Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Intervju/ Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a o krizi u stranci: Ovo što se sada događa u SDP-u, posljedica je pomanjkanja demokratske pismenosti…

Intervju/ Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a o krizi u stranci:
Ovo što se sada događa u SDP-u, posljedica je pomanjkanja demokratske pismenosti…

SDP prolazi svoje teške dane. Nije prvi put. U treningu su. To bi im trebalo olakšati put kroz nove izazove. A pred njima se izazovi perpetuiraju godinama. Nema mira među SDP-ovcima još od odlaska Zorana Milanovića s dužnosti predsjednika stranke, iako mnogi “povijest bolesti” hrvatskih socijaldemokrata često povezuju baš s njegovim imenom. Neki su očekivali da će se, nakon odstupanja Davora Bernardića zbog katastrofalnog potopa SDP-a na parlamentarnim izborima, i dolaska Peđe Grbina na čelo stranke, SDP napokon konsolidirati i početi baviti programskim pitanjima i artikuliranjem politika za novo vrijeme, a ne sami sobom. No, dogodilo se ovo potonje. SDP se i dalje vrti u začaranom krugu frakcijskih borbi, osobnih animoziteta, osveta…

Arhiva: Tonči Restović Foto:Tris

Hoće li sutra, konstituiranjem Glavnog odbora biti stavljena točka na unutarstranačke ratove u SDP-u, pitali smo predsjednika šibenskog SDP-a, odvjetnika Tončija Restovića, koji se nije kandidirao ni za jednu funkciju u stranačkim tijelima na nacionalnoj razini.

-Slijedi li sutra na Glavnom odboru novi čin SDP-ove drame, ili konačno “potpisivanje primirja”? Ako se drama nastavi, neki spominju čak i nove izbore kao mogući scenario?

Ne vjerujem u takvu opciju. Očekujem da će sjednica Glavnog odbora, a to je konstituirajuća sjednica, proći bez ikakvih potresa i da će članovi GO prihvatiti prijedloge za novog predsjednika GO, odnosno predsjednicu Mariju Lugarić i potvrditi prijedlog da se Vedran Babić izabere za glavnog tajnika stranke. Na dnevnom redu su samo prijedlozi za tih nekoliko funkcija, uz spomenute, još i izbor poslovnog direktora stranke. Nema razloga da ti prijedlozi ne prođu, prema tome nema se ni zbog čega dogoditi bilo kakav raskol unutar Glavnog odbora koji bi isprovocirao nove izbore.

-Mediji su, međutim, intenzivno spekulirali oko toga ima li Grbin većinu u GO ili nema, poučeni opstrukcijom koja se dogodila u Klubu zastupnika SDP-a. Onda, ima li Grbin, po vama, većinu u GO?

Ne znam je li se to prebrojavalo ili nije, ali siguran sam da predsjednik ima većinsku potporu u GO, štoviše, mislim da će neki prijedlozi biti izglasani jednoglasno.

-Kako komentirate neizglasavanje kadrovskih rješenja predsjednika i Predsjedništva na Klubu zastupnika? Zar to nije izraz nepovjerenja tek izabranom šefu stranke?

To je, prije svega, neozbiljno, to je pomanjkanje demokratske pismenosti , nedostatak znanja o demokratskim procesima, a i imamo prekratko iskustvo demokracije. To je i kontraproduktivno. Pa nitko od njih u Klubu ne treba se bojati da će im biti oduzet saborski mandat, oni su ga osvojili, njima pripada, a ako je sve to zbog 2-3 tisuće kuna naknade za mjesto predsjednika u saborskom odboru ili potpredsjednika Sabora, e pa onda ubijmo se svi zajedno. Novi predsjednik ima izborni legitimitet članova i članica SDP-a i iracionalno je da se njegov prvi potez dovodi u pitanje. Pogotovo jer je Peđa Grbin i u kampanji jasno komunicirao da će, bude li izabran za predsjednika, neke ljude smijeniti. Mislim da se to odnosilo na njih troje, Nikšu Vukasa, Erika Fabijanića i Renatu Dračevac Sabljar. Samo primjera radi, Franko Vidović ostaje predsjednik saborskog odbora za branitelje i to nitko nije dovodio u pitanje, ili Mišel Jakšić u Odboru za pravosuđe itd.

Tonči Restović (Foto: TRIS)

-Zašto baš njih troje?

