Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
hadeze / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Nema dogovora za Vrhovni sud: Šteta što se prof. Đurđević nije prijavila na javni poziv, pa da vidimo kako bi glasala vladajuća HDZ- većina…

Nema dogovora za Vrhovni sud:
Šteta što se prof. Đurđević nije prijavila na javni poziv, pa da vidimo kako bi glasala vladajuća HDZ- većina…

Vrhovni sud neće tako lako do novog predsjednika, pogotovo predsjednice.  HDZ-u više odgovara iskompromitirani Sessa, negoli prof. Zlata Đurđević, kojoj odbijaju dati podršku pa makar se i javila u drugom javnom pozivu ?!Nema dogovora između Pantovčaka i Banskih dvora, jer, kako sada izgleda, Ustavni sud djeluje tek kao eho Plenkovićeve vlade. Milanović ne odustaje od svoje kandidatkinje, Zlate Đurđević, ne uzmiče u interpretaciji svojih ustavnih ovlasti, a sve one koji mu oponiraju u tome nimalo ne štedi od ubojitih kvalifikacija. Bilo da je riječ o Ustavnom sudu kojeg naziva “kumskom radnom zadrugom”, sucima, premijeru ili HDZ-u.

Premijer, koji i dalje javnost uvjerava da Vlada i HDZ nemaju nikakve veze s pravosuđem, vehementnom Milanoviću uzvraća jednako eksplicitno: Nema šanse da će HDZ glasati za Zlatu Đurđević koja ne poštuje pravni poredak, takva osoba ne može biti predsjednica Vrhovnog suda. Ima li izlaza?

Rješenje Sanje Barić

Za Sanju Barić, predstojnicu katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu, ima. Na svom facebook profilu je detaljno iznijela prijedlog za raspetljavanje ovog gordijskog čvora.
Prof. Barić predlaže da se stane na loptu i napravi najbolju stvar.”Svi imate velikog, sve ok, ali hajde napravimo dobro iz svega”, piše sugerirajući rješenje u 10 točaka. Evo njezinog prijedloga:
1) DSV – primi izjave PRH kao odbijanje sva 3 kandidata i raspiše novi Javni poziv.
2) Javi se na poziv.
3) PRH – predloži.
4) HS – izglasaj tu kvalitetnu kandidatkinju.
5) Izmijenite i poboljšajte odredbe Zakona o sudovima za ubuduće.
6) Položimo oružje, svi, i čistimo pravosuđe zajedno, svi.
7) Počnimo misliti o kvalitetnim kadrovima svugdje, uvijek.
8) Pomažimo – PRH, HS i Vlada RH – jedni drugima, da napravimo najbolje za državu.
9) Čuvajmo institucije i vladavinu prava.
10) Ok je, svi možete izaći kao pobjednici, i mi građani možemo dobiti stvarnu kvalitetu pravosuđa. Nije bitno tko je što do sada “zeznuo”. Ajmo van iz ovoga!
Vrlo je jednostavno i izvedivo, dosta junačenja. Imamo izlaz, gore opisani, gdje su svi pobjednici. Izaberimo to! Napravimo jednom pravi iskorak, stvarni iskorak– pledirala je s društvenih mreža prof. Barić.

Ali, čini se da se njezino kompromisno rješenje nije “primilo”. Previše je tu nadmetanja, animoziteta, taština, dokazivanja snage i veličanja vlastitog ega.

Milanović: Ustavni sud je sada “kumska radna zadruga”

Nikoga nije iznenadilo mišljenje Ustavnog suda koji je odbio prijedlog šefa države da se Zlata Đurđević kao njegova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda predloži Saboru na izglasavanje. Nije se prijavila na javni poziv čime se sama diskvalificirala iz kandidacijskog postupka, smatra US, jer je zakonom propisano da se kandidati moraju prijaviti na javni poziv.
Koliko god je takav stav US-a bio očekivan, s obzirom na njegov sastav, toliko je očekivana i reakcija Zorana Milanovića koji je danas otvorenim pismom pozvao zastupnike u Hrvatskom saboru da ispune svoju ustavnu obavezu i da se očituju o prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Usput je Ustavni sud nazvao ” kumskom radnom zadrugom”.

U pismu saborskim zastupnicima, predsjednik Milanović poziva se na članak 119. Ustava RH kojim je uređeno da predsjednika Vrhovnog suda bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike.

-Izvršavajući ovu ustavnu obvezu, uputio sam 8. ožujka 2021. godine Prijedlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Prijedlog je sastavljen na isti način i uz istu „dokumentaciju“ (životopis) kakva je dostavljana kod svih dosadašnjih izbora predsjednika Vrhovnog suda po kojima je Hrvatski sabor birao dosadašnje predsjednike Vrhovnog suda.

Umjesto da Hrvatski sabor raspravi i odluči o mom prijedlogu, kako to nalaže Ustav Republike Hrvatske, obratio mi se predsjednik Hrvatskog sabora dopisom od 9. ožujka 2021. godine s pozivom da dostavim nekakvu dokumentaciju te da će se u protivnom smatrati kako „Prijedlog odluke nije podnesen Hrvatskom saboru“. Ni u Ustavu niti u Zakonu o sudovima nije propisana obveza Predsjednika Republike da Hrvatskom saboru, u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, dostavi bilo kakvu dokumentaciju osim Prijedloga za imenovanje određene osobe predsjednikom Vrhovnog suda. Podsjećam kako je i Ustavom Republike Hrvatske, odredbom njegovog članka 119., i Zakonom o sudovima u članku 44. određeno da „Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora“. Dakle, iz ovih odredbi- piše Milanović obraćajući se zastupnicima, i napominjući kako ostaje kod svog prijedloga za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu VS-a, a taj je prijedlog, tvrdi, podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima. Pritom naglašava kako ni po Ustavu ni po Zakonu predsjednik Sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike, već isključivo Hrvatski sabor.

Diktatura HDZ-a

No, nije se zadržao samo na otvorenom pismu zastupnicima, pa je tijekom posjeta Cresu u izjavi za novinare ponovo komentirao Ustavni sud.

-To nije sud, to je sud kao što je DDR demokratska republika. Taj sud je političko tijelo. To je bilo predvidljivo. Tako sam najavljivao, ali me iznenadila manična brzina. Ustavni sud nije sud, on se tako zove, on je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom od političara. Ima tu i malo autoiluzije. Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu i natječajima koji Šeksov kum ne razumije. Ustavni suci su birane iluzorne operacije. To je “sada kumska radna zadruga”- rekao je Milanović, ocjenjujući postupak predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, opasnim presedanom.

– To je uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu. Ta stranka se zove HDZ– ustvrdio je, poručujući HDZ-u da će se morati očitovati o kandidatu, ne zato što to on želi, već stoga što im je to ustavna obaveza. A profesorica Zlata Đurđević je njegov kandidat “i ona će to biti neovisno o tome raspisivali oni neki javni poziv ili ne. Gdje ćeš transparentnije nego da ja kažem tko je ta osoba”- rekao je Milanović.
Dohvatio se, onako, usput, i bivšeg i aktualnog ministra pravosuđa koji su se počeli baviti prof. Đurđević.

-Neka se njome bave HDZ-ovi prvaci. Već su počeli Bošnjaković i mali Malenica, pričaju kako je to loše. Jako je loš znak i kada je Bošnjaković uhvaćen s optuženikom, jako je loše kada si virio iz neke stvari svim HDZ-ovim liderima kao neki provincijski fiškal. Ali to je tako- reći će, i potom za ministra Malenicu dodati da “predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima”, a na Pantovčak je dolazio njuškati da vidi što će predsjednik napraviti po pitanju Vrhovnog suda.
I na kraju začinio: – Na Vrhovnom sudu je predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije. Nije u Kragujevcu. Osuđeni su za pljačku. Zato žele što veću kontrolu nad Vrhovnim sudom…Bezočno se Sessa javio na javni poziv, može li on još uvijek biti predsjednik Vrhovnog suda? Što o tome misle saborski zastupnici? Oni ga mogu razriješiti. On je zaštićen kao lički medvjed- zaključio je šef države.

Plenković: Nema šanse da će HDZ glasati za Zlatu Đurđević!

A tek što je Milanović izgovorio svoje, u ex-catedra susretu s novinarima, premijer Andrej Plenković cijelu stvar zaključio porukom: Nema šanse da će HDZ glasati za Zlatu Đurđević. Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda. Dopustila je da je on ( Milanović, op.a. ) vuče kroz blato…

U podužem predavanju, tijekom kojega nitko od prisutnih novinara nije ni pokušao prekinuti premijera, jer “jako je važno da to javnost zna i razumije”, Plenković je ponovo mantrao o neovisnom pravosuđu i o tome kako HDZ nema nikakvog utjecaja na njihov rad.
Sudovi odlučuju samostalno, i sve pravosudne dužnosnike, osim glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda, biraju njihove kolege ( od 2010. g. ). Suce biraju i profesori prava, uz sudjelovanje jednog predstavnika pozicije i jednog iz opozicije, a tako je i kod državnih odvjetnika- objašnjavao je premijer.
Tezu da HDZ ima šapu na pravosuđu, da državni odvjetnici rade na mig vlasti, nazvao je lažnom, netočnom, političkim spinom kojim predsjednik Republike nastupa kao lider ljevice, a ne kao predsjednik svih građana Hrvatske. Valjda jer je rejting SDP-a slab,  zajedljivo će, pa da bi im pomogao, a SDP se, rekao je, sveo na puke izvođače tehničkih radova predsjednika Republike. I naravno, u cijelom ovom slučaju s Vrhovnim sudom, Plenković vidi pokušaj predsjednika Milanovića da rasklima parlamentarnu većinu.

No, nije se libio ni javno diskreditirati Milanovićevu kandidatkinju, prof. Zlatu Đurđević, ne zbog nje same, koliko zbog činjenice da je kandidira Zoran Milanović.

-Profesorica Zlata Đurđević je pristala biti dio protuzakonite procedure. Moj stav o njoj prije i poslije tog njenog pristanka, a ne možemo za nju reći kao vrsnu pravnu stručnjakinju, da nije znala da se upušta u protuzakonitu aktivnost. Kad je Ministarstvo pravosuđa objavilo javni poziv za kandidature za suca Europskog suda za ljudska prava, ta ista kandidatkinja se javila na taj poziv. Ova Vlada je napravila što? Napravila je razgovore s kandidatima i selektirala je troje kandidata i jednog rezervnog kandidata. Jedna od kandidatkinja je sutkinja Ustavnog suda, Lovorka Kušan, koja uglavnom ima izdvojena mišljenja i glasa protiv svih ovih osjetljivih situacija. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, također je jedan od kandidata, kao i profesor Derenčinović , a četvrta, kao rezervna, je profesorica Đurđević. Inzistiram na tome da je profesorica Đurđević tada znala da postoji poziv i javila se. Sada je isto znala da je bio javni poziv i propustila se javiti- eksplicirao je svoj stav o prof. Đurđević premijer, dodatno potvrđujući da za HDZ, iako vrsna stručnjakinja, Zlata Đurđević može biti samo “rezerva”, pa javila se na javni poziv ili ne…

 – Osoba koja ne poštuje pravni poredak, ne može biti predsjednica Vrhovnog suda– jasno i glasno je kazao Plenković dajući do znanja kako Vrhovni sud neće tako lako dobiti svog čelnog čovjeka. Bar što se HDZ-a tiče. Jer, tko god bio, predlaže ga Zoran Milanović. Nažalost, čini se da je već to dovoljno da se prijedlog opstruira, jer, zašto inače u novom javnom pozivu, na koji je prof. Đurđević najavila prijaviti se, ne bi vladajuća većina kandidatkinju potvrdila?

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI