Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
crkveni kutak / HRVATSKA / LJUDI
Kardinal Bozanić u Mariji Bistrici na blagdan Velike Gospe: Previše su zla ljudima, pa i našem narodu, donijele umišljene oholice…

Kardinal Bozanić u Mariji Bistrici na blagdan Velike Gospe:
Previše su zla ljudima, pa i našem narodu, donijele umišljene oholice…

Koronavirus je tek djelomično poharao marijanska svetišta na blagdan Velike Gospe koji se slavi diljem Hrvatske. To se, međutim, ne bi moglo kazati i za Mariju Bistricu gdje se okupilo na tisuće vjernika, a misno slavlje je predvodio kardinal Josip Bozanić. Kardinal je u svojoj propovjedi pozvao vjernike da mole Boga i Gospu da cijeli svijet, sve nas, oslobode od opakog virusa. Šteta da se nije sjetio moliti vjernike da svojim odgovornim ponašanjem i sami pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, nošenjem zaštitne maske, držanjem distance od drugih, ili jednostavno- da su ostali kod kuće i iz svog doma se molili Gospi za zdravlje, svoje i svih ljudi u svijetu…

Mise su održane na otvorenom, uz propisane epidemiološke mjere, a hodočasnici su u svetišta počeli pristizati još tijekom noći uoči blagdana Velike Gospe. Maske na licima vjernika su bile prava rijetkost, socijalna distanca gotovo nedostižna preporuka epidemiologa i biskupa. Očigledno, naši vjernici u zlokobnu snagu virusa ne vjeruju, pa se pravila odbijaju pridržavati, ili ih naprosto ignoriraju. Njihova je nada u Bogu i Gospi, a ne zaštiti i cjepivu…

Misno slavlje u Gospinom svetištu u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić koji je u svome obraćanju vjernicima, uz ostalo, rekao:

– Previše su zla ljudima, pa i našem narodu , donijele umišljene oholice. Oni što su se držali superiornima nad drugima. Biti ponizan znači čuvati svjest o primljenim darovima, i u riječima koje treba razborito koristiti na dobro drugima, čitave zajednice, u međusobnom poštivanju koje društvo ozdravlja iznutra i gradi prijateljstvo među nama- poručio je kardinal Bozanić.

Sinj, Marija, Bistrica, Aljmaš…stotinjak marijanskih svetišta ukupno u Hrvatskoj pohodili su deseci tisuća vjernika koje reducirano slavlje i propisane epidemiološke mjere nisu pokolebale, pa čak ni kiša koje se izlila u Sinju, upravo kad je započimalo središnje misno slavlje koje je predvodio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Unatoč mjerama kojima je cilj spriječiti širenje zaraze, gužve nisu izostale, distanca se među vjernicima teško održavala, a najveći broj hodočasnika zaštitne maske nije imao. Mise, koje se održavaju cijelog dana, od šest ujutro do 21 sat navečer, sve su na otvorenom, a u Sinju se odustalo i od velike tradicionalne procesije.

Vjernicima su omogućene i ispovjedi, a između njih i svećenika postavljene su ograde od pleksiglasa. Sve za sigurnost ljudi, ali ni pod koju cijenu od hodočašća Gospi nije se odustajalo. Ipak, koronavirus je dijelom promijenio blagdan Velike Gospe, oduzeo mu je onaj svjetovni karakter klasičnog derneka koji zasjenjuje smisao i njegovu vjersku suštinu.

Ni u vrpoljačkom svetištu, gdje je misu predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, nije bilo tradicionalnog sajmišta, pečenje janjetine s ražnja i odojaka. Tko je htio mogao se počastiti “pečenim” samo u obližnjim gostionicama.

U Sinju je izostala procesija, grijehe vjernika sprala je kiša, makar koliko i oprost Majke Božje, a u Aljmašu, gdje je hodočasnika bilo manje no ikad ranije, biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, na dan Marijina uznesenja, pozvao je pastvu na skromnost i poniznost, upućujući vjernike da ovisnost o Bogu treba biti primjer suvremenom čovjeku koji radi sve upravo suprotno tome: teži slobodi, samostalnosti i neovisnosti.

– Sve do neki dan- kazao je Hranić– političari su govorili o gospodarskom rastu, o većim plaćama i mislili smo da smo nezaustavljivi. A onda se dogodilo koronavirus koji nam je pokazao kako sve što smo radili , sve što smo stvarali, može nestati u trenu. Epidemija, pa i potres u Zagrebu- dodao je- pokazuje kako smo svi ovisni jedni o drugima, i kada se sve sruši, na vidjelo izlaze one čvrste veze, obitelj i prijateljstva, i svi smo ovisni jedni o drugima, a najviše o Bogu– poručio je iz Aljmaša biskup Đuro Hranić. 


VEZANE VIJESTI