Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
političarenje / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Z.Milanović o izboru predsjednice Vrhovnog suda: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja, a hoće li se sada pojaviti neka mrlja u njezinoj karijeri, ne znam…

Z.Milanović o izboru predsjednice Vrhovnog suda:
Zlata Đurđević je moja kandidatkinja, a hoće li se sada pojaviti neka mrlja u njezinoj karijeri, ne znam…

Predsjednik Zoran Milanović i javno je potvrdio da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević, sveučilišnu profesoricu iz Zagreba s briljantnom karijerom, ma što HDZ mislio i govorio o tome. Prijedlog je uputio Saboru na potpis, a predsjedniku je najvažnije da je njegova kandidatkinja na ponudu pristala.

Milanović i dalje tvrdi da je zakon neustavan, a iz Vlade stižu najave kako neće staviti u proceduru nikog tko se nije javio na javni poziv.- Vidjet ćemo što će reći o osobi prof. Đurđević- rekao je Milanović, javlja N1, ocjenjujući da se ovdje zapravo radi o pokušaju sprječavanja da na čelo Vrhovnog suda dođe osoba s integritetom.  Zlata Đurđević nije dio klike, ekipe koja ne dopušta nikakve promjene, a on ih je i u predsjedničkoj kampanji najavio. Sada ih i poduzima…

Z.Milanović: Prof. Đurđević je “prva liga”, a Ustavni sud i nije sud

Za Zlatu Đurđević ima samo riječi hvale, kaže da je osoba “prva liga”, a upravo to ne odgovara ekipi koja želi trgovati. – Ja trgujem samo na svjetskoj burzi, a ovo je balkanska krčma- poručio je Milanović.

Zanima ga “što će gospoda smisliti dalje”, hoće li to stajati u ladici, ali svaka vrsta pravnog i političkog nasilja je, smatra, moguća. Kako bilo, Zlata Đurđević je njegova kandidatkinja i što se njega tiče to je to, a što će biti dalje, hoće li se kakva mrlja pojaviti u njezinoj karijeri, to ne zna.

O tome što će reći Ustavni sud, kao glavni arbitar, o njegovoj tvrdnji da je zakon neustavan, Milanović veli:

-U ovom slučaju, vidjet ćete da će ostali suci biti obaviješteni dva dana prije tog svečanog datuma, kada HDZ-u, Šeksu i Plenkoviću bude odgovaralo. Dio će biti nezainteresiran, dio su oportunisti, a dio ima interese obitelji. To je vladavina prava? I onda će doći sa svojom odlukom i reći Zakon je ustavan.
A što se Milanovića tiče, Ustavni sud i nije sud…

I dok Zlata Đurđević iznimno cijeni što je predsjednik Republike prepoznao njezin znanstveni rad i predložio je na čelno mjesto sudbene vlasti, predsjednik Vlade Andrej Plenković nije prijedlog dočekao s oduševljenjem, piše N1, i smatra da on vodi u neki polusukob…

-Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, ali onaj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud. Ne vidim razlog da se zakon ne poštuje. Očito idemo u nekakav polusukob jer on ovaj put nije iniciran niti ima potrebe da do njega dolazi, svi koji su željeli biti preporučeni od strane predsjednika mogli su predati kandidaturu, pa i prof. Đurđević. Ne vidim zašto nije- kazao je Plenković, koji ne vidi što je sporno. Prof. Đurđević poznaje, i čini mu se da se poprilično ohrabrila kad je odlučila ići ovim putem.

Jandroković: Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav…

Posebno se žestoko na Milanovićeve izjave o izboru predsjednice Vrhovnog suda referirao šef Sabora Gordan Jandroković, koji je konstatirao da predsjednik Republike raspravu želi pretvoriti u kavgu. I to ne političku, nego osobnu, ad hominem vrijeđanje kako bi se zamaglio meritum, a u ovom slučaju to je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva. A to je karakteristika primitivnih ljudi, zaključuje Jandroković.

Za njega je u ovom slučaju pravno sve jasno. Ustav definira ovlasti predsjendika Republike, a Zakon o sudovima propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Dobio je Milanovićev prijedlog i proučit će ga, a ako nije u skladu sa zakonom, učinit će kako mu nalaže poslovnik. Problem je, smatra Jandroković, što predsjednik ignorira zakon kao da i ne postoji.

-Ne znam je li se ikada dogodilo uopće u Hrvatskoj da predsjednik Republike svjesno, namjerno ne želi poštovati zakon. Bori se kao za snaženje pravosuđa, za ugled pravosuđa, a on je prvi koji krši zakon. To je po mom mišljenju vrlo štetno. Ne samo taj ton koji upotrebljava. Ja očekujem da će on sad nakon ovoga mog nastupa nastaviti dalje s uvredama. On mene želi uvući u to da se nas dvojica vrijeđamo. Ja sam s njime znao polemizirati u Hrvatskom saboru u onom mandatu 2011. – 2015. i poslije svake takve rasprave vi se osjećate prljavo. I meni to nije ugodno, a njemu očito je. Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav. To od mene neće dobiti- poručio je Jandroković šefu države.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI