Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA / šibenik
Arsenova Kuća umjetnosti u Šibeniku, nakon osam godina, konačno završena…

Arsenova Kuća umjetnosti u Šibeniku, nakon osam godina, konačno završena…

Osam godina trajala je obnova i rekonstrukcija nekadašnjeg starog Kina “20.aprila” koje je iz političkih razloga s dolaskom HDZ-a na vlast preimenovano u kino “Odeon”. I “20.aprila” i “Odeon” otišli su u povijest, a preuređeni prostor starog kina postaje Kuća umjetnosti Arsen, posvećena spomenu na velikog hrvatskog pjesnika i glazbenika, umjetnika od formata, Arsena Dedića. Samo tri dana prije izbora aktualna gradska vlast otvorila je vrata javnosti…

kako bi se pohvalila novim multimedijalnim, moderno opremljenim prostorom u središtu grada, a koji, k tome, još nosi i Arsenovo ime. No, Kuća umjetnosti Arsen bit će, ipak, otvorena tek 2. lipnja.

Prve projekcije u Kinu ” 20.aprila” Šibenčani su vidjeli prije 62 godine, a čak 22 godine prošle su od zadnje projekcije u Kinu “Odeon”, koje je 50-ih projektirao veliki Zlatko Neumann. Prostor starog kina obnovljen je prema projektu Arx Studija, a radovi su završeni u srijedu 12. svibnja, ishodovanjem uporabne dozvole.

Obnova dvorane, u koju je uloženo 16 milijuna kuna, započela je davne 2013. godine, financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija,a u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik .

Obnovom je dvorani udahnut novi život pod imenom Arsena Dedića, šibenskog umjetničkog genija. Povodom završetka radova, u četvrtak 13. svibnja Kuću umjetnosti Arsen u društvu novinara obišli su predstavnici vlasnika i investitora, Grada Šibenika, na čelu s gradonačelnikom Burićem i njegovim zamjenikom Miletom, tim Tvrđave kulture Šibenik koja će upravljati Kućom umjetnosti Arsen te arhitekt i glavni projektant obnove objekta, Damir Lasinović.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, sa zadovoljstvom će moći reći da je nekada zapušteni prostor, na iznimno atraktivnoj gradskoj lokaciji, na šibenskoj rivi, upravo u njegovom mandatu dobio svoj smisao i svrhu i postao Kuća umjetnosti, uređena po modernim standardima i ponosno nosi ime velikog umjetnika.

-Uvjeren sam da će ovo postati mjesto druženja, stvaranja i uživanja u svim vrstama umjetnosti, kojeg će prigrliti svi Šibenčani i posjetitelji našeg grada. Odgovorno pristupamo našem kulturnom nasljeđu, svjesni da ima još puno sadržaja koje treba vrednovati. To je proces koji traje, kojim se grad razvija uz stvaranje novih mogućnosti njegove prezentacije kako hrvatskoj, tako i europskoj i svjetskoj javnosti”, kazao je nakon obilaska Burić.

Prostor ima dvije cjeline, ulazno predvorje s caffe barom i garderobom, te dvoranu, dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici. Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima- rasvjetom i audio opremom, a posebno treba naglasiti modularni pod koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.
Obnova se provodila u čak šest faza, od sanacije statike i vlage do projektiranja interijera, vodeći računa o multifunkcionalnosti svakog dijela dvorane, te koristeći samo vrhunske materijale i opremu koja će zadovoljiti najviše standarde i u konačnici, kazao je projektant Davor Lasinović, dobili smo spektakularan rezultat.

-Ono što me posebno raduje je kako je noir tema uređenja, u kojem dominira tamna boja razbijena zlatnim detaljima, u konačnici potpuno pogođena i uklapa se upravo u ‘đir’ kojeg je furao Arsen- naglasio je Lasinović.

Kuća umjetnosti Arsen danas je samo reklamno ( predizborno ) otvorila vrata javnosti, no nova šibenska gradska pozornica za glazbeno-scenska događanja, kino projekcije, predstave, izložbe, stvarno će podići zastor tek 2. lipnja. Svečanosti otvaranja novog Arsenovog doma bit će prisutni i Gabi i Matija, koji će, uz pratnju Marka Ramljaka, biti prvi koji će dan nakon službenog otvaranja nastupiti u Kući umjetnosti Arsen. Narednih dana bit će prikazani neki od filmova za koje je Arsen napisao glazbu, a kompletan program koji će se ovdje odigravati tijekom ljeta bit će objavljen, kako je rekla ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić, nakon službenog otvaranja.


Tags: ,

VEZANE VIJESTI