Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
novo nenormalno
FALIŠ 2020: Povijest je mučiteljica života

FALIŠ 2020:
Povijest je mučiteljica života

FALIŠ 2020 održava se ove godine od 3. do 5. rujna, kako smo već najavili u tekstu FALIŠ neće falit u kojem možete pronaći i cjelokupni program Festivala alternativc i ljevice u Šibeniku. U nastavku vam donosimo uvodni tekst s internetske stranice FALIŠ-a naslovljen: Povijest je mučiteljica života. Zašto je povijest mučiteljica života, je li novonormalno zapravo nenormalno, jesmo li izgubljeni u kalendaru… itd.

Povijest je mučiteljica života

Ako postoji takozvano novo normalno, onda je sve ono što je bilo prije, dakle ono staro, nenormalno. Ako, s druge strane, ono prije nije bilo nenormalno, e onda je novo normalno zapravo nenormalno. Trećega nema.

Nije, međutim, naš problem to što nam se jezik ne snalazi u pandemijskom dobu, već što je naše (ne)normalno zastrašujuće otporno čak i na živahni virus. Nema, očigledno, te bolesti koja će okončati pojave zbog kojih se čini da živimo izgubljeni u kalendaru, lutajući od 1941. do 1991. i od 1945. pa do 1995. i tako u krug. Upravo zato, na ovogodišnjem, osmom po redu Festivalu alternative i ljevice u Šibeniku, najbrojniji sudionici će biti povjesničari i povjesničarke, znanstvenici kojima nisu važni nacionalni mitovi i konstrukcije, ali im jesu svete činjenice: tragovi povijesti koja je sretnima učiteljica, a onim drugima, dakle i nama, mučiteljica života.

Otkako smo ga pokrenuli, FALIŠ smo njegovali kao događaj na koji se ne ide po mišljenje, nego se dolazi razmijeniti ga, bez obzira o čemu je riječ: sužavanju ili osvajanju prostora slobode, revizionizmu, teologiji, tehnologiji, aktualnim događajima ili ekonomiji. Od tog načela nismo odustali prije, a nećemo ni sada, u doba korone. To što će nas zbog epidemioloških mjera morati biti manje na Maloj loži, opet je bolje nego da vas i nas ne bude nikako na šibenskoj agori.

Optimisti su, toga se vjerojatno sjećate, na početku pandemije počeli govoriti kako ćemo iz nje i zbog nje izaći u neki novi, bolji svijet. Pesimisti su, aksiom je, uvijek bili bolje upućeni. Ili, kako to piše francuski filozof Alain Badiou: „Kada je riječ o nama koji želimo realnu političku promjenu u ovoj zemlji, trebalo bi da iskoristimo ovu međuigru, pa čak i izolaciju, za rad na novim figurama politike, na projektu novih političkih mjesta i na transnacionalnom razvijanju treće etape komunizma, poslije sjajne inicijalne i inventivne faze, i zanimljive, ali na kraju poražene faze državnog eksperimentiranja. Također, trebalo bi se okrenuti kritici ideje da pojave poput epidemije same po sebi donose nešto politički novo. Uzgred, javno će se pokazati da su takozvane ‘društvene mreže’ – pored činjenice da se od njih dalje bogate najveći milijarderi – prije svega mjesto širenja kočoperne mentalne paralize, nekontroliranih glasina, otkrivanja prepotopskih ‘novih ideja’ ili mračnjaštva koje raspiruje fašizam. Posebice sada ne smijemo vjerovati ni u što osim u provjerljive znanstvene istine i utemeljene perspektive jedne nove politike, u njena lokalizirana iskustva i strateški cilj“.

Živimo u izuzetno zanimljivim vremenima. I ne samo mi. Povijest se od Kine do Amerike, od Antarktika do Hrvatske, odvija u direktnom prijenosu. Na nama je da odaberemo hoćemo li biti njen subjekt ili objekt, hoćemo li je budućnosti ostaviti kao učiteljicu ili mučiteljicu. Tko god je dolazio i dolazit će na FALIŠ, napravio je svoj izbor. Mi koji ga organiziramo samo smo odredili vrijeme i mjesto – još jedno za jednu borbu.

Tags:

VEZANE VIJESTI