Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
izborište
Sučeljavanje za Split: Puljak (Centar) pitao Mihanovića (HDZ) na engleskom, a on mu na hrvatskom kazao da je dva mjeseca bio u Londonu i da ima ‘i londonsku diplomu ako treba’

Sučeljavanje za Split:
Puljak (Centar) pitao Mihanovića (HDZ) na engleskom, a on mu na hrvatskom kazao da je dva mjeseca bio u Londonu i da ima ‘i londonsku diplomu ako treba’

Na N1 televiziji sučelila su se dvojica kandidata za gradonačelnika Splita, Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ). Puljak (Centar), inače istaknuti fizičar sa svjetskom karijerom,  je u prvom krugu dobio više glasova od Mihanovića (HDZ), zaposlenika Lučke uprave. Ako nekoga zanima može pogledati cijeli video sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Splita, drugog grada u Hrvatskoj kojime već godinama vlada HDZ u sprezi sa Željkom Kerumom, a što je rezultiralo gomilom neriješenih problema koji uvelike umanjuju kvalitetu života građana Splita. 

Nesposobnost, neukost, gramzivost i sklonost privatizaciji javnih dobara obilježile su posljednja desetljeća vladavine Splitom, no možda se takvo što sada i promjeni.

Kako kažu na N1, Kandidati su prošli brojne teme, no posebno je zaiskrilo na temi stranih jezika. Krenulo je s pitanjem Mihanoviću hoće li ga u radu ometati nepoznavanje stranih jezika.

MIHANOVIĆ: Odakle vama ideja da ja ne poznajem strane jezike?

PULJAK: To su mediji pisali…

MIHANOVIĆ: Budite pristojni. Ja moram sad objasniti malo gledateljima okolnosti sučeljavanja. Očekivao sam da će ovo ići u ovom smjeru. To gospodin Puljak isto vadi iz konteksta, rečenica na engleski jezik i tako… Ta cijela teorija se bazira na jednoj laži jednog portala, člana predsjedništva stranke gospodina Puljka i gospodina Puljka, za kojeg sam ja uvjeren da je dio te priče. Dovodili ste ovdje akademika Silobrčića da blati mene i moj doktorat. Čovjeka koji je osuđen za klevetu za sličnu stvar. Ja vas molim da prestanete na ovaj način voditi sučeljavanje. Znao sam da je ovo neprijateljski teren za mene, ali sam došao da građanima pokažem, raskrinkram cijelu priču, da vide da sam ja taj koji se ne boji ni toga.

PULJAK: Ovo što gospodin Mihanović govori o Indexu i insinuacijama, lažima i neistinama, ja se moram opravdati. Ovakve insinuacije i laži se ne mogu pojaviti u javnosti, a da ih ne demantiram. Njega novinar demantira. U doktoratu postoje rečenice koje nitko živ na svijetu ne može razumjeti, termini koje nitko nikad nije vidio.

Puljak i Mihanović (foto N1)

MIHANOVIĆ: Gospodin Puljak ima dva lica, jedno koje predstavlja ovdje, a drugo puno neugodnije, puno grublje. Sama javna njegova objava da jednom zauvijek iz javnosti treba odstraniti polusvijet, to je pravo njegovo lice.

Pred kraj debate Puljak je Mihanoviću postavio pitanje vezano uz engleski jezik. “U vašem životopisu stoji da aktivno govorite engleski jezik što je i jedan od uvjeta na natječaju za vaše radno mjesto voditelja Lučke kapetanije. Možete li nam to demonstrirati sad pred ljudima”, pitao ga je na engleskom jeziku.

Mihanović je uzvratio: “Ono što ne znate, karijeru u Lučkoj upravi počeo sam na terenu, u operativi. Nakon toga popeo sam se kalu više kao voditelj smjene u Lučkom centru. Ondje kao službeni pomorski jezik govorite engleski i ja sam kao voditelj smjene morao komunicirati s brodovima na engleski jezik. Osim toga 1999. sam dva mjeseca bio u Londonu na školovanju i imam i londonsku diplomu ako treba. Ja se u ovoj kampanji obraćam Splićanima i hrvatskom narodu koji govori hrvatski jezik. Trebate više cijeniti naš jezik, naše ljude, sići s oblaka napuhanosti s doktoratom sa Sorbonne koji poštujem. Imamo slučajeva u politici kad izgubimo dobrog liječnika, a dobijemo lošeg političara. U vašem slučaju siguran sam da nećemo izgubiti dobrog fizičara, a dobiti lošeg političara.”

Debatu na N! se možeopširnije vidjeti OVDJE, a cijeli razgovor možete pogledati u videu:

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI