Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / novinarstvo / sindikat novinara hrvatske
Konferencija za novinare ispred zgrade HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

SNH i HND:
Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

Konferencija za novinare ispred zgrade HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

Prenosimo priopćenje Hrvatskog novinarskog društva o današnjoj konferenciji za novinare koju su ispred zgrade HND-a priredili zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske s temom  “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”. Videozapis konferencije možete pogledati ovdje, a u nastavku je izvještaj Ivice Buljana s fotografijama Danijela Kasapa.

Konferencija za novinare ispred zgrade HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

Novinarke i novinari su ovoj krizi pokazali što znači prava solidarnost. Predano radimo ovaj posao u teškoj situaciji te istinitim i pravodobnim informacijama doslovce spašavamo živote, a na drugoj strani naš novinarski sektor našao se prvi na udaru mjera poslodavaca, u što su uključeni i otkazi suradnje honorarcima i slobodnim novinarima, ali drastično rezanje plaća stalno zaposlenima i stoga tražimo hitne mjere za spas novinarstva, kazala je na zajedničkoj konferenciji za novinare HND-a i SNH-a predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Sever je dodala kako je novinarstvo jedno od ključnih zanimanja u ovoj krizi jer sve informacije građanima dolaze putem medija.

– Njemačka je novinarstvo proglasila strateški važnim, jer su svjesni i znaju koliko točna i pravodobna informacija znači u ovim kriznim vremenima. Na dugoj strani, kod nas, nažalost, to nitko ne razumije ili ne želi razumijeti osim nas novinara koji radimo u teškim uvjetima i pod stalnom egzistencijalnom prijetnjom. Upravo zato tražimo konkretne i prave mjere kako bi se zaštitilo novinare i omogućilo im da rade svoj posao. HND i SNH uputili su Vladi i dopis s Hitnim mjerama za spas novinarstva za koje smatraju da ih je nužno što hitnije poduzeti, ali, opet nažalost, konkretnih reakcija nije bilo, kazala je Sever i dodala kako su mjere koje je donijela Vlada usmjerene prema poslodavcima, ali ne pokrivaju honorarce i slobodne novinare.

Konferencija za novinare ispred zgrade HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

– No usprkos i tim mjerama u nekim medijima poput Hanza medije, Glasa IstreNovog lista, plaće su smanjene, navela je Sever, koja je dodala kako su pokrenuli i akciju “Ti ostani doma, mi ćemo ti javiti što se događa”, sve s ciljem da se zaštiti zdravlje i životi naših sugrađana.

O problemima s kojima se suočavaju slobodni novinari i honorarci govorila novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević, koja je istaknula kako su se slobodni novinari prvi našli na udaru i dobili otkaze o suradnji.

– Ne postoji mogućnost da se projekti koji su ranije dogovoreni realiziraju, nego je sve otkazano ili je na čekanju. U istoj situaciji nalaze se brojni umjetnici i kulturni radnici: ne znamo koja nam je i kakva budućnost, a to ne znaju ili ne žele znati ni oni koji bi o tome trebali voditi brigu. Želimo raditi jer ključ je da se radi, a ne da se sjedimo doma bez posla i bez obaveza, kazala je Stanojević.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko istaknuo je kako je HND zabrinut zbog novog udara na novinarstvo i egzistenciju novinara, koji se još nisu opravili ni od ekonomske krize 2008. godine.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

– I dok brojni u Europi pozivaju da se pomogne novinarstvu i čine konkretne korake, hrvatska vlada se ponaša kao da želi da i ono malo preostalog profesionalnog novinarstva kod nas nestane. Od početka ove krize ništa nije napravljeno, a novinari ostaju bez posla, honorarcima i slobodnim novinarima se otakazuje suradnja, stalno zaposlenima smanjuju plaće i to sve u situaciji kada se novinarstvo pokazalo jednom od glavnih i najvažnijih profesija za društvo i građane. Zato više ne molimo i ne tražimo, nego zahtijevamo da Vlada poduzme nešto u smislu spašavanja novinarstva i podrške novinarima, fotoreporterima, grafičarima, snimateljima i cijeloj profesiji. Ako se ništa ne napravi, posljedice će biti katastrofalne, poručio je Zovko, koji je podsjetio i na težak položaj kolega i kolegica u lokalnim medijima, koji su izloženi brojnim pritiscima, a sada ostaju bez posla.

Zovko je također istaknuo kako očekuje od nadležni, s obzirom i na najnovije napade na novinare, da se prema počiniteljima poduzmu adekvatene i oštre zakonske mjere.

Predsjednik HND-a na kraju konferencije iznio je informaciju koja ulijeva nadu.

-HND i SNH pozvani su u četvrtak na sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. O rezultatima sastanka odmah ćemo vas izvijestiti – najavio je Zovko.

Videozapis konferencije možete pogledati ovdje.

Autor: Ivica Buljan  

*Na ovoj poveznici pronađite detaljno izložene hitne mjere koje su HND i SNH prije nekoliko dana poslale Vladi RH za spas novinarstva. 

Konferencija za novinare ispred zgrade HND-a (foto HND/Danijel Kasap)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI