Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
Documenta organizirala šetnju zagrebačkim toponimima stradanja u Drugom svjetskom ratu: Samo moralni idioti ne stide se NDH i poglavnika Pavelića!

Documenta organizirala šetnju zagrebačkim toponimima stradanja u Drugom svjetskom ratu:
Samo moralni idioti ne stide se NDH i poglavnika Pavelića!

Udruga Documenta organizirala je danas drugu zagrebačku šetnju lokacijama koje simboliziraju stradanja u Drugom svjetskom ratu, a skupina je, javlja N1, svoju edukativno- simboličnu ophodnju počela iz Vlaške, ispred zgrade Uskoka gdje su promovirali i inicijativu da Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala na pročelje postavi info-ploču kao povijesni podsjetnik na mjesto s kojeg je, kako su kazali, krenuo Holokaust i NDH.

NDH je odgovorna za holokaust nad Židovima, za genocid nad Srbima i Romima; smatramo da je vrlo važno da, posebno novi naraštaji, ali i svi prolaznici uz ovu zgradu, znaju što se dogodilo u njoj- kazala je, prije šetnje, voditeljica Documente, Vesna Teršelić.

Info-ploča na sjedištu Uskoka, odakle je 10.travnja 1941, proglašena NDH

A u zgradi Radio Zagreba ( današnjem sjedištu Uskoka ), u Vlaškoj 116 , 10. travnja 1941. Slavko Kvaternik je proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku ( NDH ).
Zgrada, koja je danas sjedište Uskoka, ima i dodatnu simboliku, kao mjesto s kojeg je 8. svibnja 1945., kada su partizani ušli u Zagreb, na radiju građanima objavljena sretnu vijest o ulasku jedinica narodnooslobodilačke vojske u Zagreb.

Treća šetnja Zagrebom, po toponima bitnim za Drugi svjetski rat, održat će se upravo na taj dan, Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja. Prva šetnja dogodila se 27. ožujka, u njoj je zbog epidemioloških mjera sudjelovalo 25 osoba, a među njima su bili nastavnici, studenti, pripadnici diplomatskog zbora, sveučilišni profesori, a pridružio im se i saborski zastupnik lijevo-zelene koalicije Vilim Matula.

Sada je na potezu, kazala je Teršelić, Uskok,  i Grad Zagreb od kojeg se očekuje da obilježi mjesta stradanja, otpora i važnih događaja iz Drugog svjetskog rata, kako bi nove generacije, zahvaljujući tim obilježjima, imale mogućnost naučiti istinu o zločinačkom kvislinškom režimu, NDH i poglavniku Anti Paveliću kojega su imenovali nacisti i fašisti da bi im služio i u njihovo ime provodio teror nad narodom koji je pružao otpor.

-To je režim kojeg se danas sramimo, i taj sram treba biti važan dio našeg identiteta jer je osuda tih zločina nešto što treba biti polazište naših razmišljanja i rasprava- poručila je Teršelić, napominjući kako je iznimno važno za sve generacije odlučno osuditi ustaške zločine i NDH, a to podrazumijeva, dodala je, i zabranu službenog ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, kao i znakovlja zločinačkog režima. A to nije moguće bez političke volje vladajuće većine. Valja se nadati, kazala je, da će tu volju i hrabrost da se napokon obračunaju s ustaštvom u 21. stoljeću, naći u ovoj godini kada se obilježava 80-ta godišnjica od početka Drugog svjetskog rata.

Samo moralni idioti ne stide se NDH i Pavelića!

Politički analitičar i inicijator postavljanja ploče na zgradu Uskoka, Žarko Puhovski, izjavio je, prenosi N1, da je Ante Pavelić jedan od najznačajnijih Hrvata u povijesti, a “tko to ne razumije, ne razumije hrvatsku povijest, a tko se toga ne stidi, moralni je idiot”, rekao je.

Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj još je uvijek puno onih koji se toga ne stide, konstatirao je, dodajući kako Hrvati, bilo etnički ili politički, nose taj povijesni teret kao svoju poputbinu, jer, povijest nije samoposluživanje iz kojega ćete uzeti što vam se sviđa, a što vam se ne sviđa ostaviti u dućanu.

-To ide uz hrvatstvo, i to je ono o čemu mi želimo govoriti, kao napomenu kolektivne odgovornosti za stvari koje su se događale- rekao je Puhovski. Podsjetio je i kako je Slavko Kvaternik govor na radiju, kojim proglašava NDH, završio pokličem “Za dom spremni”, što samo potvrđuje porijeklo pokliča, a laži su kako je to stari hrvatski pozdrav iz nekih puno ranijih vremena. Ali, zabrana ZDS, smatra, nema smisla sve dok “imamo ustašku kunu”

-To je kukavičje jaje koje nam je Tuđman ostavio. Tada su neki reagirali, malo nas je bilo, u tišini je prošlo i do daljnjega nema natrag dok nam eventualno euro ne dođe- ocijenio je Puhovski, javlja N1 .

Šetnja značajnim povijesnim lokacijama Zagreba– od zgrade Uskoka , preko Tuškanca i Trga žrtava fašizma do sjedišta Židovske općine i nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici, potrajala je dobrih sat i pol. A za šetnju je Documenta priredila i objavila poseban vodič “Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju”, kojim su današnji šetači prošli tijekom simbolične spomen ophodnje.

 


VEZANE VIJESTI