Fališa predviđen je niz zanimljivih sadržaja: bit će  izložbi ( On the move, Kronike ratne jeseni ), predstavljanja knjiga ( Elvis Bošnjak: Gdje je nestao Kir ), dokumentarnih filmova ( Kad smo mi bili oni ),  okruglih stolova ( Kako je meni počeo rat?, Nacionalnost-migrant ).

Tijekom četiri ovogodišnja “fališevska” dana bit će predstavljena i knjiga Borisa Rašete i Gorana Gavranovića : 10 dana u travnju: uspon i pad NDH,  ali i intrigantna knjiga Velimira Grgića : Teorije zavjere 21. stoljeća.

Naposljetku, zadnjeg dana 9. Festivala alternative i ljevice u Šibeniku bit će organiziran i okrugli stol sa središnjom temom ovogodišnjeg Fališa : Budućnost je počela, možemo li preživjeti napredak?

Program je, kažu organizatori, fokusiran dijelom na ono što je bilo, a drugim dijelom na ono što jest i što će tek biti, namjera je  razgovarati, razmjenjivati mišljenja, sudove i argumente, a teme ostaviti otvorene za sve zainteresirane.

Jednostavno rečeno, cilj ovog Fališa  je pokrenuti raspravu o vezi tehnološkog napretka i socijalne strukture društva, mogućim posljedicama tog napretka po ljude koje zamjenjuju strojevi, o umjetnoj inteligenciji i novim industrijama koje se temelje na inovativnosti, a ne masovnoj proizvodnji, o interakciji tehnologije i ljudske vrste, utjecaju na odnose među ljudima i stvaranje, odnosno redistribuciju kapitala.

No, iznad i prije svega, poručuju iz “uprave” Fališa uoči početka svoga 9. izdanja, 1. rujna, želja im je dočekati jubilarnu desetu godinu, “preživjeti vrijeme neizvjesnosti na vašem i našem mjestu – još jednom mjestu za jednu borbu.”

Program 9.FALIŠ-a  01.– 04. 09. 2021.

Srijeda 01.09.

19:00:  Studio galerije Sv. Krševana / ex Galerija Matija; On the move; izložba fotografija

(sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Damir Šagolj)

Četvrtak 02.09.

18:00 Ulica don Krste Stošića; Vladimir Miladinović: Kronike ratne jeseni; izložba

(sudjeluju: Nataša Govedarica, Vladimir Miladinović, Ante Filipović Grčić)

20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Kako je meni počeo rat?

(moderira: Emir Imamović Pirke; sudjeluju: Tomislav Bašić, Vojislav Marković, Davorka Blažević)

21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Elvis Bošnjak: Gdje je nestao Kir; predstavljanje knjige

(sudjeluju: Kruno Lokotar, Elvis Bošnjak)

22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža: Kad smo mi bili oni; dokumentarni film

22:30: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Nacionalnost – migrant

(moderira: Nataša Govedarica; sudjeluju: Danis Tanović, Damir Šagolj)

Petak 03.09.:

20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža: Boris Rašeta i Goran Gavranović: 10 dana u travnju: uspon i pad NDH-a; predstavljanje knjige

(sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Boris Rašeta, Goran Gavranović)

21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Začarani krug: 1941. – 1991.; Husnija Kamberović, predavanje

22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: U ime majke, kćeri i duše svete

(moderira: Lana Bobić, sudjeluju: Ana Raffai, Ksenija Magda)

Subota 04.09.

20:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Velimir Grgić: Teorije zavjere 21. stoljeća; predstavljanje knjige

(sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Velimir Grgić)

21:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Okrugli stol: Budućnost je počela, možemo li preživjeti napredak?

(moderira: Kruno Lokotar; sudjeluju: Želimir Periš, Ivica Mitrović, Davor Mišković)

22:00: Trg Ivana Pavla II/Mala loža; Fantazije umreženog svijeta; dokumentarni film

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI