Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
Jakuševac: Prosvjedni igrokaz u podnožju zagrebačke planine smeća

Jakuševac:
Prosvjedni igrokaz u podnožju zagrebačke planine smeća

– Zrak u Zagrebu je među najlošijima u Europi. Lanjsko izvješće o rezultatima praćenja kvalitete zraka pokazuje da je granična vrijednost za sumporovodike bila prekoračena čak 285 puta, odnosno preko 10 puta više puta nego što je to dozvoljeno u kalendarskoj godini. Od raka je oboljelo 16 % jakuševačkog stanovništva, daleko iznad državnog prosjeka… – alarmiraju javnost aktivistkinje i aktivisti inicijative Extinction Rebelliona Zagreb koji su izveli prosvjedni igrokaz odnonso  performans kod zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu, a  kako bi ukazali na, kako kažu,  epicentar ekoloških problema metropole.

Prosvjed na Jakuševcu

Performans je obuhvaćao nekoliko ključnih točaka u blizini odlagališta otpada Prudinec: mjernu postaju za ispitivanje kvalitete zraka, nogometno i dječje igralište u neposrednoj blizini te  odlagalište otpada.
Svaka od točaka, rekli su, predstavlja zakazivanje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, odnosno posljedice koje to ostavlja na kvalitetu zraka u gradu i na živote svih koje dotiče.

-Zastarjelo i oduvijek loše rješenje deponija na Jakuševcu uzrokuje da je zrak u Zagrebu po kvaliteti među najlošijima u Europi. Lanjsko izvješće o rezultatima praćenja kvalitete zraka za Jakuševec pokazuje da je granična vrijednost za sumporovodike bila prekoračena čak 285 puta, odnosno preko 10 puta više puta nego što je to dozvoljeno u kalendarskoj godini. – kažu.

Planina smeća Jakuševac (foto TRIS/G. Šimac)

Glavni izvor nastanka stakleničkih plinova je otvorena kompostana, gdje nastaje metan koji uglavnom odlazi u atmosferu, a lako topiv CO2 stvara kiselinu i odlazi u podzemne vode i vodoopskrbu. Ustavno pravo lokalnog stanovništva na zaštitu prirode, okoliša i zdravlja opasno je narušeno – od raka je oboljelo 16% jakuševačkog stanovništva, daleko iznad državnog prosjeka, tvrde oni.

-Ono što želimo naglasiti je da uklanjanje Jakuševca s trenutačne lokacije ne smije biti na štetu nekog drugog naselja, kao što to prijeti Resniku. To je apsolutno neprihvatljivo. Nijedno naselje, nijedna osoba, nijedno dijete, ne smije biti izloženo ovakvom sustavnom trovanju, koje je posljedica nesposobnosti vladajućih, nemara i pogodovanja otpadnoj mafiji. -istaknula je aktivistkinja Sara Matić.

Planina smeća Jakuševac (foto TRIS/G. Šimac)

XR Zagreb se zalaže za kvalitetnu i učinkovitu transformaciju sustava za gospodarenje otpadom koji će biti neškodljiv za okoliš i ljude, koji će stvarati, a ne uništavati vrijedne resurse, i koji će učiniti Zagreb zdravim, zelenim i pravednim gradom.

-Ne želimo samo da građanke i građani napokon znaju kamo njihov otpad uopće odlazi, već da imaju povjerenja da će biti najodgovornije moguće zbrinut. Vrijeme je da se krene s potrebnim koracima za izgradnju sortirnica, centara za reciklažu, zatvorene kompo-stane izvan grada koja k tome ne ispušta otrovne i štetne plinove u atmosferu, da se usmjerimo na staranje visokokvalitetnog komposta od kojeg i grad i stanovništvo imaju korist te da se ostatak otpada također zbrine izvan naselja, na ekološki prihvatljiv način – predlažu iz XR Zagreb udruženja.

Planina smeća Jakuševac (foto TRIS/G. Šimac)

Golemo umjetno brdo odnosno planina smeća najveće je uzvisona kilometrima uokolo, te dosita izgelda preteće i vidljivo je iz gotovo svih dijelova Zagreba.

-Jakuševec je samo vrh sante, podsjetnik na sva odlagališta otpada koja tek treba sanirati, sva divlja odlagališta koja tek treba naći i ukloniti. Glavni grad ima odgovornost da drugima služi kao uzor i pruži ljudima kvalitetne usluge za novac koji plaćaju, to je minimum koji svi zaslužuju. Želimo Zagreb koji će biti otporniji na klimatske promjene, pružati kvalitetan i zdrav okoliš svojim građanima i građankama, biti socijalno osviješten grad usmjeren prema klimatskoj pravdi na lokalnoj i globalnoj razini! – zaključila je Sara Matić. 

Planina smeća Jakuševac (foto TRIS/G. Šimac)

To su lijepe želje i ostvarive su, ali tek kada se s gradom bude upravljalo na razumniji način, šro se posljednjih desetljeća nije dogodilo. U međuvremenu, ironično, na stranicama tvrtke ZGOS ističu kako im je zadaća upravo, kako kažu, ‘spriječiti opasnost za zdravlje stanovnika i onečišćenja zadnjih izvora pitke vode u blizini Zagreba‘.

-Odlagalište Jakuševec-Prudinec je odlagalište komunalnog i neopasnog otpada grada Zagreba i njegove okolice i građevina je koja se gradi u skladu sa Zakonom o gradnji. Projekt sanacije i nastavno građenja Odlagališta otpada Jakuševec obavlja se prema građevnoj dozvoli iz 2000. g. Prema toj dozvoli građenje će se obavljati sve dok se ne popune sve plohe, izvede završni prekrivni sloj i izvedu svi zdenci za otplinjavanje. Trgovačko društvo ZGOS d.o.o. osnovano je s osnovnom zadaćom da sanira neuređeno Odlagalište otpada Jakuševec kako bi se spriječila opasnost za zdravlje stanovnika i onečišćenja zadnjih izvora pitke vode u blizini Zagreba – vele u ZGOS-u. 

Planina smeća Jakuševac (foto TRIS/G. Šimac)

Na koncu, evo kako opisuju planinu smeća na Jakuševcu.

-Odlagalište Prudinec/Jakuševec nije samo obična ploha na koju gotovo milijunsko stanovništvo Grada ostavlja sve ono što smatra nepotrebnim i štetnim. Ono je i suvremen pogon u kome se reciklira građevinski otpad, proizvodi kompost i plin uz stalni nadzor podzemnih voda, zraka, otpada i životinjskog svijeta. – kažu ZGOS-ovci. 

Kako se prockjenuje, na odlagalište Jakuševec se dnevno dopremi približno 971 tona neopasnog otpada, što godišnje čini masu od oko 350.000 tona.

U deset godina je to 3,5 milijuna tona, što znači da će zagrebačka (opasna) planina smeća rasti i rasti dalje.

Prosvjed ispod brda smeća na Jakuševcu

Zagrebačko smeće je sve veće i veće (foto TRIS/G. Šimac)

 


VEZANE VIJESTI