Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
političarenje / POLITIKA
Glavni odbor SDP-a: Ahmetović politička tajnica, Grdešić voditelj Savjeta

Glavni odbor SDP-a:
Ahmetović politička tajnica, Grdešić voditelj Savjeta

Glavni odbor SDP-a, danas je, na online sjednici, izabrao Mirelu Ahmetović za političku tajnicu stranke, a Ivana Grdešića za voditelja Središnjeg savjeta SDP-a. Jesu li ova kadrovska rješenja i neki znak promjena u stranci koja godinama vegetira ili se iznutra rastače, baveći se sama sobom, a ne politikama?

Mirela Ahmetović, SDP-ova saborska zastupnica i načelnica Omišlja nametnula se kao jedno od vodećih imena stranke tijekom unutarstranačkih, predsjedničkih izbora, kada je dobila širi medijski, nacionalni prostor za artikuliranje svojih stavova, i čini se da je tu priliku vrlo dobro iskoristila. Za predsjednicu SDP-a nije izabrana, ali je postala dio vodstva u timu novog šefa stranke Peđe Grbina koji joj i danas, iz kurtoazije ili iskreno ali javno, odaje priznanje za srčanost i energiju kojom zastupa socijaldemokratske vrijednosti.

Kao zastupnica u Hrvatskom saboru, Mirela Ahmetović dobro koristi tu novu javnu pozornicu koja se pred njom otvorila, i s koje se ima šanse etablirati kao političarka nove generacije koja ima što za reći. No, pitanje je hoće li sačuvati taj politički žar koji je sada nosi, ili će iz pragmatičnih razloga i zbog lakšeg ostvarenja svojih ambicija brzo vatreni idealizam zamijeniti pragmatičnim kompromiserstvom i oportunizmom od kojeg SDP predugo boluje.

Njezin je uteg u kampanji bio njezin politički mentor, Zlatko Komadina, kojemu dobar dio SDP-a više ne vjeruje, ali ni u javnosti ne kotira kao borac za istinske socijaldemokratske politike, nego više kao “lijevi konformist” nesklon talasanju i velikim promjenama bez kojih SDP realno neće zadržati status vodeće stranke opozicije.

Ahmetović je najavila pripremu programa koji će SDP “pozicionirati kao modernu socijademokratsku stranku” kojoj će prioritetni interesi biti zaštita najugroženijih i uspostava socijalne jednakosti i pravednosti, plan oporavka, ekonomskog rasta i razvoja, te besokompromisna borba protiv korupcije.

Grdešić je čovjek sa znanstvenim i političkim ugledom i kredibilitetom, bivši veleposlanik u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, politički analitičar kojem se vjeruje, nekontroverzan, jasan i s nespornim profesionalnim referencama. Kako je nakon sjednice Glavnog odbora kazao Grbin, “i prije nego što je imenovan počeo je raditi na važnim politikama za SDP i za Hrvatsku – konkretno, rad na tome što možemo naučiti iz koronakrize, bilo u zdravstvenom bilo u ekonomskom dijelu, te kako to možemo iskoristiti za budući razvoj Hrvatske“.

Sam Grdešić je komentirao izbor na čelo Savjeta kao povratak radu u SDP-u, nakon Ivice Račana koji je savjet pokrenuo i promovirao. Smatra da će Savjet biti komunikacijski most između društva i stranke, čime će se otvarati prostor za nove ideje i odgovore na izazove kriznih vremena.

Kadrovske promjene s kojima SDP ulazi u predizborno vrijeme, šest mjeseci prije lokalnih izbora, sugeriraju da stranka, izjavio je Grbin, okreće novu stranicu, fokusirajući se više na stranačke politike i konkretne mjere za podizanje standarda građana.

Svi članovi SDP-a, neovisno plaćaju li ili ne plaćaju članarinu, ubuduće će moći glasati na unutarstranačkim izborima, zahvaljujući promjenama Statuta stranke koje je Glavni odbor donio jednoglasno.

Raspuštena su i vodstva nekoliko županijskih organizacija- Brodsko-posavske i Zadarske, kojima su na čelu bile saborske zastupnice Marina Opačak Bilić i Renata Sabljar Dračevac, te Bjelovarsko-bilogorske županijske i slavonskobrodske gradske organizacije gdje su imenovani povjerenici. No, mogao bi to za SDP biti potez visokog rizika, jer u povijesti ove stranke raspuštanje organizacija u pravilu se pokazalo kontraproduktivnim, kao što je bio slučaj napose sa Splitsko-dalmatinskom organizacijom, koja se od tada nikad nije uspjela do kraja oporaviti i konsolidirati.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI