Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
EKOLOGIJA / HRVATSKA
Plomin truje Istru (foto TRIS/G. Šimac)

Prvi po korupciji, prvi po nazatku:
Tužbe protiv ‘Čorićeva ministarstva’ zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen (TE) Plomin 1  

Plomin truje Istru (foto TRIS/G. Šimac)

Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen (TE) Plomin 1.  Dok su brojne države zabranile takve termolektrane ili ih upravo zabranjuju, hrvatski političari produljuju takvu tehnologiju još pola stoljeća (!). Prvi smo u Europi po korupciji, kaže više istraživanja i  izvještaja koji su predstavili Global Financial Integrity, Međunarodni samit lidera, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, ali prvi smo, eto, i po nazatku, odnosno po potpunom negiranju razumnih energetskih politika u Europi i svijetu.

-Danas je na Upravnom sudu u Rijeci održano prvo ročište zbog TE Plomin 1, u postupku u kojem HEP ima status zainteresirane osobe te zajedno s Ministarstvom aktivno brani odluku o izdavanju okolišne dozvole koja bi i ubuduće omogućila spaljivanje ugljena – javljaju iz Zelene akcije. 

Plomin truje Istru (foto TRIS/G. Šimac)

Naime, Plomin 1 (poveznica na seriju tekstova na Trisu) je termoelektrana na ugljen stara čak 50 godina kojoj je još 2018. istekla okolišna dozvola, a zatvorena je  nakon velikog požara, nekoliko mjeseci prije isteka dozvole. Međutim, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole koju je tzv.  ‘Ćorićevo Ministarstvo’ na kraju i izdalo.

-Kako u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš da bi se utvrdila prihvatljivost produljenja rada te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima, Zelena akcija i Zelena Istra tužile su Ministarstvo, tražeći poništenje izdane dozvole. Porazno je da HEP i Vlada dugoročno i dalje računaju na ugljen kao važan energent. Još prije najmanje 10 godina svima je bilo jasno da era ugljena ubrzano dolazi kraju.  Unatoč tome, sve su Vlade i uprave HEP-a u tom periodu snažno zagovarale korištenje ugljena – upozoravaju ekološka udruženja.

Plomin i ‘Plomin’ (foto TRIS/G. Šimac)

To je rezultiralo aktualnom situacijom u kojoj Hrvatska nema plan stvarne i brze dekarbonizacije, nego u strateškim dokumentima pokušava što dulje nastaviti s postojećim modelom, a stvarnu promjenu odgađa za budućnost.

-Nevjerojatno je da s takvom energetskom politikom nastavljaju i dalje te da idućih 15 do 20 godina računaju na električnu energiju iz prastare termoelektrane Plomin 1. Nikakva planirana modernizacija neće eliminirati emisije stakleničkih plinova koji bi nastali ponovnim puštanjem u pogon ove TE. Hrvatskoj je nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena, tj. od TE Plomin 1 treba potpuno odustati, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u idućih pet godina te hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima – ističe se.

Enes Ćerimagić-pravnik i potpredsjednik Zelene akcije

Brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal – phase-out, tj. prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju TE na ugljen, a Austrija i Švedska su to napravile prošle godine, dok će u Portugalu posljednja TE na ugljen biti zatvorena ove godine.

-Sličnu odluku treba donijeti i RH te odlučno krenuti na put prestanka korištenja ugljena – vele u Zelenoj akciji.

Crni Plomin (foto TRIS/G. Šimac)

No, što je moguće očekivati od hrvatskih Vlada posljednjih desetljeća, počev od HDZ-ove, pa SDP-ove, pa tzv. Karamarkove, Oreškovićeve pa opet HDZ-ove?

Ništa dobro i konstruktivno: pokazali su da svi guraju istu politiku koja se kosi s aktualnim svjetskim trendovima i koja nimalo ne mari za hrvatske resurse, okoliš, te na koncu zdravlje i budućnost građana.

Počev od guranja tehnologije iz 19. stoljeća, preko činjenice da su čitavu državu (i morsku i kopnenu Hrvatsku)  potezima pera pretvorili u potencijalni poligon za naftne korporacije – treba biti realan –  od ovakvih se vlasti ne može očekivati nikakav pozivan pomak ni blagotvorno djelovanje na okoliš, a tako ni na prosperitet žitelja Hrvatske.

Plomin (foto TRIS/G. Šimac)

Enes Ćerimagić-pravnik i potpredsjednik Zelene akcije ispred suda u Rijeci

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI