Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / vijesti iz boljeg svijeta / ZELENO
Pariška zelena revolucija pod paskom gradske vlasti: Može li u Hrvatskoj ikad, i ikako, biti tako?

Pariška zelena revolucija pod paskom gradske vlasti:
Može li u Hrvatskoj ikad, i ikako, biti tako?

Pariz želi postati najzelenija prijestolnica svijeta, a za to već imaju i plan- u šest godina, prenosi Ekovjesnik, grad će dobiti novih 170 tisuća stabala. Za ovu urbanu zelenu revoluciju zaslužna je gradska administracija koja je ozelenjavanje Pariza definirala kao jedan od ključnih prioriteta uprave grada koji želi svome stanovništvu olakšati život u sve radikalnijim klimatskim promjenama i sve intenzivnijim toplinskim valovima...

Foto: Zeleni odred FB profil, ilustracija

Grad izrazite gustoće naseljenosti i izgrađenosti, velikog onečišćenja i ugrožene biološke raznolikosti, s izrazitim deficitom zelenih površina, odlučio je promijeniti politiku i postati veliki zagovornik kulta stabla, kao izvora zdravijeg i humanijeg života za Parižane. Ovdje se, nasuprot onome čemu svjedočimo u hrvatskim gradovima gdje se u hipu uklanjaju cijeli drvoredi, poštuje svako stablo i nijedno se ne uklanja tako lako, a kod svake sječe nastaje prava drama, kod svake sadnje novog stabla- prava svečanost. Nije ovdje riječ o ad hock trendu, radi se o sustavnoj politici iza koje stoji lani izabrana gradska vlast na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo koja je osvojila svoj drugi mandat.

Zamjenik gradonačelnice zadužen za “zeleni Pariz” Christophe Najdovski, član “Zelenih”, za francuski Le Journal du Dimanche, detaljno je izložio plan Grada za sadnju stabala, koji je izrađen uz suradnju s udrugama za zaštitu okoliša, a u javno savjetovanje ide 27.siječnja, da bi u ljeto ove godine mogao biti usvojen na Gradskom vijeću Pariza. Najdovski Plan ozelenjavanja Pariza naziva “zelenim manifestom za drveće” kojim Grad namjerava definirati urbani krajolik grada za narednih pedeset- šezdeset godina, koliko je i prosječni vijek jednog stabla u gradu, taman upola koliko stablo poživi u prirodi.

Ovim projektom duž glavnih avenija i najprometnijih pariških ulica predviđena je sadnja novih vrtova i drvoreda, pet urbanih šuma, izrada “bioklimatskog” prostornog plana pariške aglomeracije koji će Parizu donijeti status zelene prijestolnice svijeta.

A koje će dobrobiti od toga imati Parižani? Bolju kvalitetu zraka “upijajući do 150 kilograma CO2 po osobi godišnje, što je ekvivalent putovanju automobilom dužim od tisuću kilometara”, prenosi Ekovjesnik, navodeći i cijeli niz drugih benefita poput snižavanja temperature zraka od 8 stupnjeva tijekom toplinskih valova. Protiv klimatske krize najbolje se boriti prirodnim odgovorima, tzv. prirodnim klima uređajima koji pročišćavaju zrak od štetnih čestica prašine, filtriraju kišnicu, osiguravaju bolju kvalitetu tla. Dobitak je i u održavanju biološke raznolikosti, jer na svakom stablu u prosjeku obitavaju 423 vrste insekata, o pticama da se i ne govori. Naposljetku, sve to izravno utječe na psihofizičko zdravlje stanovnika, objašnjava Najdovski, pariški zamjenik gradonačelnice zadužen za zdraviji zeleni grad .

Pariz, inače, trenutno ima pola milijuna stabala, od kojih je u gradskim šumama, tzv. plućima grada, Bulonjskoj šumi i Boi de Vincennes, njih 300 tisuća. Duž ulica je raspoređeno 106 tisuća stabala, 41.500 u gradskim parkovima i vrtovima, 32.600 na grobljima, 12.270 u sklopu javnih zgrada i objekata. Koliko ih je na privatnim terenima, nije poznato.

No, nije Najdovski jedini u pariškoj gradskoj upravi koji brine o zelenom Parizu, pa tako i njegov kolega, prvi zamjenik gradonačelnice, socijalist Emmanule Gregoire , radi na reviziji postojećeg i izradi novog “bioklimatskog” prostornog plana pariške aglomeracije koji bi se trebao donijeti do 2023., a bavit će se zaštitom postojećeg zelenila i masovnom sadnjom stabala. Plan je da drveće bude dio svakog novog razvojnog projekta, nove urbane zelene revolucije, kako bi rekao Najdovski.

Kad tako nešto ambiciozno i ekološki osviješteno pročitate kao rezultat smišljene razvojne politike jednog velikog svjetskog grada, možete se samo rezignirano pitati može li kod nas ikad i ikako biti tako…

La maire de Paris, Anne Hidalgo, veut débitumiser 4 lieux de Paris le parvis de l’hôtel de ville, la place Henri Frenay derrière la gare de Lyon, l’arrière de l’opéra Garnier, et une voie piétonne des berges rive droite.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI