Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
FILM
Kuća umjetnosti Arsen prikazuje: “Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića”

Kuća umjetnosti Arsen prikazuje:
“Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića”

Tvrđava kulture Šibenik na filmsko platno nedavno otovorene Kuće umjetnosti Arsen  donosi poseban filmski program pod nazivom “Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića” koji je otpočeo prošle subote prikazivanjem Moderata cantabile. Ovog se tjedna filmski program nastavlja u srijedu i tijekom vikenda, s posebnim programom za djecu – nedjeljnom jutarnjom matinejom.

-Program donosi izbor od devet domaćih i stranih filmskih klasika podijeljenih u tri potprogramska pravca: selekciju filmova koje je Arsen volio i/ili koji su direktno utjecali na njegovo autorstvo, filmova za koje skladao glazbu i/ili pisao songove te matineja filmova za djecu za koje je ispisao nikad zaboravljene partiture- kako pojašnjavaju iz TKŠ-e o programu nedavno otvorenog bivšeg šibenskog kina čija je obnova trajala dugi niz godina.

Iz Fellinijevog filma ‘Cesta’

Tako je u srijedu, 9. lipnja, večeras s početkom u 18.30 sati, na rasporedu Fellinijev klasik ovjenčan venecijanskim Srebrnim lavom, CESTA (La strada). Neke od najupečatljivijih filmskih melodija za ovaj je film skladao maestro Nino Rota, nesuđen Arsenov profesor, kako sam Dedić navodi u svojoj historiografiji šibenskih kina u stihovima.

Istog dana, s početkom u 20:30 sati na velikom platnu bit će prikazan film najznačajnijeg hrvatskog filmskog modernista Vatroslava Mimice, PONEDJELJAK ILI UTORAK, u kojem je Dedić ostvario svoje prvo pojavljivanje na filmu.

Vikend donosi  film za koji se obično smatra da je probudio hrvatsku kinematografiju – ŽIVA ISTINA (1972.) Tomislava Radića – u kojem je Dedić prvi put sam sjeo na mjesto skladatelja filmske glazbe ispisavši Baladu o prolaznosti. Na programu je u subotu, 12. lipnja, s početkom u 20:30 sati, a publiku će u projekciju filma razgovorom uvesti Jelena Svirčić i Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

Nedjeljno jutro 13. lipnja u Arsenu rezervirano je za najmlađe! Za 11 sati zakazana je projekcija kultnog dječjeg klasika VLAK U SNIJEGU (1976.), u režiji još jednog poznatog Šibenčanina, Mate Relje. Ova priča o zajedništvu jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih filmova za djecu u jugoslavenskoj i hrvatskoj kinematografiji, a glazba koju je skladao Dedić, postala je popularna podjednako kao i film pa su čitave generacije djece odrastale uz melodiju Himne zadrugara: stihovi kad se male ruke slože / sve se može, sve se može i danas prenose jednako vrijednu univerzalnu poruku o zajedništvu i prijateljstvu.

Iz filma Vlak u snijegu

Ulaznice za projekcije mogu se osigurati kupnjom online na službenoj web stranici Kuće umjetnosti Arsen, na blagajni sat vremena prije početka programa ili u City Pointu šibenskih tvrđava u redovnom radnom vremenu.

Cijeli filmski program u lipnju pogledajte na kucaarsen.hr. 

Tags:

VEZANE VIJESTI