Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
VODA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Europski parlament donio direktivu o poboljšanju kvalitete vodovodne vode i smanjenju potrošnje one flaširane

Foto: pixabay.com, ilustracija

Europski parlament amenovao je ovoga tjedna novu Direktivu o vodi za piće. Novim pravilima Unija želi poboljšati kvalitetu vode iz vodovoda i smanjiti potrošnju one flaširane. Odgovor je to europskih institucija na zahtjeve gotovo dva milijuna Europljana koji su se inicijativom Right2Water založili za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće, što je bila prva uspješno provedena europska građanska inicijativa odnosno prva koja je pretočena u zakonodavstvo.

Nova pravila nalažu državama članicama da u javnim zgradama imaju osigurati besplatnu opskrbu vodom, a restorane, kantine i druge ugostiteljske objekte poticati da nude vodu iz slavine besplatno ili uz nisku naknadu. Članice bi uz to morale i poboljšati pristup čistoj pitkoj vodi svim skupinama, posebno onim ranjivima koje imaju ograničen pristup vodi ili ga uopće nemaju, poput izbjeglica, nomadskih zajednica ili beskućnika. Novim se pravilima određuju i strože granične vrijednosti za neke onečišćujuće tvari, uključujući olovo, čime bi se kvaliteta vode iz vodovoda poboljšala, a stanovništvo Europske unije potaknulo da umjesto flaširane vode pije onu iz slavine. Popis tvari i spojeva koji izazivaju zabrinutost javnosti ili znanstvene zajednice Europska komisija bi trebala izraditi do početka 2022. godine i pratiti u vodi te tvari, među njima i lijekove, endokrine disruptore i mikroplastiku, a izraditi će se i europski popis tvari koje smiju doći u kontakt s vodom.

Prva Direktiva o vodi za piće stupila je na snagu prije dvadeset godina, a revizija pravila pokrenuta prije par godina nakon građanske inicijative Pravo na vodu koja je u Europi skupila više od 1.8 milijuna potpisa i pokazala koliko je Europljanima tema pitke vode bitna. Europska direktiva direktan je odgovor na tu uspješnu građansku inicijativu Right2Water koja je tražila da se voda proglasi  neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom. Naknadnim ispitivanjem javnog mišljenja utvrđeno je i da građani prilikom posjete drugim zemljama članicama nisu sigurni u kvalitetu vode te potvrđeno da većina građana Europske unije ima pristup visokokvalitetnoj vodi za piće odnosno da pitka voda u  98,5 posto slučajeva provedenih analiza na uzorcima vode za piće ispunjava EU standarde.

Smanjena potrošnja flaširane vode mogla bi pomoći kućanstvima u Europi da uštede više od 600 milijuna eura godišnje. Zahvaljujući većem povjerenju u vodu iz slavine građani mogu doprinijeti i smanjenju plastičnog otpada koji potječe od flaširane vode, a tako bi se smanjio i morski otpad. Plastične boce jedan su od najčešćih plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koji se mogu naći na europskim plažama.

Direktiva stupa na snagu dvanaest dana nakon objave u Službenom listu Europske unije, a države članice morat će uskladiti svoje zakonodavstvo s Direktivom u roku od dvije godine.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI