Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
MEDIJI / POLITIKA
Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik, u Nedjeljom u 2: HRT-ovi propagandisti onemogućili su gostovanje Maje Sever u Nu2!

Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik, u Nedjeljom u 2:
HRT-ovi propagandisti onemogućili su gostovanje Maje Sever u Nu2!

Nezavisni saborski zastupnik, profesor filozofije na zadarskom Sveučilištu, Marko Vučetić, koji je u državni parlament ušao na listi Mosta. gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. Ali, tek kao alternacija Maji Sever, HRT-ovoj novinarki, nota bene predsjednici Sindikata novinara Hrvatske, za koju voditelj emisije Aleksandar Stanković nije dobio “zeleno svjetlo” uprave tzv. javnog servisa. Svojim filozofsko –političkim opservacijama o oportunosti njegovog današnjeg ukazanja kod Stankovića, umjesto Maje Sever koja je po mnogočemu, a napose stoga što je danas svjetski Dan slobode medija, trebala i zasluživala biti gošćom u ovom gledanom televizijskom formatu, Vučetić je, iskreno, učinio više za novinarstvo i novinare od svih aktualnih vladajućih i oporbenih političara koji se medija danas, uglavnom, nisu ni sjetili.

Šteta je da mu se Sabor smučio već nakon prvog mandata, pa je najavio da se više neće kandidirati na parlamentarnim izborima…

Vučetić je svojevrsno čuđenje u domaćoj politici, davno “oslobođenoj” svoga izvornog smisla- rada za opće dobro- i prepuštene borbi pojedinačnih i grupnih interesa i ambicija koje često idu na štetu javnog dobra. Postao je široj javnosti prepoznatljiv po dojmljivom govoru u Saboru o temi ratifikacije Istanbulske konvencije, nedavno je nedvosmisleno prokazao nacionaliste kao glupe ljude koji izravno rade u prilog svojoj i šteti svoje, navodne, ideje, a da to i ne znaju. Danas je, usred HRT-a, održao lekciju iz slobode medija, i HRT-u i onima koji, kad dođu na vlast, prvo za čim posegnu je cenzura, ljudi i misli, ali još je gora od nje, reći će Vučetić, senzura, propaganda.

Maja Sever, kako je rekao, trebala je danas biti gost u Nu2, u jednoj od svojih brojnih uloga koje ima, a ima ih bar petnaest ili pedeset. Svjesno ili nesvjesno, zadarski je zastupnik naveo Stankovića da javnosti podastre punu istinu o svome izboru današnjeg gosta. Uvodno je krenuo u objašnjavanje cenzure i senzure, napominjući kako cenzura možda i nije ono najgore što se medijima može dogoditi. gora je senzura, odnosno unošenje besmislenog sadržaja.

-Cenzura je kad imate nekoga tko vam cenzurira sadržaj, ili će vam zabraniti da objavite tekst ili prilog, ili će od 15 rečenica pet prekrižiti, ali ovih deset koje se objave su vaše rečenice koje ste napisali. S druge strane, u senzuri, odnosno propagandi, ništa nije istinito, ništa ne odgovara sadržaju koji ste napisali. Mi smo krenuli putem propagande- konstatirao je Vučetić. Upitan od Stankovića tko u tome prednjači, dobio je zanimljiv odgovor:

-Ako ćemo biti u potpunosti otvoreni i samokritični, ja danas oblik senzure, propagande i necenzure vidim u ovoj emisiji jer je umjesto mene ovdje trebala sjediti Maja Sever. Danas je Svjetski dan slobode medija. Ona je trebala biti gošća ove emisije, a ne ja koji bi trebao promovirati sebe i vlastito sebstvo kao politiku kojom bi se trebali baviti hrvatski građani. Koliko znam, Maja Sever je i trebala biti gošća današnje emisije, ali je zbog senzure, odnosno razloga propagande, njoj to onemogućeno- mirno je “istresao” Vučetić ravno u lice Stankovića kojemu tada nije preostalo negoli to i potvrditi.

-Činjenica da Maja Sever nije gošća ove emisije je moj profesionalni poraz, a mislim da je i poraz kuće u kojoj radim. Ona je pozvana kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske. Prošli tjedan je razgovarala s predsjednikom Hrvatske, s ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize. Ja nisam dobio zeleno svijetlo da je pozovem, pozvana je i kao “ponos Hrvatske”, nedavno je dobila nagradu. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju jer smatram da bi trebala biti gošća- objasnio je Stanković.

Vučetić, pak, upravo to smatra besmislom protiv kojeg se bori na svim razinama, u svim ulogama koje igra. A HRT , kazat će nezavisni zastupnik, smatra da kad Maja Sever nastupa sindikalno, nastupa s pozicije HRT-a.

-Oni su joj onemogućili da odigra sve uloge koje može odigrati. To je to pokoravanje koje se sada odigrava. Poanta je da ne budemo zarobljeni u samo jednoj ulozi. Maja Sever ima 15 uloga koje bih ja znao nabrojiti, a vjerojatno ih ima 55. Onemogućeno joj je da igra jednu ulogu od strane onih koji provode propagandu.

Dr. Marko Vučetić (foto: printscreen N1/Tris)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI