Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
novinarstvo / POLITIKA / rvatska
Novinari, napokon, bojkotirali pressicu s premijerom koji ih je ostavio da ga čekaju više od sat vremena…

Novinari, napokon, bojkotirali pressicu s premijerom koji ih je ostavio da ga čekaju više od sat vremena…

Na zakazanu današnju pressicu, premijer Andrej Plenković, kasnio je više od jednog sata, novinarima “pukao film” i – otišli. Premijera nisu dočekali. Bilo je i vrijeme da nešto naprave u zaštitu osobnog i digniteta profesije…

Konferencija za novinare s premijerom Plenkovićem u glavnoj ulozi, sazvana je za 13,30 sati, neposredno po završetku sastanka s koalicijskim partnerima. Ali, vrijeme je prolazilo, premijer nije dolazio, nikakvog objašnjenja ni isprike nije bilo, i novinari su kolektivno napustili zakazanu pressicu.

Neočekivani kolektivni bojkot premijera, kojemu je vrijeme relativan pojam, osobito ako ga čekaju novinari, te dežurne dangube koje ionako nemaju pametnijeg posla, kako očito misli šef Vlade, očito je iznenadio i vladinog glasnogovornika Marka Milića, pa je pokušao naknadno opravdati Plenkovića tvrdnjom kako u Vladi ne znaju procijeniti koliko će koji sastanak trajati ( ?! )

U najmanju ruku neozbiljno i infantilno opravdanje. Pogotovo s obzirom na činjenicu da premijer na dogovorene susrete s novinarima redovito kasni, što besumnje govori o njegovom odnosu prema medijskim djelatnicima i novinarstvu kao profesiji.
Često su se novinari nalazili u sličnoj situaciji, često su i razmišljali o tome kako bi bilo dobro da odlaskom s pressice iskažu svoj protest zbog takvog ponašanja premijera, ali “sto ljudi , sto ćudi” i to uglavnom dosad nije uspjelo. Ovog puta jest, jer u ovako turbulentnim vremenima kada događaj sustiže događaj, a novinari lete s jednog zadatka na drugi, bez predaha i odmora, doista je nevjerojatna drskost pustiti ih da čekaju, bez objašnjenja, više od sat vremena, makar čekali i predsjednika Vlade.

-Najavili smo da će biti sastanak parlamentarne većine u 12 sati i da će iza toga biti izjava premijera. Okviran termin izjave je bio 13.30 – 14 sati. Bio sam i osobno u kontaktu s novinarima koji su se javili i pojasnio da se sastanak oduljio, što je i ranije bio slučaj na sastancima koalicijske većine koji se održavaju video vezom i uz veći broj sudionika.
Današnji sastanak je trajao od 12 do 14.20, s obzirom da ne radimo baš u uobičajenim okolnostima, već se raspravljalo o sljedećim aktivnostima u pomaganju unesrećenima i saniranju štete nakon razornog potresa.

Izjave će premijer dati nakon sastanka s predstavnicima hotelijera u NSK- naknadno je pokušao sanirati štetu i ublažiti neugodnu situaciju glasnogovornik Vlade, Marko Milić. No, bilo je prekasno. Novinari premijera nisu dočekali…

Plenković je, i inače, poznat po tome da ne poštuje satnicu dogovorenih radnih obaveza, odnosno, redovito kasni, ali, naravno, kasni onima kojima to može: svojim ministrima, suradnicima, kolegama, novinarima, prema kojima nema dovoljno poštovanja, ali zasigurno europske kolege i prijatelje iz EU i EK ne bi tako lako ostavio da ga čekaju…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI