Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
izborište / POLITIKA
Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac u utrci za župana i dožupanicu ŠKŽ: Svatko sad ima izbor oslobođen ideologije, svatko mijenja svijet tako da krene od sebe, važno je da ima mogućnost i slobodu izbora!

Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac u utrci za župana i dožupanicu ŠKŽ:
Svatko sad ima izbor oslobođen ideologije, svatko mijenja svijet tako da krene od sebe, važno je da ima mogućnost i slobodu izbora!

Dvojac Marko Jelić, aktulani kninski gradonačelnik nezavisnog političkog statusa, i Iris Ukić Kotarac, vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine, predstavili su danas i službeno kandidature za župana i dožupanicu Šibensko-kninske županije. Učinili su to uz puno simbolike, podno atraktivnog kninskog slapa Krčića, na izvoru Krke, i baš na prvi dan proljeća.  Baš kako i dolikuje onima koji najavljuju promjene…

Upravo tu moguću simboliku pojasnio je i sam Jelić, kako piše kninski portal Huknet, obraćajući se novinarima podno slapa.

– Započelo je proljeće, doba buđenja života iz sna koji je trajao duge mjesece hladnoće- rekao je Jelić, dodajući kako nije slučajno za objavu kandidature odabran Krčić jer je to kičma županije, poveznica zaleđa i obale.

Jelić računa na širok spektar birača koji bi mogli podržati ovu nezavisnu kandidaturu, a prije svega, u toj utakmici se solanja na uspješne, mahom nezavisne, načelnike većeg broja općina u ŠKŽ, napose priobalnih, koji su se dokazali konkretnim postignućima u svojim lokalnim sredinama, počev od Pirovca i tamošnjeg načelnika Ivana Gulama, preko tribunjskog načelnika Marka Grubelića, murtersko-kornatskog Tonija Turčinova do primoštenskog načelnika Stipe Petrine. No, kako sada stvari stoje, to nije sve, pa podršku Jeliću i kolegici Ukić Kotarac daju i nezavisne liste Drniša, Vodica, Unešića, a dakako i Jelićevi dosadašnji suradnici u Gradu Kninu, Mario Ćaćić i Kristina Perić koji  žele nastaviti tamo gdje su, zajedno s Jelićem, stali kad je o Kninu riječ.

– Do sada ste, nas ovdje okupljene, upoznali u jednoj drugoj ulozi, kao čelnike jedinica lokalnih samouprava koji su požrtvovno, beskompromisno i pošteno činili sve da naše sredine ožive i nakon dugih godina stagnacije postanu mjesta dostojna življenja. Sustavno smo proveli i dalje provodimo aktivnosti koje su omogućile našim sugrađanima da se osjećaju jednakima i da budu jednaki, dokinuli smo stranački klijentelizam i pokrenuli procese da najsposobniji, najkompetentniji i najkvalitetniji među nama budu uključeni u društvene tijekove i aktivnosti naših gradova i općina. Upravo nezavisnost nas kao čelnika, potpuno oslobođenih od stranačkog kadroviranja te negativne selekcije izdigla je naše sredine iz prosječnosti, a našim sugrađanima omogućila da dođu do izražaja – istaknuo je Jelić, poručujući kako je došlo vrijeme da se prekine s apatijom i osjećajem nemoći.

Govorio je o jedinstvu županije čiji je razvoj uvjetovan napretkom svakog njezinog dijela, o ravnomjernom razvoju i jednakom tretmanu županije prema svakom njezinom dijelu, bez privilegiranja ili potcjenjivanja, jer baš nejednakost u odnosu sjedišta županije prema periferiji pridonosi jačanju apatije, čime se samo zaostajanje ŠKŽ za susjednim županijama produbljuje. Šibenik danas sve više zaostaje i za Zadrom i za Splitom, reći će Jelić, iako, realno, s obzirom na resurse, tome ne bi trebalo biti tako. Jer, Šibensko-kninska županija ima sve, dva nacionalna parka, tri parka prirode, izniman akvatorij s brojnim otocima i otočićima, izvanrednu bazu za održivi turistički razvoj uz sustavnu zaštitu prirode i očuvanje zdravog okoliša, ali i gospodarsku valorizaciju danas demografski depopuliranih područja županije koji su uglavnom prepušteni sami sebi i zaostajanju.

Kandidat za šibensko-kninskog župana Marko Jelić najavljuje transparentnije upravljanje županijom, otvoreno i digitalizirano, zainteresirano za sudbinu svakog svoga građanina. Bit će, kazao je, na dispoziciji i poduzetnicima koji su pred nikad većim izazovima koje županija ne prati ni približno, a pogotovo ne pravodobno .

Uvijek se može i mora više, smatra Jelić, a to su dokazali i načelnici općina koji su došli podržati njegovu kandidaturu, ali i Grad Knin, koji svjedoče da se znanje i pošteni rad uvijek isplate.

– Županija mora više, a naš tim i ja hoćemo i možemo više, i što je najvažnije znamo kako to više postići i to smo do sad dokazali! Svatko sad ima izbor oslobođen ideologije i praznih riječi, svatko od nas mijenja svijet tako što krene od sebe, važno je da ima mogućnost i slobodu izbora. Imaš izbor! – poručio je Marko Jelić, kandidat za šibensko-kninskog župana.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac, kako prenosi Huknet, još je jendom naglasila kako se radi o kandidatima koji žele skrbiti ravnopravno za svaki dio županije, napose za one dijelove koji su proteklih tri desetljeća bili neopravdano zapostavljeni, jer je jedna politička opcija koja je kontinuirano držala vlast u županiji ( HDZ ) vodila računa samo o “sebi i svojima”. Nezavisni načelnici i gradonačelnici, nezavisni vijećnici i samosvojni pojedinci koji su se svojim radom dokazali u vlastitim sredinama, zato žele stati iza Marka Jelića i njegove kandidature, rekla je Ukić Kotarac. Posebno je apostrofirala primoštenskog načelnika Stipu Petrinu koji , napomenula je, nažalost nije mogao biti na ovom predstavljanju kandidatura, ali na njegovu podršku svakako treba računati kao i drugih nezavisnih općina i lista

-Prihvatili smo se ove počasne uloge da promijenimo županiju na bolje. Mi smo garancija da se sve ono što se radilo u našim sredinama može ostvariti i na razini županije. Naša županija ima sve pretpostavke da bude ne samo bolja, već najbolja. Dragi građani, imate izbor i ovo je jedini izbor koji garantira da ćemo postići ravnotežu, kako u Županijskog skupštini, tako i u izvršnoj vlasti i da ćemo napokon svi biti jednaki. Želimo županiju jednakosti, pravednosti i rada. Sve ostalo već smo napravili u svojim sredinama i garancija smo da se to može napraviti i na razini županije –kazala je Iris Ukić Kotarac, potencijalna šibensko-kninska dožupanica.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI