Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
čovječanstvo
Aleksej Navaljni

Ruske vlasti Navaljnog strpale u zatvor, EU traži oslobađanje, a on poručuje:
”Objašnjenje leži u mržnji i strahu jednog čovjeka”

Aleksej Navaljni

EU u srijedu je osudila odluku ruskih vlasti o kažnjavanju oporbenog političara Alekseja Navaljnog zatvorskom kaznom, ocjenjuje je “politički motiviranom” i traži njegovo puštanje na slobodu kao i drugih građana koji su osuđeni jer su koristili svoje pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja.

“Europska unija osuđuje odluku ruskih vlasti o kažnjavanju Navaljnog, smatra je neprihvatljivom jer je politički motivirana i protivna međunarodnim obvezama Rusije u pogledu ljudskih prava”, kaže se u izjavi Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella koji ju je dao u ime Europske unije.

Borrell najavljuje da će se o pitanju odnosa prema Navaljnom razgovarati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova na kojem će se “raspravljati o implikacijama i mogućim daljnjim akcijama”.

Navaljni je u utorak u Moskvi osuđen na tri i pol godine zatvora, odnosno na dvije godine i osam mjeseci koliko mu je još ostalo nakon što je ranije bio u kućnom pritvoru.

Osuđen je jer navodno nije poštivao uvjetnu kaznu budući da se nije redovito javljao vlastima iako je u to vrijeme u Njemačkoj, oporavljajući se od trovanja vojnim otrovom.

EU poziva da se Navaljnog hitno oslobodi kao i sve građane koji su privedeni nakon što su proteklih dana sudjelovali u prosvjedima diljem Rusije.

Masovna uhićenja građana i novinara “potvrđuje kontinuirani negativni obrazac smanjivanja prostora za oporbu, civilno društvo i neovisne glasove u Ruskoj Federaciji”, ističe Borrell.

On u četvrtak putuje u posjet Rusiji u trenutku kada više zemalja članica traži uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

Borrellov glasnogovornik Peter Stano je u utorak izjavio da bi se visoki predstavnik želio sastati s Navaljnim i da je u kontaktu s njegovim suradnicima.

U nezavisnim ruskim medijima objavljen je govor Navaljnog na sudu u kojemu, među ostalim, kaže:

“Objašnjenje leži u mržnji i strahu jednog čovjeka – jednog čovjeka koji se skriva u bunkeru. Ja sam ga smrtno uvrijedio tako što sam preživio (trovanje novičokom). Preživio sam zahvaljujući dobrim ljudima, prije svega pilotima i liječnicima. A zatim sam počinio još teži prijestup: nisam pobjegao i sakrio se. Onda se dogodilo nešto užasno: sudjelovao sam u istrazi vlastitog trovanja i dokazali smo, zapravo, da je Putin, koristeći rusku Saveznu sigurnosnu službu, bio odgovoran za ovaj pokušaj ubojstva. A to izluđuje ovog malog lopovskog čovjeka u bunkeru. On naprosto ludi zbog toga.”

Aleksej Navaljni

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI