Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
Senzacionalno: Četiri kuće kod Pakraca će prvi put u povijesti dobiti struju – 165 godina od rođenja Nikole Tesle

Senzacionalno:
Četiri kuće kod Pakraca će prvi put u povijesti dobiti struju – 165 godina od rođenja Nikole Tesle

Senzacionalno: četiri kućanstva iz zaseoka Bjelajci kod Pakraca, koja do sada nisu imala električnu energiju će sutra, u utorak, dobiti struju – po prvi put. Dobiti će ju dobiti puštanjem u rad fotonaponskih sustava odnosno popularno nazvanih solarnih ploča koji su instalirani na njihovim kućama, kako javljaju slavodobitno i ponosno iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fotonaponske sustave pustiti u rad u povijesnog 13. travnja, u 12,30 sati, u zaseoku Bjelajci (Bjelajci 19). Tamo če biti potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić. Tako će ti Pakračani dobiti struju točno 165 godina nakon rođenja Nikole Tesle, našeg izumitelja kojega najčešće vezuju uz pojam električne energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako kažu, provodi pilot projekt elektrifikacije kućanstava koja do sada nikad nisu bila priključena na elektro-energetsku mreže, kažu.

Projektom su obuhvaćeni socijalno najugroženiji stanovnici Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije kojima se na kuće postavljaju fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, navode iz Fonda.

Kuća dobila struju (foto FZOEU)

„Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine 5 kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličnim projektima bude obuhvaćena cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je, kažu, o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi, inteligentno zaključuju u Fondu,  dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života.

Povijesna žarulja i petrolejka (foto FZOEU)


VEZANE VIJESTI