Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
časni ljudi
Tonkica Palonkica, frrrr: Otišao Mladen Kušec

Tonkica Palonkica, frrrr:
Otišao Mladen Kušec

Umro je Mladen Kušec. Generacije djece, a danas odraslih, pamte ga i po njegovim emisijama za djecu (i starije). U nastavku prenosimo tekst s HRT-a, na kojem je Mladen Kušec proveo največi dio svog plodonosnog radnog vijeka i stvaralaštva.

U 83. godini preminuo je naš književnik, novinar i publicist Mladen Kušec. Potpisao je desetke knjiga proze i poezije, a svoj je književni rad posvetio djeci i mladima.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na RZ-u počeo raditi 1963. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a 1989–94, nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Autor tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me). Uređivao je i originalni radijski putopis “Zagonetno putovanje – Putujemo Hrvatskom”.


Dobitnik više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979 (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993 (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

Godine 2018. dobio je Večernjakovu ružu jer njegovi razgovori s djecom u emisiji “Bijela vrana” Hrvatskog radija zasluženo imaju kultni status, baš kao i emisija “Zagonetno putovanje”. Ovo još nisam doživio, a ni neću nikad više. Želio sam ju, ali nisam vjerovao da ću ju dobiti, rekao je tada Kušec.

Tags:

VEZANE VIJESTI