Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Bojan Ivošević u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2: Doživio sam da me nazove član zločinačke organizacije i “preporuči” da se više ne bavim “aktivizmom”…

Bojan Ivošević u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2:
Doživio sam da me nazove član zločinačke organizacije i “preporuči” da se više ne bavim “aktivizmom”…

Bojan Ivošević, zamjenik splitskog gradonačelnika, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, gdje ga je ponajviše dovela njegova antisemitska objava na Facebooku od prije 4 godine, a koja je odjednom za njegove oponente postala referentna točka za Ivoševića u kampanji tijekom lokalnih izbora. I kod voditelja Nu2 Ace Stankovića, dugogodišnji aktivist koji je sada i službeno ušao u svijet lokalne splitske politike, podsjetio je kako se zbog sporne objave već javno ispričao, više puta. Najavio je za sutra primopredaju vlasti u Splitu i formiranje Gradskog vijeća bez klasičnih koalicija. Danas se to zove „programska suradnja“…
Tijekom emisije spoemnuo je i kako ga je zvao član zločinačke organizacije i sugerirao mu da se prestane baviti aktivizmom!

Ivošević je ustvrdio da nikakve sječe glava neće biti, ali činjenica da je u gradskoj upravi preko 400 zaposlenih dovoljno govori o njezinoj racionalnosti i oportunosti reduciranja administracije.

Antisemitizam

Na opasku voditelja emisije, Aleksandra Stankovića, kako je njegov komentar na Facebooku, u prepisci s Ronijem Robertom Brandlom, hrvatskim Židovom, zapravo odvratan, Ivošević se skrušeno složio i priznao : Apsolutno! Ispričao je kako je Brandl vrijeđao njegove koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu, koji su ubijeni u logorima, a on je pokušao svojim komentarima diskreditirati cijelu jednu naciju. Ocijenio je, prenosi HRT, da je neprihvatljivo Hrvatsku kao sljednicu antifašističkog pokreta i NOB-e vezivati izravno uz NDH, jer, ističe RH nije njezina sljednica. Riječ po riječ, uvreda na uvredu, izgubila se kontrola i mjera, a Ivošević danas priznaje da je došla do izražaja njegova mladenačka glupost, koja ga je tjerala da uzvrati istom mjerom, ali nije mu meta bio židovski narod nego Brandl osobno. Jasno mu je da je to bila nedopustivo velika greška zbog koje se srami, ponajviše radi svoje obitelji koja ne dijeli takve stavove, a mora se od njih „prati“ i objašnjavati nešto iza čega ni sam ni u ludilu ne stoji. Pozvao je mlade, poučen vlastitim iskustvom,“ da stanu na balun“ u raspravama na društvenim mrežama.

O svom statusu u SDP-u, iz kojega je, kako tvrde iz te stranke, otišao zbog svoje netrpeljive naravi i nedoličnog ponašanja, Ivošević kaže kako je istina da je SDP napustio jer neke stvari koje su se u stranci događale nije mogao gledati. Primjerice, da je za stranku problem onaj tko kritizira, a ne onaj tko se zaposli bez natječaja, dobije posao s gradom i kućicu na Adventu… E, to nije mogao otrpjeti i onima koji su to činili, u lice je rekao što misli o njima.

Ispričao je i o svojim ranim školskim traumama koje je doživio iz sasvim benignih razloga. U zadaćnici je pisao o ljetu koje je proveo kod bake u Somboru, u Srbiji, i zbog toga bio izložen verbalnom i fizičkom nasilju, kazao je.

– To me dosta formiralo kao ličnost. Mogao sam otići u smjeru depresije ili kriminala, jer je centar Splita prije turističkog booma bio na lošem glasu. Ja sam otišao u taj fajterski mod, gdje se ne povlačim ni pred kim, gdje se jednostavno borim za ispravnu stvar- izjavio je.

Ivošević je kod Stankovića također kazao da se do 2011. izjašnjavao kao Hrvat, jer su ga, kazao je, tako roditelji deklarirali, ali se poslije više nije nacionalno očitovao, jer mu je smetalo to što su neki privatizirali hrvatstvo, a zbog kojih se ne osjeća prihvaćeno, pa se danas izjašnjava kao lokal patriot.

Dnevna doza splitskog nereda

Jedan je od pokretača Dnevne doze splitskog nereda, popularne Facebook stranice na kojoj se na duhovit, satiričan način govori o gradskim problemima. Njima nije gradonačelnik osobno bio problem, nego sustav koji je ispod njega.

– I uvijek bi na nekoj razini to stalo. I onda smo mi shvatili da treba javnosti prezentirati da je neki problem detektiran, da je neki problem prijavljen, da se ne rješava jer netko ne radi svoj posao. Kad je krenulo javno, s imenom i prezimenom, pogotovo kad smo počeli pratiti razine gdje zapinje, onda se cijela kičma komunale promijenila u ovom mandatu. Javnim pritiskom uzrokovali smo da je politika odlučila napraviti neke rošade unutar sustava i sad sustav bolje funkcionira, iako stanje i dalje nije idealno, ali je puno bolje nego prije tri godine- ocijenio je.

Posebno je zanimljiv dio razgovora u kojem je Ivošević pričao o svojim aktivističkim iskustvima, a bilo je i vrlo neugodnih poziva od vrlo neugodnih osoba.

– Mogu se pohvaliti da me zbog jednog ugostiteljskog objekta nazvala osoba koja je prije malo manje od godinu dana na području Splita uhićena kao član zločinačkog udruženja koje je planiralo ubojstvo jedne osobe. Čak i takvi ljudi surađuju s ugostiteljima u Splitu, i nije se libio nazvati mene i objasniti da ne bi bilo dobro da se dalje bavimo time- ispričao je Ivošević. No, nije po naravi tip osobe koja bi lako odustajala. Jer, kako veli, „živimo jedan život, i da ga proživim tako da klečim, nije mi plan“.

Korektni Puljak

Iako je izabran za zamjenika gradonačelnika na listi s Ivicom Puljkom, nije član te stranke ( Centar ), neovisan je, i zahvalan Puljku na korektnosti. Inače,  što god je stariji to je po svom političkom opredjeljenju bliži liberalnim politikama, ali s izraženim socijalnim senzibilitetom.

Smatra da nije nikome lako dati otkaz, prije svega zbog radnog prava, kolektivnih ugovora koji štite radnike, sindikata itd. U gradskoj upravi vrlo mali broj će ih moći dobiti otkaz, svatko će dobiti priliku, i ako hoće raditi, nema straha za posao, a ako neće, slijedi opomena pred otkaz a na kraju i sam otkaz.

Ivošević očekuje suradnju s Vladom, jer Split je drugi grad u Hrvatskoj, najveća je turistička luka u kojoj se obrće velik novac, i bilo bi nerazumno i sramotno da Split nema pošten tretman od vlade, pa to i ne očekuje. Možda bude manjih trzavica i napetosti, ali ministar Butković je, veli, već obećao sredstva za izgradnju izlaza iz trajektne luke.

Nije fan ni HDZ-a, ni Andreja Plenkovića, koji ga je posebno žestoko kritizirao zbog antisemitske objave, jer smatra da je ova zemlja previše propatila zbog njihove politike, pa ne može imati pozitivan stav ni o onome tko dolazi iz takvih struktura. Ranije se još i dobro držao u svojim javnim istupima, kaže Ivošević, ali u zadnje vrijeme …Nije mi jasno, reći će, zašto sam ja sa svojih 30 godina njemu tako bitan ?! Toliko da se s polemike s predsjednikom Republike prebacio na mene. Bilo bi bolje da se njih dvojica nastave međusobno prepucavati jer, veli Ivošević, mene zanima Split i kako ga dovesti u red, a ne želim imati baš posla s nacionalnom politikom.

Otac

Govorio je i o Hajduku, koji je, kako reče, kroz cijelu svoju povijest, možda i slučajno, bio na pravoj strani, o religiji, o vjeri, a bio je vjernik i dobio sve sakramente, a onda postao agnostik. I napose je govorio o ocu, kao važnoj osobi u svom životu, velikoj podršci koju mu je dao na izborima i emocijama koje su ih obojicu preplavile.

– Bila je 1991. Ja sam se rodio, a otac otišao u Sombor mene, kao bebu, odvesti babi i didi. Pada prva granata u okolici Splita. Što bi normalan čovjek napravio? Zvao ženu, ‘ajde tamo, tamo nema granata. Ne, on kupi dijete, vraća se preko BiH i dolazi u Split gdje padaju granate. Kroz život mu to nitko nije cijenio, niti to što je izabrao stranu i ostao uz djecu, što je ostao u Hrvatskoj cijeli rat, što je humanitarno djelovao, pomagao izbjeglicama. Pušku nije uzeo, ali je ostao ovdje i pomagao koliko je mogao i obitelj nije ničim okaljao. Nažalost, život je prolazio, a on je mnogo puta neopravdano zapostavljan na poslu, često kritiziran bez ikakve osnove- otkrit će Ivošević, u HRT-ovoj emisiji Nu2 i dio osobne životne priče.


 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI