Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
MEDIJI / POLITIKA
Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin u Nu2: Mjerilo uspjeha trebala bi biti kvaliteta života što većeg broja građana

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin u Nu2:
Mjerilo uspjeha trebala bi biti kvaliteta života što većeg broja građana

Psihijatrica Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, gostovala je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, gdje nije mogla izbjeći pitanja vezana za verbalni obračun premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića. Odbila je komentirati njihove svađe za koje je ocijenila da su evidentno na osobnoj razini, a na pitanje za koga u tom sukobu navija, kratko je kazala da navija da medijski prostor bude ispunjen onim što je za ovu državu i njezine građane važno…

Kekin je ocijenila, prenosi HRT, da se nalazimo usred možda najveće javno-zdravstvene i ekonomske, ali i sigurnosne krize, pa utoliko još više zabrinjava činjenica da javni prostor kontinuirano, već mjesec dana zauzima javno polemiziranje dva glavna političara u državi, njihove svađe na osobnoj razini. Trebalo bi reći, kazala je, da više nećemo time puniti medijski prostor, jer imamo puno boljih tema od tog kontraproduktivnog sukoba.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li je potres u Zagrebu potaknuo na politički angažman, pojasnila je kako su u pravilu, suprug Mile i ona, kad god bi pričali o budućim planovima u životu, nekako podrazumijevali da će njihova djeca živjeti, a možda i studirati u inozemstvu. I kad je to osvijestila, shvatila je da pozicija nezadovoljnog promatrača ima preveliku cijenu i zbog toga se odlučila aktivirati u politici.

– To je bio uzrok mog ulaska u politiku, a povod je bio potres kao situacija u kojoj sam bolno osvijestila koliko smo prepušteni sami sebi. To nije rezultat samo Milana Bandića, kao mitske figure groznog političara- objasnila je konstatirajući kako smo prepušteni sebi i glede cijepljenja i moramo tražiti vezu da kupimo cjepivo. Procijenila je da i sama može dati “svoju kap” u izgradnji kvalitetnijeg i boljeg društva, kazala je, i ispričala kako je nagovorila i Milu da joj se pridruži.

Nije je nimalo pokolebalo što na parlamentarnim izborima nije ušla u Sabor, to nije ni očekivala, jer je bila na 11. mjestu na listi, a Mile na posljednjem 14. To ju je samo dodatno motiviralo da nastavi političku borbu, a Mile se, kroz smijeh će, spasio kad se ispostavilo da ipak neće u Sabor kao što se na trenutak, tijekom izborne noći, činilo.

Nova ljevica čija je trenutno predsjednica, osnovana je tek 2016. i to kao reakcija na sasvim umrtvljenu, beskrvnu staru ljevicu koja je ostala bez ideja, bez vizije i bez lijevih politika koje bi implementirala u društvo.
Protivno tim strankama, Nova ljevica se organizira naslanjajući se na tradiciju europske ljevice, skandinavske socijaldemokracije, i to su te ideje koje žele ostvariti u hrvatskom društvu koje je još zarobljeno stereotipima o totalitarističkoj ljevici.

– Mi smo moderna, demokratska ljevica. Vrijeme je da ljudi shvate da demokracija nije vezana uz tvrdi rođački kapitalizam kakav mi živimo 30 godina- poručila je Ivana Kekin izražavajući uvjerenje da bi mjerilo uspjeha trebala biti ukupna kvaliteta života što većeg broja građana.
I u njihovom izbornom programu naglašeno je kako se Hrvatska mora odmaknuti od rentijerske ekonomije prema proizvodnji, prema zelenoj ekonomiji, pravednijoj raspodjeli sredstava i transformaciji poreznog sustava, prema prograsivnom oporezivanju bogatih, kako se ne bi nepravedno najviše opterećivao upravo one najsiromašnije.

Čelnica Nove ljevice misli da Gordan Maras ne bi bio najbolji izbor za zagrebačkog gradonačelnika, vjeruje da sve reference za to ima Tomislav Tomašević i u izborima će ga podržati. S druge strane, ne može ovog trenutka reći hoće li Nova ljevica u Rijeci poduprijeti kandidaturu RF-ove Katarine Peović za tamošnju gradonačelnicu.

HDZ se tijekom svih ovih godina nije puno promijenio, kazala je, te uz ostalo konstatirala da u Hrvatskoj nema lijev og ekstremizma, kako se pokušava imputirati iz krugova Plenkovićevog HDZ-a.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI