Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
crkveni kutak / crovid / POLITIKA
Riječki župnik i blagoslov kuća: Sve uradite sami, a nama uplatite na žiro račun!

Riječki župnik i blagoslov kuća:
Sve uradite sami, a nama uplatite na žiro račun!

Župnik Mate Berišić sa Škurinja zbilja je domišljat čovjek. Za svećenika nevjerojatno pragmatičan. Sasvim protivno kršćanskom nauku, župnik Mate u ovim izvanrednim covid –okolnostima dosjetio se zgodnoj formuli po kojoj će Crkva ostvariti svoju planiranu dobit pa makar njezini pastiri ostali u župnim kućama na dan blagoslova kuća. Njegova je ovogodišnja preporuka vjernicima doista zgodna: blagoslovite kuće sami, a novac uplatite na račun župe. No,  kastavskom dekanu Kristijanu Zebi, ova “dosjetka” nije dobro sjela

Riječki Novi list piše kako društvenim mrežama kruži dokument župnika Mate Berišića, upućen iz Župe Svetog Ivana Krstitelja, kojim se, crno na bijelo, vjernici pozivaju da blagoslove sami svoje kuće, a ono što su za taj čin vjere namjeravali dati Crkvi, neka uplate na žiro račun svoje župe.

U pismu se epidemiološki odgovorni župnik, kako spada, zanima za zdravlje svoje pastve i upozorava na ozbiljnost i težinu vremena u kojem živimo.

-Nadam se da ste dobro? Živimo u neizvjesnim i teškim vremenima, vremenima koja nisu nimalo laka, pa nam je u ovim danima itekako potreban Božji blagoslov, kako bi nas zaštitio od pandemije coronavirusa. Nažalost- piše don Mate– zbog epidemiološke situacije, ove godine odlučio sam se ne pohoditi obitelji za blagoslov, kako ne bih bio potencijalni prenositelj zaraze i bolesti coronavirusa. Želim zaštititi i vas i sebe- poručuje župnik, uz vrlo bitnu napomenu:

-Običaj je- kaže- da obitelj tijekom blagoslova obitelji svećeniku uruči svoj godišnji novčani prilog za potrebe župe. Ako osjećate potrebu, i ako želite da i ove godine udijelite svoj prilog za župu, to možete učiniti tako da donesete u župni ured, sakristiju, ili uplatiti na žiro račun župe- stoji u naputku osebujnog župnika sa Škurinja, koji očigledno ne sumnja u velikodušnost vjernika, pa im unaprijed zahvaljuje ‘od srca na daru’ .

Pobrinuo se i da se blagoslov u “kućnoj radinosti” odradi po uobičajenom protokolu, pa je vjernicima dostavio i molitvu za blagoslov obitelji koji će, nada se župnik Mate, obaviti na svetog Stjepana, 26. prosinca.

Naposljetku, slijede i sasvim precizne upute: -Za blagoslov obitelji na stolu pripremite svetu vodu, Bibliju, križ i svijeću. Ako u svojim obiteljima nemate svete vode, možete doći u crkvu sa svojom bočicom i uzeti je- naveo je u svojoj poruci župnik i svojoj odanoj pastvi čestitao predstojeći Božić. Uzgred, pozvao je i one potrebite, koji se oslanjaju na pomoć Caritasa , da se jave u župni ured kako bi preuzeli pomoć.

Da svi u Katoličkoj crkvi ne dijele mišljenje pragmatičnog župnika, svjedoči reagiranje kastavskog dekana Kristijana Zebe, koji smatra da župnik to nije smio napraviti, pa je red da sada sam snosi i posljedice.

– Ovo što je napravio župnik Berišić, učinio je samoinicijativno i unatoč dogovoru postignutom na sastanku održanom prije 15 dana, na kojem je prisustvovalo nas sedam dekana, uključujući i Matu te nadbiskup Devči, i na kojem smo na temu ovogodišnjeg blagoslova obitelji zaključili da će blagoslova ove godine biti, dočim to trenutni epidemiološki uvjeti dopuste. Dakle, naglašavam – blagoslov se ove godine samo odgađa do daljnjeg, a ne da ga neće biti, i ne znam zašto je župnik Berišić na svoju ruku išao suprotno jednoglasnom dogovoru. Nije to smio napraviti i neka sam snosi posljedice – izjavio je revoltirani župnik Zeb u ime riječke nadbiskupije.

Ocijenio je da se spornim pismom župnika šalje kriva poruka i slika, i to nije stav nadbiskupije. Za žiro račun, na koji vjernike upućuje riječi župnik Mate Berišić, kastavski dekan “nema riječi”, to se nije smjelo nikako navoditi, kaže, jer blagoslov kuća se ne naplaćuje ( ?! )

Otkad to?

Činjenica je da koronakriza i sve tvrđe epidemiološke mjere Katoličkoj crkvi oduzimaju značajan prihod i onemogućavaju svećenstvo u obavljanju njihove redovite bogoslužbe po kućama- tzv. blagoslova kuća. Nigdje, doduše, nema za to propisanih tarifa, pa čak ni utvrđene obaveze plaćanja blagoslova ( kakvi bi to bili kršćani koji bi pronošenje božje riječi svijetom naplaćivali ? ! ), ali nepisano je pravilo da se takva “usluga” redovito plaća, i samo će “nezahvalnici” ispratiti  svećenika iz svoga doma bez primjerene naknade.

Uostalom, rado bi župnici obišli svoje župljane i blagoslovili njihov dom, ali ne mogu riskirati da se i sami zaarde, ili da budu optuženi za širenje zaraze covidom 19. Dakle, od svoje službe prisilno apstiniraju, ali to ne znači da ih treba kazniti i gubitkom planiranog priliva novca… ( !? )

I kad vam “viša sila” oduzme tu priliku i time stanji crkveni budžet, jasno da mudri “oci” u svojim dugim kontemplacijama itekako promišljaju kako gubitak nadoknaditi. Riječki župnik, kako izgleda, našao je dobitnu formulu. Svećenici posao neće odraditi, a vjernici će ih svejedno nagraditi. Čak dvostruko: sami će obaviti njihov posao, ali pritom neće uštedjeti, nego će svojim svećenicima naknadu ipak uplatiti, baš kao da su “posao” odradili! Kud ćeš bolje?

Teško da je domišljati župnik Mate Berišić sa Škurinja usamljen u ovom “pokušaju”. Da nije bilo reagiranja dekana Zebe, tek bismo vidjeli koliko bi svećenika posegnulo za istom “kompenzacijskom mjerom”…

Tko je čiji “nauk” usvojio, političari od svećenika ili svećenici od političara, teško je reći, jer su u tom smislu obje profesije iznimno talentirane. Kako bilo, njihova mentalna i praktična načela zgodno se podudaraju, i jedni i drugi se često javno predstavljaju najvećim vjernicima i “duhovnicima”, a stvarno su najveći materijalisti. Stvar je samo u prigodama, i kušnjama, a ne manjka ih ni jednima ni drugima.

Konačno, vezuju ih i “neraskidivi Vatikanski ugovori” kojima se “zemaljski bogovi” zaklinju na dosmrtno uzdržavanje Crkve, ne bi li grješni kakvi jesu novovjekim indulgencijama osigurali život u ( danas, ovozemaljskom, a sutra i nebeskom ) raju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI