Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
izborište / POLITIKA
Primopredaja vlasti/ Tomašević zakasnio na primopredaju, pomagao je gospođi kojoj je pozlilo na tramvajskoj stanici…

Primopredaja vlasti/ Tomašević zakasnio na primopredaju, pomagao je gospođi kojoj je pozlilo na tramvajskoj stanici…

Cijela je Hrvatska danas u znaku  primopredaje vlasti koju od dosadašnjih lokalnih čelnika preuzimaju novoizabrani na nedavnim lokalnim izborima. I Zagreb je obavio primopredaju, pa je od danas i službeno gradonačelnik hrvatske metropole Tomislav Tomašević, lider platforme Možemo!. U Varaždinu je Reformist Radimir Čačić predao vlast novoizabranom HDZ-ovom županu Anđelku Stičaku , a u Šibeniku je nezavisni Marko Jelić preuzeo kormilo šibensko-kninske županije od HDZ-ovog dugogodišnjeg župana Gorana Pauka. Tako je bilo širom Hrvatske…

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak ( Centar ) primopredaju će obaviti sa svojim prethodnikom, HDZ-ovim Androm Krstulovićem Oparom u ponedjeljak.

 Tomašević na primopredaju- tramvajem

Mnogi su, poput Tomaševića, neugodno iznenađeni stanjem gradskih financija koje je, kako je izjavio novi gradonačelnik,i gore negoli je očekivao.

Tomašević je jutros, uoči primopredaje, u Gradskom poglavarstvu Zagreba dočekan  pljeskom, javlja N1, jer je na primopredaju kasnio zbog pružanja pomoći gospođi kojoj je, na tramvajskoj stanici kod Cibone, pozlilo, pa je sačekao dolazak Hitne. Primopredaju je, zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, obavio sa Bandićevom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukićević i suradnicima, iza zatvorenih vrata.

Nakon preuzimanja vlasti, Tomašević je u obraćanju javnosti kazao kako je od svojih prethodnika dobio oko dvije tisuće stranica raznih izvješća, a iz dosadašnjeg uvida u financijsko stanje, očito je da nije dobro. Ali, kazao je, postoje za to rješenja i ona će biti prioritet nove vlasti, pa je već za danas  dogovoren i sastanak s pročelnicom za financije, kako bi detaljnije sagledali stvarno stanje u Gradu.

Novi zagrebački gradonačelnik je svjestan izazova, pogotovo financijskih, koji su pred njim i kolegama, ali s optimizmom najavljuje da će ih prebroditi i unaprijediti kvalitetu života u Zagrebu, te obećava da će poduzeti sve kako ne bi došlo do poskupljenja komunalnih usluga u gradu.

Sastanak sa zamjenicom pok.  gradonačelnika Milana Bandića, Jelenom Pavičić Vukićević ocijenio je dobrim i konstruktivnim. Svi su primopredaji pristupili u dobroj vjeri, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, dobili su obiman materijal za proučavanje i čekaju ih veliki izazovi u upravljanju, promjenama u gradskoj upravi, Holdingu  i gradskim tvrtkama.  Zasad je ostavku ponudio samo jeda pročelnik, Ivica Lovrić, i već danas će biti imenovan v.d. pročelnika za školstvo, o čemu će javnost biti obaviještena, najavio je Tomašević.

Žičara će biti puštena u pogon  nakon nalaza revizije i utvrđene sigurnosti njezinog korištenja, iako novi gradonačelnik nije nimalo sretan s tim višestruko preplaćenim objektom, ali najgore je rješenje da se ne koristi i ne donosi nikakve prihode, rekao je Tomašević.

Čačić poželio Stričaku da nastavi njegovim putem

U Varaždinu je obavljena primopredaja između dosadašnjeg župana Radimira Čačića ( Reformisti ) i  novoizabranog Anđelka Stričaka ( HDZ ), protivno spekulacijama,  u znaku dobre volje i najave suradnje, pri čemu je Čačić poželio svome nasljedniku da nastavi njegovim putem. Jer, naglasio je, Varaždinska županija je četiri godine za redom proglašena najboljom!

U Šibeniku je dosadašnji župan Goran Pauk ( HDZ ) vlast predao novom županu Marku Jeliću ( NL Marka Jelića ).

-Predao sam Marku sve dokumente koji govore o stanju u županiji, to je išlo ekspresno, Marku i suradnicima želim svako dobro u vođenju županije i  neka bude sto puta uspješnija nego dosad. Ostavljam čiste račune, odlazim mirne savijesti i puna srca, i želim sve najbolje. Ovi rastanci sa zaposlenicima što smo ih imali, su bili vrlo emotivni. Svi su projekti na webu, ima ih puno, svi su važni na svoj način i očekujem da ih novi župan nastavi. Plan mi je malo se družiti sa sinom,  odmoriti glavu i sabrati emocije, a poslije ćemo vidjeti- rekao je Pauk, uz konstataciju da su mu prestankom mandata župana prestale sve dužnosti koje je po funkciji obnašao, pa i funkcija predsjednika Zajednice županija.

Jelić je zahvalio  Pauku, ali i svima u županijskoj upravi , na uspješno obavljenim predradnjama za primopredaju vlasti, i posebno dosadašnjem županu  na 15 godina dužnosničkog mandata, što je, rekao je Jelić,  velika stvar.

– Nastavit ćemo sve započete projekte, ako bude potrebno nešto ćemo i prilagoditi, ali ćemo ih realizirati, želimo da budemo inkluzivna županija i zagovaramo jednakost- izjavio je novi župan.

Jelić poručio da će i ove godine proslava Oluje biti u Kninu!

Komentirao je, na pitanje novinara, i izjave Zorana Milanovića o preseljenju proslave Dana pobjede iz Knina, i kazao kako svi smatraju da to nije argumentiran prijedlog.

-Proslava u Kninu je postala tradicija, na kninskoj tvrđavi je podignut stijeg nakon Oluje  čime je simbolično označen  kraj rata i stradanja žitelja županije. Imamo puno drugih stvari o kojima bi trebali razgovarati,  a ono što mogu reći je da će proslava biti u Kninu i da će predsjednik Republike, nadam se, doći na nju- poručio je Jelić.

Od zaposlenika očekuje, kazao je, da će raditi odgovorno i funkcionalno. Od svoga prethodnika, Pauka dobio je informacije što treba žurno napraviti  i  s radom započinju – odmah.

Jelić ne vidi nikakav problem u putovanju iz Knina na posao u Šibenik, jer i dosad je često i puno putovao, tri godine kad je bio na doktoratu – svakodnevno, po tri sata je je bio na putu, pa 56 šibensko-kninskih kilometara u jednom smjeru ne vidi kao problem. Uostalom, rekao je, i njegov zamjenik, Ognjen Vukmirović putuje iz Biskupije u Šibenik, svega 7 kilometara manje od njega.

Iris Ukić Kotarac , zamjenica župana,  oprostila se jutros s kolegama u općini Primošten gdje je 13 godina radila kao pravnica, bilo joj je teško, priznala je,” ali mi ćemo nastaviti suradnju sa svim općinama, pa i Primoštenom,  i realizirati sve što smo obećali”, izjavila je.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI