Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
Država poticajima stimulira vjetroelektrane i skuplja minuse, dok Bašić i ekipa zarađuju milijarde…

Država poticajima stimulira vjetroelektrane i skuplja minuse, dok Bašić i ekipa zarađuju milijarde…

Hrvatski operator tržišta energije ( HROTE ), javlja N1 pozivajući se na Večernji list, u prošloj 2020. je isplatio proizvođačima obnovljivih izvora energije ( vjetroelektranama ) više od 3 milijarde kuna poticaja radi kojih je ova državna tvrtka zabilježila minus od čak 371 milijun kuna, a ostvarenim prihodima nije mogla pokriti rashode. Samo u Hrvatskoj može se dogoditi ( pače, i tolerirati ) da država skuplja minuse na račun poticaja koje daje privatnim proizvođačima energije, koji osim struje proizvode i afere ( VE Krš Pađene ). Čiji interes država štiti , javni ili privatni?

Sredstva za poticaje HROTE osigurava iz naknade za obnovljive izvore energije koju plaćaju svi potrošači električne energije 10,5 lipa po kilovatsatu, i od prodaje struje iz obnovljivih izvora. Lani je time prikupljeno, prenosi N1, 2,68 milijardi kuna, a povlaštenim proizvođačima, poput Milenka Bašića i njegovih vjetroelektrana, poput sporne VE Krš Pađene, kojima država jamči višestruko veću, tzv. poticajnu cijenu struje, isplaćeno je 3,04 milijarde kuna. HROTE je razliku između prihoda i rashoda pokrio akumulacijom iz ranijih godina ( 480 milijuna kuna ), no, kako su negativni trendovi nastavljeni i u 2021., dolazi u pitanje kako pokriti sve veće minuse.

Kako će se to odraziti na kućanstva preko čijih se leđa prelamaju ovi poticaji od kojih proizvođači itekako zarađuju, a građani dolaze u situaciju da mi HEP prijeti ovrhama zbog neplaćenih računa za struju?

Navodno se rješenje, kojim bi se što manje opteretilo građane i industriju, traži s resornim ministarstvom, onim za gospodarstvo i održivi razvoj Tomislava Čorića, koji je i kumovao ovom konceptu pogodovanja proizvođačima tipa Bašića, a na štetu hrvatskih kućanstava, pa je razumljivo da se građani nemaju čemu nadati od takvog rješenja. Jer, primarni je cilj osigurati poticaje proizvođačima obnovljivih izvora energije na što se država obvezala. U planu je, štoviše, i novo poticajno ulaganje u obnovljive izvore ( OIE ) uz isti model- kroz sustav tržišne premije i zajamčene otkupne cijene, a što se odnosi na natječaje iz 2020. i 2021.

HROTE najavljuje povećanje naknada, jer, kako kažu, drugog rješenja u ovoj situaciji nema.
Minus u bilanci objašnjavaju padom potrošnje električne energije za 6 posto, a posljedično je to dovelo do pada prihoda od naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, te padom cijena na tržištu električne energije. Osim svega, lani je u sustav ušlo novih 152 povlaštena proizvođača kojima će biti isplaćeno 380 milijuna zajamčenih državnih poticaja, a rezerve u akumulaciji HROTE-a su na kraju.

Kako pokriti očekivani minus od oko 300 milijuna kuna? Naravno, iz dodatnih izvora prihoda. No, iz HROTE-a tvrde da u ovoj godini naknada za obnovljive izvore neće rasti iznad sadašnjih 10.5 lipa po kilovatsatu. Što je onda rješenje? Da se sredstva iz naknada za emisije CO2 usmjere u HROTE, što bi bilo dostatno da se saniraju nastali minusi, poručuju iz Hrvatskog operatora tržišne energije, a na računima građana to bi se odrazilo povećanjem od 6 kuna mjesečno, javlja N1, pozivajući se na Večernji list i izjavu direktora HROTE-a Borisa Abramovića.

Gusto posijane vjetrenjače vjetroelektrane Krš Pađene (foto TRIS/G. Šimac)


VEZANE VIJESTI