Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
crovid / HRVATSKA / narodno zdravlje
Za zaposlene u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi cijepljenje bi uskoro moglo biti imperativ!

Za zaposlene u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi cijepljenje bi uskoro moglo biti imperativ!

Hrvatski premijer jučer se čudio pitanju novinara o mogućem obaveznom cijepljenju i rezolutno ustvrdio da o tome nema ni govora, jer to ne rade ni druge zemlje, pa neće ni Hrvatska. Danas,  pak, premijer Plenković govori o selektivnom uvođenju obaveznog cijepljenja koje bi se odnosilo na zdravstvene radnike, zaposlenike u školstvu i socijalnoj skrbi.

Neće Hrvatska u tome biti usamljena, jer, uz ostale, primjerice,  Francuska je najavila vrlo restriktivan odnos prema zdravstvenim radnicima koji imaju obavezu cijepiti se do sredine rujna, a u protivnom, neće dobiti plaće¨…

Premijer tvrdi da se o mogućem obaveznom cijepljenju vodi rasprava već neko vrijeme,  potaknuta padom interesa za cijepljenje prvom dozom, jer, kako je izjavio, u jednom razdoblju Hrvatska je dnevno imala oko 30 tisuća cijepljenih, a sada je na tek 5 tisuća.

Ali, unatoč svemu, obaveza će biti sektorska, horizontalnog cijepljenja za sve građane- neće biti. Cilj je osvijestiti, kod onih koji to još uvijek odbijaju, prednosti cijepljenja. Hrvatska je na oko 46 posto cijepljenih sa samo jednom dozom, dok je procijepljenost u EU s dvije doze čak 50 posto stanovništva.

Ipak, zasad se razmatra samo uvođenje obveze cijepljenja za zaposlene u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi. Procijepljenost liječnika je, smatra  premijer, vrlo dobra, na oko 80 posto, dok je nešto niža kod medicinskih sestara. Tu je još sustav socijalne skrbi i osobito važno- školstvo, gdje treba poduzeti sve mjere kako bi se cijepljenje ubrzalo i omasovilo. Hrvatska ima i više nego dovoljno cjepiva i treba ga iskoristiti, pogotovo u onim sektorima, kaže Plenković,  gdje je više fizičkih kontakata i veća mogućnost širenja zaraze.

Odbija medijske teze o nepovjerenju prema Stožeru i potrebi da se on restrukturira s novim ljudima, i kako kaže, to je izmišljena teza da bismo se cijepili, ali da nam to ne propovijedaju Beroš, Capak i Plenković.  Ekipu ( Stožer ) neka mijenjaju, poručio je, kada dobiju izbore. Smatra da se ljudi ne cijepe jer, umjesto znanstvenicima, vjeruju neprovjerenim izvorima, a čisto sumnja, rekao je, da u Hrvatskoj još netko može reći da ne zna za postojanje covida.

Ilustracija – promotivno cijepljenje


VEZANE VIJESTI