Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
Nekategorizirano
HND: U petak novi podaci o tužbama protiv novinara i medija

HND:
U petak novi podaci o tužbama protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo treću godinu zaredom  objavljuje podatke o ukupnom broju sudskih postupaka protiv medija i novinara, podatke o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju, te podatke o tome koja je struktura podnositelja tužbi.

-Rezultate najnovije ankete o broju aktivnih sudskih postupaka protiv medija i novinara predstavit ćemo u petak, 16. travnja 2021. u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma, (Perkovčeva 2, Zagreb).  Na predstavljanju rezultata će sudjelovati: Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a,Vanja Jurić, odvjetnica, članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, Goran Gazdek, urednik i osnivač portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a i  Drago Hedl, novinar portala Telegram.hr – najavljuju u HND-u. 

Sjedište HND-a (foto TRIS/G. Šimac)

-Zbog epidemioloških mjera u dvorani može biti najviše 25 osoba, stoga mole novinarske ekipe i ostale zainteresirane posjetitelje da najave svoj dolazak na hnd@hnd.hr. Događaj će se moći pratiti uživo na našoj Facebook stranici. – poručuju iz HND-a. 

Cilj ove aktivnosti je, ističu, upozoriti na zloupotrebu sudskih tužbi s namjerom gušenja kritičkog i slobodnog novinarstva te na razmjere i opasnosti sudske represije protiv kritičkih medija i novinara.

I HRT često tuži novinare, i to vlastite – ilustracija: HRT i zmaj  (foto TRIS/G. Šimac)

-Ukazivanje na pošast tužbi zajednički je interes novinara, urednika i medijskih nakladnika u obrani medijskih sloboda i kritičkog novinarstva – naglašavaju iz HND-a.

Podsjetimo, posljednjih godina je porastao broj tužbi protiv medija i novinara zbog tzv. sramoćenja. Tužbe podnose uglavnom politički i drugi dužnosnici, te razni ‘uglednici’ koji koriste svoj položaj i moć tužeći novinare, često zbog tekstova koji sadrže istinite i provjerene podatke, no spomenutima se ‘ne sviđa’ način na koji su u njima predstavljeni.

1163 tužbe u veljači 2019. godine

I Tris kojeg čitate je često na meti takvih tužbi i prijetnji tužbama, primjerice u slučaju naše urednice Davorke Blažević, ili npr. u slučaju teksta o vjetroelektranama kod Knina objavljenog prije više od godinu dana, nakon kojega su nam zaprijetili tužbom odvjetnički timovi istih onih koji su nedavno zbog afere Krš Pađene završili u pritvorima.

Podsjećamo na lanjski tekst o ovoj problematici u kojem stoji kako je u svibnju 2020. godine u Hrvatskoj bilo aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih su tužitelji potraživali  gotovo 68 milijuna kuna, a u veljači godinu ranije 1163 aktivna slučaja iste naravi.

Koliko je poznato, novoimenovano Ministarstvo kulture i medija zasad nije se oglašavalo o ovoj štetnoj pojavi koja je u svim demokratskim i naprednijim državama jasno prepoznata kao jedan od najvećih neprijatelja pravde, slobode i razvoja demokratskog društva.

To i nije čudno, ako se zna da tim i ostalim ministarstvima upravlja politička partija HDZ, a čiji su tzv. visoki dužnosnici’ i razni općinski, gradski i drugi čelnici često pojavljuju kao tužitelji protiv medija i novinara.

Ministarstvo kulture i medija – ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)


VEZANE VIJESTI