Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / sabor
A. Bauk na provalu homofobije i isključivosti u Saboru: Poštujte homoseksualce, to u naši sugrađani, a ne budimo pederi!

A. Bauk na provalu homofobije i isključivosti u Saboru:
Poštujte homoseksualce, to u naši sugrađani, a ne budimo pederi!

Homofobne izjave Nikole Grmoje, a potom i njegovog stranačkog kolege i prijatelja Bože Petrova koji mu je stao u obranu, izazvale su brojne reakcije, nažalost isprovocirale i neugodne, grube prijetnje, pa i smrću, MOST-ovim prvacima za koje premijer Andrej Plenković, danas na Hrvatskom radiju, tek zlurado kaže kako su huškali, a sad plaču. U prijevodu, poručio im je “što se sijali, sad žanjete”, nosite se s tim umjesto što javno kukate. Zar je to komentar šefa Vlade, odgovornog za funkcioniranje države u kojoj se zastupnicima prijeti smrću, makar bili i homofobi?! 

Grmoja je, naime, najavio da će predložiti Antipedofilski zakon kojim bi se uvele strože kazne za pedofile, ali i zaštitilo djecu od seksualnih sadržaja i “LGBTIQ propagande”. I lavina se zakotrljala sve do Sabora

Ministar Arsen Bauk (Foto: H. Pavić)

Problem je u tome što Grmoja i Petrov nisu rekli glupost iz nespretnosti, ili je ona posljedica eventualno loše jezične konstrukcije, nego su samo istrčali u javnost s onim što doista misle
o LGBTIQ zajednici, njihovim pravima i statusu, te se nehotice legitimirali kao zadrti homofobi koji ne razlikuju pedofiliju kao teško kazneno djelo i seksualno opredjeljenje. A za Grmoju i Petrova jedino “normalno”, straight opredjeljenje, heteroseksualnost, sve ostalo je
bolesno, pa kao brižni roditelji ne žele da njihova djeca o tome bilo što uče, te zagovaraju orbanovski pristup koji bi zabranio “LGBT propagandu”. Diskriminirao ljude po spolnom opredjeljenju. Kao da su okuženi, pa bi ih valjda, trebalo izolirati da se “bolest” ne proširi. Nedaj Bože i na Grmojin podmladak…

Naravno, na nečije neznanje, pa čak i sasvim krivo, društveno neprihvatljivo homofobno stajalište, nedopustivo je odgovarati govorom mržnje i prijetnjama, pogotovo djeci. Jer, tada više nema razlike između homofoba i njegove žrtve, a društvo se dodatno kontaminira mržnjom i netolerancijom prema svima koji su drugačiji.
Zato je i izjava šefa Vlade kako su Grmoja i Petrov huškali, a sada plaču, neprihvatljivo minoriziranje grubih, opasnih prijetnji , nota bene i smrću, koje su stigle na adresu dvojice MOST-ovih zastupnika.

-Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile, ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTIQ propagande?- upitao je Grmoja i izazvao buru reakcija.

Najgore je od svega što mu je u obranu, s još gorim tezama, stao Božo Petrov koji je LGBT osobama poručio da se “moraju probuditi u svojoj Hrvatskoj i shvatiti da su u manjini i da im mi toleriramo to. I da ih pozdravljamo. Ali moraju shvatiti da ću se ja za svoju djecu boriti
isto kao što će se oni boriti za svoju. Želim za svoju djecu ono što je društveni konsenzus i stavove temeljene na dokazima, a ne da mi manjina nameće što će učiti moja djeca i kako ću se ja osobno ponašati- izjavio je Petrov, i zapravo pokazao da je homofobija politički stav MOST-a.

Nakon toga održan je 20-ti Zagreb Pride  i zabilježena serija incidenata, verbalnih i fizičkih nasrtaja na sudionike Parade, kakvi se nisu događali zadnjih deset godina. Organizatori Pridea optužili su Grmoju i Petrova da su oni svojim homofobnim izjavama potakli nasilje na mirnom prosvjedu, a Grmoja uzvratio najavom tužbe protiv prideovaca.

Ubrzo je priča dobila i novi dramatični zaplet kad je Grmoja obavijestio javnost kako je primio prijetnje smrću, ali i prijetnje svom djetetu. U Saboru je dobio snažnu potporu kolege zastupnika Hrvoja Zekanovića iz Hrvatskih suverenista.

Grmoju želim ohrabriti – glavu gore, pravda je na našoj strani, pobijedit ćemo- samouvjereno će Zekanović koji također misli da je “LGBTIQ propaganda, prikrivena ili javna, nedopustiva”, a Grmoja i Petrov zaslužuju samo podršku. Pritom, ostrašćeni “suverenist” uz osudu svakog nasilja, ističe kako je svaki čovjek jednako vrijedan, ali
svako ponašanje nije jednako vrijedno, i dužnost je političara, odgajatelja, društva da to stalno podvlače.”

