Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
Hejt Sloveni!

Hejt Sloveni!

Banjalučki magazin Buka pokrenuo je kampanju protiv govora mržnje, u sklopu koje je snimljen i video “Hejt Sloveni” uz angažman regionalnih zvijezda koje su se rado odazvale projektu.U video spotu sudjeluju poznati glumci iz regije Hristina Popović, Goran Bogdan i Severina. Kako se na N1 pohvalio glavni urednik Buke, Aleksandar Trifunović, u samo 24 sata video je pogledalo dva milijuna ljudi.

-Spot je za točno 24 sata, jučer u 9 sati je bila premijera, maloprije smo sabirali brojke, do sada je video pogledalo dva milijuna ljudi na različitim platformama. Nevjerojatna je količina pozitivnih komentara, čak i ispod samog YouTube videa, gdje je carstvo tog govora mržnje. Imamo zanemarljiv broj negativnih komentara, koji bismo mogli upotrijebiti u sličnom scenariju u budućnosti. Ali su uglavnom riječi podrške i hvale- zadovoljno će Trifunović.

Bio je to odgovor na sve prisutniji govor mržnje na društvenim mrežama i cilj je, kako je izjavio Trifunović, da se ne ignorira tolika količina mržnje, nego da se s njom uhvate u koštac. Nasuprot uzrečici “pusti budale”, kaže Trifunović, “budale se ne smiju pustiti, moramo objasniti i sebi i drugima štetnost govora mržnje i to na brutalan način.”

Pa su to brutalno u spotu i napravili, časteći jedno drugoga najgorim pogrdama, shvaćajući spot kao vrstu terapeutskog iskustva, jer je i njihov magazin već godinama stalna tema govora mržnje.
Očekivali su od kampanje puno, ali ni izdaleka ovako pozitivne reakcije. A kao i toliko puta dosad, pokazat će se, veli Trifunović, da je budala manje, ali su puno glasnije, i baš zbog toga smatra da treba izaći iz sfere anonimnosti i autizma, ma koliko mislili da smo pod tim staklenim zvonom sigurni, jer je govor mržnje samo prethodnica brutalnim nasiljima čija smo svi potencijalna žrtva. Govor mržnje se ne smije ignorirati, poručuje Trifunović, treba se jasno i glasno odrediti protiv!

Prednost Balkana je što su jezici vrlo slični, svi se možemo razumjeti, način komunikacije može biti lagan, korektan i tolerantan, a mi biramo brutalan, robujemo načinu komunikacije na društvenim mrežama i u kafićima, a morali bismo komunicirati normano u granicama pristojnosti, zaključio je u razgovoru za N1 glavni urednik Buke.


VEZANE VIJESTI