Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
HRVATSKA / PRAVA ZA LJUDE / PROSVJED
Gradonačelnik T.Tomašević: Zagreb mora biti otvoren grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju…

Gradonačelnik T.Tomašević:
Zagreb mora biti otvoren grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju…

Zagrebački Pride, 20-ti po redu, nažalost nije protekao u znaku tolerancije i demokratskog sazrijevanja hrvatskih građana kako se činilo na dan održavanja. Taman kad smo sa zadovoljstvom povjerovali kako se  i kod nas demokracija”ipak kreće”, ispostavilo se  da je po prvi put u zadnjih deset godina nakon ovogodišnje Povorke ponosa izbila prava provala homofobnog bijesa i primitivizma. Policija je prijavila četvoricu muškaraca i jednu ženu zbog nasilja iz mržnje prema sudionicima subotnjeg Pridea…

Prema policijskim informacijama radi se mahom o mlađim ljudima što je posebno poražavajuća činjenica, jer prijavljeni su muškarci u dobi od 18, 19, 26 i 39 godina, a žena je u 24-toj. Prijavljeni su zbog vrijeđanja jednog od sudionika Pridea na Marulićevom trgu, gdje se dio sudionika okupio kada je Parada već bila završena, odnosno zbog fizičkog nasrtaja na mladića koji je dobio šaku u oko, a ostali su akteri nasilja uzeli zastavu duginih boja i pokušali je zapaliti upaljačem, čime su htjeli poniziti mladića koji je sudjelovao u mirnom prosvjedu.

Pri svemu, mlada je žena, u dobi od 24 godine , dok su ostali pokušavali upaliti zastavu duginih boja, prišla  21-godišnjem mladiću koji je događaj fotografirao, stala ga vrijeđati i naposljetku udarila šakom u čelo. Uvredama je počastila i 32-godišnjakinju koja je mobitelom snimala paljenje zastave Pridea.

Svi su prijavljeni osumnjičenici vrlo brzo uhapšeni, utvrđen je njihov identitet, a policija je morala intervenirati i kako bi smirila situaciju i razdvojila sukobljene.

Na vijest o nasilju prema akterima Povorke ponosa, koja je cijelo desetljeće slobodno,  mirno i bez incidenata defilirala Zagrebom, reagirao je priopćenjem osude homofobnog nasilja i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

-Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa. Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne, te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje- priopćio je Tomašević najavljujući da će nova gradska vlast učiniti sve da tako i bude.

– Kao što smo najavljivali u našem programu, osigurat ćemo redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja, osigurati skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada- poručio je zagrebački gradonačelnik.

 


VEZANE VIJESTI