A onda smo saznali da prijetnje stižu i Petrovu. Da tkogod ne bi mislio kako Mostov čelnik samo traži priliku za publicitet, neke od prijetnji je i objavio. Primjerice, “Nema imuniteta koji
bi tebe zaštitio”, “Ne valja čačkat mečku, Božo pedofilu”, “Nazovi Orbana da ti posudi pancir”, “Snajper ćorav nije”…
Uz  sve to Petrov  je na Facebooku napisao:

-Ako u meni drukčija uvjerenja ne izazivaju agresiju, čemu onda ovakva agresija na mene i moju obitelj? Jesam li možda nekom prijetio? Jesam li mu oduzimao prava? Ako sam nekim svojim riječima uvrijedio druge, nije mi to bila namjera. Zar je stvarno najveći grijeh reći isto ono što slušam desetljećima od LGBT zajednice, a to je da postoje drukčiji od njih i da ne želim da mi se bilo što nameće, da želim svoj život živjeti na svoj način, kroz svoje tradicionalne, kršćanske vrijednosti, i da na takav način želim odgajati djecu?

A danas se polemici pridružio i premijer Plenković koji je optužio Grmoju i Petrova za huškanje, i kad su primili prijetnje, sad plaču.

-Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj bazi, pa ne govorim nikome, nego se navikneš nositi s time. Oni sada plaču. To nije dobro. Najgori su akteri na sceni koji su isključivi. Moja je želja da gradimo društvo koje je uključivo- izjavio je Plenković u razgovoru za
Hrvatski radio.

Nikola Grmoja odmah je uzvratio objavom na Facebooku.

-Nemam zaštitu, nisam ogradio Markov trg jer se bojim za svoju sigurnost, hodam slobodno ulicama Zagreba, mog Metkovića , ali i ulicama naše Hrvatske!
Ljude ne hapse kad meni nešto kažu kao što hapse one koji te samo nazovu Ćaćom i usporedbe sa Sanaderom, kao što su uhapsili čovjeka na Korčuli. U otvorenom sam sukobu sam s onima koje Plenković nikad nije ni spomenuo, a za koje svatko zna da su spremni ljude provozat u gepeku kao i s onima koji su nogom otvarali vrata ureda gradonačelnika!
Iako dobivam i dalje prijetnje od kojih se ledi krv u žilama i koje smjeraju na moju obitelj, nikad neću kmečati niti tražiti zaštitu.
I nikad, ama baš nikad neću biti beskrvni birokrat bez okusa, boje, mirisa i bez vrijednosti- poručio je ljutiti Grmoja premijeru.

Iz ove polemike, nažalost, neće ništa dobro proizaći, jer u ovoj se zemlji rovovi samo produbljuju i iz njih se već tradicionalno rafalno puca po drugomislećima. Daleko je Hrvatska od tolerancije i inkluzivnosti na koju se deklarativno poziva premijer, zatvarajući oči pred onima oko sebe koji su tri desetljeća huškali gore od Grmoje i Petrova i na tome zaradili pozicije, status, privilegije i ugled kod većine HDZ-ovog članstva. Nažalost, i svoju mladež učili netoleranciji i homofobiji.

Zato, možda najbolje u ovoj kakofoniji zadrtog mačizma i eklatantnog primitivizma i homofobnosti, najbolje zvuče riječi SDP-ova zastupnika Arsena Bauka.

Bauk je u saborskoj raspravi osudio prijetnje koje stižu kolegama zastupnicima, pozvao na solidariziranje s Grmojom ( tko takne Grmoju kao da je taknuo svakog od nas… ), ali i rekao: “LGBT osobe nisu bolesnici, a pedofili su kriminalci, kolega Grmoja, to znamo”, podučio je Bauk MOST-ovog zastupnika i podsjetio da su u SFRJ homoseksualci bili kriminalci po kaznenom zakonu do 1977. godine i da je do tada  1500 homoseksualaca bilo osuđeno.

-Homoseksualac koji vozi avion je pilot, lezbijka koja rodi dijete mu je majka, homoseksualac koji krade je lopov, lezbijka koja pjeva je pjevačica. To su naši sugrađani jednako vrijedni i ravnopravni kao mi i ne traže da ih toleriramo nego poštujemo. Kažu ljudi da je biti homoseksualac stvar spolne orijentacije, a da je biti peder stvar karaktera. Poštujte homoseksualce to su naši sugrađani, a ne budimo pederi-  poručio je Bauk.


VEZANE VIJESTI