Ne znam, ali to je pravo predsjednika da sam bira tim s kojim će raditi… Ne vidim u tome ništa dramatično. Bilo je 12, od ukupno 34, zastupnika protiv. Problem je što ih je na sastanku Kluba bilo samo 25, a neki su bili suzdržani. Koliko znam, čak se nije radilo o tome da su problematični prijedlozi kao takvi, nego se Klub nije složio da se glasa ” u paketu”. Na Glavnom odboru neće biti takvih problema, to je konstituirajuća sjednica, bira se samo predsjednik ( predsjednica ), glavni tajnik stranke i poslovni direktor, a koliko znam svi su upoznati s prijedlozima kadrovskih promjena. Glavni odbor neće raspravljati o prijedlozima Predsjedništva koji nisu prošli na Klubu zastupnika, to nije u ingerenciji GO.

-Dakle, sutra nije “dan D” za SDP, nego će novi test biti novo zasijedanje Kluba zastupnika?

Tako je. Klub je uputio prijedloge Predsjedništva SDP-a Tajništvu Sabora pozivajući se na Statut. HDZ sada osporava prijedloge stranke, tvrde da su relevantni samo prijedlozi Kluba. No, neovisno o tome, mislim da će nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDP-a svi “stati na loptu” i da će u daljnjoj komunikaciji proći svi prijedlozi Predsjedništva.

-Uoči sjednice Glavnog odbora u medijima su se, međutim, kao jedan od mogućih scenarija za izlaz iz ove pat pozicije u SDP-u , spominjali čak i novi izbori. Koliko je to uopće realno?

Nimalo. Ne vidim tu mogućnost . Peđa Grbin je izabran za predsjednika s tako velikom razlikom u odnosu na protukandidata, da ne vidim nikakvog smisla u novim izborima, jer se u tom slučaju može samo dogoditi da dobije još više glasova.

-Pod pretpostavkom tog najcrnjeg scenarija za SDP, može li se dogoditi, kao što neki govore, da se stranka podijeli na dva dijela, na dvije sada vidljive frakcije?

Uvijek je to tako kad se smjenjuje dotadašnji predsjednik stranke i izabere novi, uvijek se potenciraju problemi, podjele, raskol. Nije li tako bilo i kad je izabran Davor Bernardić, ali se svejedno nije dogodilo da se stranka raskoli na dva dijela, pa neće ni sada.

-Grbin je izravno, otvoreno optužio Davora Bernardića za opstrukciju njegovih i prijedloga Predsjedništva…

Pa, u najmanju ruku je čudno da se bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić pojavio baš na toj sjednici Kluba zastupnika, a do tada, dva mjeseca se nije pojavljivao u Saboru, iako je uredno primao plaću. I onda, prvi put u ovom sazivu dođe baš na tu sjednicu Kluba i drži glavnu riječ.

-Kako komentirate Bernardićevu poruku Grbinu u trenutku proglašenja njegove izborne pobjede da mu želi podršku kakvu je on imao u stranci?

To su tipične Berine poruke..Ali, osobno me zbilja iznenadilo da se pojavio baš sada, nakon dva mjeseca apstiniranja iz Sabora, i da je došao da bi sabotirao sve prijedloge novog predsjednika.

-Ali, mora se priznati da ni Bernardiću nije bilo nimalo lako kao predsjedniku stranke, što ne znači da sada treba vraćati milo za drago, jer to ide izravno na štetu stranke…

Ipak je ovo sada drugačija situacija. Činjenica je da Grbin ima u Predsjedništvu od 17 članova neupitnu podršku bar njih 15. Tako da se odluke o smjenama nekih ljudi u stranci donose bez svađa. Na kraju bi moglo ispasti da je stranka, i nakon izbora, talac jednog ili dva čovjeka koji su sporni. Ako je problem Sabina Glasovac, kao prijedlog Predsjedništva za potpredsjednicu Sabora iz redova SDP-a, ne razumijem zašto bi to bilo kad je naš dosadašnji potpredsjednik Rajko Ostojić sam zamrznuo mandat do lokalnih izbora. Možda je na to mjesto pretendirao Davor Bernardić, ali to, koliko znam, nije komunicirao u stranci. Spominjalo se da je problem i što se Nikša Vukas smjenjuje s mjesta predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Ali, Bože moj, sve je to normalno kad dođe novo vodstvo…

Tonči Restović (Foto: TRIS)

-Je li istina, kako neki tvrde, da je “povijest bolesti” SDP-a vezana uz Zorana Milanovića kao predsjednika stranke?

Ne znam, neki govore da je takvih podjela bilo i u vrijeme Ivice Račana. Ja sam u stranku došao 1995., potom je šibenski SDP bio raspušten, pa sam propustio to vrijeme dolaska Milanovića na čelo stranke. Ali, objektivno govoreći, u svakoj stranci postoje bar dvije frakcije koje se bore za prevlast i to na minimalnim programskim razlikama, doslovce detaljima. Ali, to se svugdje događa. Zar toga nije bilo i u HDZ-u? Ne samo sada s Kovačem i Stierom koji su se sa svojim istomišljenicima suprotstavili Plenkoviću. Sigurno se sjećate Ivića Pašalića koji je bio protukandidat Ivi Sanaderu , kad se naveliko govorilo da su Pašaliću ukradeni glasovi. Ali, ako govorimo o nama bliskim strankama, ima toga i kod njemačkih socijaldemokrata, kod španjolskih socijalista, kod engleskih laburista.

-Zar ne mislite da se SDP predugo bavi sam sa sobom umjesto programskim rješenjima za hrvatsko društvo i državu?

Točno. Lokalni izbori su za 7-8 mjeseci, a imamo novo vodstvo koje je tek izabrano, zapravo još i nije počelo funkcionirati kako treba. Za nas su iznimno važni lokalni izbori, jer što bolje na njima prođemo to ćemo se lakše vraćati u poziciju ozbiljne konkurencije za vlast u državi. Zato je nužno prestati s unutarnjim razračunavanjima i okrenuti se ozbiljno problemima i potrebama građana.

-Za vas kažu da ste jedan od najbližih predsjednikovih ljudi. Neke kolege novinari su vas naveli kao onog s kojim će šef SDP-a “razmjenjivati mišljenje”. Što to treba značiti, otkud to?

Ne znam što su novinari htjeli s time reći. Ali, činjenica je da se znamo 25 godina, još od Foruma mladih, a i oba smo odvjetnici i imamo puno zajedničkih tema. Poznavajući Peđu mogu reći da će on razmjenjivati mišljenje sa svakim s kim bude mogao, jer on je čovjek dijaloga. Ne krijem da smo prijatelji, i kad je najavio kandidaturu za predsjednika dao sam mu podršku i pratio sam ga u kampanji kroz cijelu Dalmaciju.

-Ipak, niste se kandidirali ni za jednu funkciju na nacionalnoj razini, a odbili ste biti i na listi za Sabor. Zašto?

Više puta sam kazao da bi se loše osjećao sam sa sobom da sam prihvatio još neku paralelnu funkciju s onim što je moj primarni fokus, a to je kandidatura za gradonačelnika Šibenika i tome sam sasvim posvećen. Ne pada mi na pamet izvlačiti se iz te trke, u nju ulazim punim srcem i pokušat ću, bez obzira na svoje šanse, odraditi kampanju najbolje što mogu, pa kako građani odluče.

-Neki kažu da SDP bez novih ljudi ne može donijeti promjene, i da je novo vodtsvo zapravo već imalo šansu za to ali je nije iskoristilo. Vjerujete li vi u promjene ?

Ja sam iznimno optimističan, a s obzirom na znanje i iskustvo Peđe Grbina, ali i tim koji je okupio, a to su mahom ljudi u 30-im i 40-im godinama života, a s 20-godišnjim stažom u stranci i velikim iskustvom, vjerujem da je to jako dobra početna točka za rad na promjenama.

-Što će biti sa Željkom Sabom koji je izabran u Predsjedništvo, i koji je dobio time-out za razmišljanje o eventualnom dobrovoljnom odstupanju iz vrha stranke? Što ako to odbije?

Žao mi je što se to uopće događa. Ali, ako želimo uistinu novi SDP, ako to nije tek politička floskula, ako želimo biti časna i poštena stranka koje će i vlastitim primjerom svjedočiti da radi na povratku digniteta u politiku, onda nam je svima jasno da ne možemo imati pravomoćno osuđenog člana u Predsjedništvu. I to osuđenog za političku korupciju. Kako SDP može biti vjerodostojan borac protiv korupcije i imati u vrhu stranke nekog tko je kažnjen za političku korupciju? Nadam se da će se to mirno i razumno riješiti u interesu stranke i u interesu povratka morala u hrvatsku politiku.

-Mnogi kažu da Peđa Grbin nema lidersku karizmu. Što vi mislite?

Mi kao narod robujemo tome da imamo velike autoritete, nama imponiraju arogantni, bahati i drski političari koji vole galamiti, a to je sasvim suprotno od civiliziranog, modernog shvaćanja politike i političke kulture imanentne razvijenijim europskim demokracijama. Mi milimo da se karizma stječe vikom i galamom, a ne znanjem, iskustvom i djelima. Ja nisma od onih koji cijene bukače i pred njima stoje u stavu “mirno”.

Kristijan Curavić i Tonči Restović (Foto: NP Krka)

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI