Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
crkveni kutak
14.09.2020., Solin-Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic obisao Crkvu Svete obitelji u Prasvetistu Gospe od Otoka.Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Politika & crkva:
Predsjednik Vlade RH na turneji po crkvama, zaređenjima i misama u Mostaru i Solinu

14.09.2020., Solin-Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic obisao Crkvu Svete obitelji u Prasvetistu Gospe od Otoka.Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković je danas bio na turneji po crkvama i misi u Mostaru i Solinu.

-Premijer Andrej Plenković je nakon razgovora sa čelnikom HDZ-a BiH posjetio biskupski dvor u Mostaru gdje je razgovarao s mostarsko-duvanjskim biskupom na odlasku Ratkom Perićem i njegovim nasljednikom Petrom Palićem. Predsjednik Vlade s izaslanstvom sudjeluje na misi za zaređenje novog mostarsko-duvanjskog ordinarija. U Mostaru je u nedjelju otvoren Biskupijski kulturni centar, čiju je gradnju financirala i hrvatska vlada, te je predstavljena knjiga “Pođite i propovijedajte”, biskupa u odlasku Ratka Perića. – javljaju mediji i Vlada RH.

14.09.2020.,Mostar – Odlukom pape Franje ustolicen je novi mostarsko-duvanjski biskup, monsinjor Petar Palic. Crkvenom cinu primopredaje sluzbe ispred Mostarske katedrale Marije Majke Crkve prisustvovao je i premijer Andrej Plenkovic
Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

-Došao sam iskazati veliko poštovanje prema biskupu Periću i isto tako u znak prijateljstva prema biskupu Paliću kojega jako dobro poznajem. On je više od dvije godine hvarski biskup i ujedno tajnik HBK; a manje je poznato da je don Željko Majić ovdje uža obitelj moje supruge, tako da ja jednostavno nisam mogao ne doć – da budem skroz domaći – izjavio je Plenković u Mostaru.

Onda je otputovao u Solin gdje se sastao sa župnim vikarom Crkve Svete obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka Ivanom Odrljinom.

14.09.2020., Solin-Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic obisao Crkvu Svete obitelji u Prasvetistu Gospe od Otoka.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Kao europarlamentarac bio sam na posveti temeljnog kamena za ovu crkvu prije sedam godina i doista sam zadovoljan kad je danas vidim ovako monumentalnu. U Solinu su naši kršćanski korijeni i to mjesto zaslužuje ovakvu crkvu, bez kršćanskog identiteta koji smo ovdje primili mi kao narod ne bismo bili isti. Čestitam nadbiskupu Marinu Barišiću, arhitektu Vrečku i pateru Rupniku, a premda je riječ o suvremenoj građevini, vjerujem da će se po svojoj vrijednosti uklopiti u našu povijesnu sakralnu i kulturnu baštinu koju s ponosom pokazujemo cijelom svijetu. Njezino ime podsjeća da je obitelj nukleus svakog društva, pa tako i našeg, a u boljitku hrvatskih obitelji nezaobilazna je i uloga Katoličke crkve – rekao je u Solinu Plenković.

Sutra će se predsjednik Vlade Andrej Plenković sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom u 12 sati u Splitu u Vili Dalmacija.

14.09.2020., Solin-Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic obisao Crkvu Svete obitelji u Prasvetistu Gospe od Otoka.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tags: ,

VEZANE VIJESTI