Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
GOSPODARSTVO / HRVATSKA / POLITIKA
Meggle zatvara osječki pogon sa 160 radnika i proizvodnju seli u Kragujevac i Bihać: HDZ-ov župan Ivan Anušić zatražio hitan sastanak u Upravi tvrtke, Most prozvao Vladu za “učinke” Projekta Slavonija

Meggle zatvara osječki pogon sa 160 radnika i proizvodnju seli u Kragujevac i Bihać:
HDZ-ov župan Ivan Anušić zatražio hitan sastanak u Upravi tvrtke, Most prozvao Vladu za “učinke” Projekta Slavonija

Zatvara se osječki pogon tvrtke Meggle Hrvatska, navodno zbog restrukturiranja poslovanja, a 160 radnika do kraja godine čeka otkaz. Ništa bolje neće biti ni slavonskim mljekarima od kojih je tvrtka otkupljivala mlijeko. Dobro je da su izbori provedeni, pa Slavonci, koji su premoćno birali HDZ kao svoje spasitelje, znaju kome se obratiti za pomoć. Ili za kletvu…

Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine- objavili su u priopćenju tvrtke, najavljujući kako će Meggle od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu poslovati kroz “novi model poslovanja”. Ma što to značilo…

“Socijalno osjetljivi” otkazi

Odluka, koja se već neko vrijeme propitkuje i stalno odgađa, a koja baca u očaj slavonske radnike i mljekare, donesena je, kako navode iz Megglea, zbog “dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza, od krize aflatoksina, preko sloma Agrokora do koronakrize, koje su se negativno reflektirale na poslovanje tvrtke.
Osječki pogon se gasi zajedno sa 160 tamošnjih radnih mjesta, pri čemu poslodavac obećava socijalno osjetljivo postupanje prema radnicima koji će dobiti “kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu”, a najavljuje se i socijalni dijalog sa zaposlenicima. O čemu ?

Odluka o gašenju proizvodnje u pogonu Osijek, pogađa i kooperante i dobavljače sirovine s kojima se također raskidaju ugovori, ali uz podmirenje svih ugovornih obveza, “pravovremeno i u cijelosti”.
Meggle će, ističe se u priopćenju tvrtke koje prenosi N1, svojim pouzdanim dobavljačima, a među njima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih otkupljivača. Inače, tvrtka je poslujući zadnjih 15 godina u Hrvatskoj, ovdje uložila preko 130 milijuna kuna, napominju. U Hrvatsku su ušli 1996. putem distribucijskog centra u Matuljima, a poslovanje zaključuju gašenjem pogona u Osijeku koji je otvoren potkraj 90-ih u suradnji s osječkom mljekarom IPK Mia.

U rujnu 2004. Meggle Mia se pripojila mljekari IPK Mia te su poslovanje nastavile kao jedno poduzeće s novim nazivom Meggle Osijek, a krajem 2005. proizvodni pogon u Osijeku se pripojio tvrtki Meggle Adria, čime se osniva današnja tvrtka Meggle Hrvatska, sa sjedištem u Osijeku koja je danas treća mljekara kod nas, s ukupno 185 radnika.

Nebriga onih koji obećavaju sigurnost…

Na vijest o zatvaranju osječkog pogona mljekare reagirao je zanimljivom objavom Most. U njihovom priopćenju stoji:

“Je li to Projekt Slavonija, Baranja, Srijem? Je li to sigurnost? Je li to sigurna Hrvatska? Prošli su izbori pa se sad vide činjenice i konkretni rezultati svih tih projekata u našoj Slavoniji! Nakon što smo u svibnju čuli najavu o gašenju tvornice šećera Viro u Virovitici, gdje je bez posla ostalo oko 180 radnika, stižu nam nove šokantne vijesti o gašenju Meggle proizvodnje u Osijeku nakon koje će bez posla ostati oko 160 radnika. To nisu samo ta radna mjesta iz tih poduzeća, to su dalekosežne posljedice za njihove obitelji, za sve dobavljače, prerađivače, za sve one koji se bave poljoprivredom u Slavoniji, Baranji i Srijemu“, navodi se u priopćenju Mosta i dodaje:

“Uz sva upozorenja i govor o potrebnoj brizi za vrijednog radnika, poljoprivrednika, stočara, jedino što imamo je gašenje tvornica, gašenje postrojenja, otkazi, smanjenje proizvodnje, iseljavanje.
Narod ne odustaje, narod se bori, narod je vrijedan, ali kako izdržati takvu nebrigu vlasti. Takvu nebrigu onih koji obećavaju sigurnost, koji vole svoje, onih koji su rekli da će im se desna ruka osušiti ako zaborave Slavoniju, onih koji se inate, a očigledno je da sva njihova djela samo štete Slavoniji i Baranji. Bojimo se što nam još i stiže, jer takvim načinom rada vjerujemo da će se sve više prikazivati “plodovi” takvih poteza i odnosa prema poljoprivredi, odnos prema radniku, odnos prema hrvatskom seljaku.

Onaj tko voli ovaj kraj ne može stajati po strani, ne može ni šutjeti, nego pokušati sve da se Slavonija napokon probudi!- ističu, apelirajući na Vladu i premijera Plenkovića da objavi i potvrdi učinke Projekta Slavonija, devastacije gospodarstva, zatvaranja tvornica i uništavanja proizvodne infrastrukture u koju se godinama ulagalo, da bi radnici na kraju ostali bez posla i osigurane egzistencije. Zanima ih također, može li Vlada još nešto učiniti da se pogon Megglea u Osijeku ne zatvori ili je i to samo još jedan u nizu efekata Projekta Slavonija…

Može li se još spasiti Osječka mljekara?

Oglasio se i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji ne krije iznenađenje lošim vijestima iz spomenute mljekarske kompanije.

-Tvrtka Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske– konstatira Anušuć.

-Osječko-baranjska županija- kaže- ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no možemo utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom– revoltirano će osječko-baranjski župan.

Održao je, kao župan, veli, sastanke s brojnim gospodarstvenicima kako bi se upoznao s njihovim poslovanjem i kako bi pronašli rješenje za poteškoće na koje nailaze u svom poslovanju, a vrata županije su bila otvorena svima koji žele privređivati i zapošljavati na ovom području.

-Iznimno sam nezadovoljan odnosom „domaće“ Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu.
Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost- napominje Anušić.

Ogorčen je, kako ističe u svome priopćenju, inertnošću Uprave Megglea u Osijeku, a dopisom se obratio i njezinom predsjedniku Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak bilo u Osijeku ili u sjedištu tvrtke u Wasserburgu. Anušić još vjeruje da se angažmanom Meggle grupe, Osječko-baranjske županije i Vlade RH može iznaći rješenje za spas Mljekare i nastavak rada 160 Slavonaca i Baranjaca čije su obitelji ovim otkazima egzistencijalno ugrožene.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI