Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
sindikat novinara hrvatske
Ilustracija: Mikrofoni  (foto TRIS/G. Šimac)

Sindikat novinara Hrvatske:
U Njemačkoj su u krizi novinari važni kao medicinari, policajci i vatrogasci, a u Hrvatskoj dobijaju otkaze i manja prava

Ilustracija: Mikrofoni (foto TRIS/G. Šimac)

-Važno je sačuvati radna mjesta u medijima – naslovili su svoje priopćenje za javnost u Sindikatu novinara Hrvatske. Dok se, primjerice u Njemačkoj, u ovim kriznim vremenima novinari smatraju jednako važnim za normalno funkcioniranje društva kao i medicinari, policajci i vatrogasci, u isto vrijeme u Hrvatskoj medijski poslodavci koriste (ne)priliku pa dijele otkaze honorarnim zaposlenicima, a drugima drastično smanjuju radna prava, naknade za rad i drugo. No, u Njemačkoj znaju kako bez profesionalnih novinara nema objektivnog izvješćivanja koje je u ovim dramatičnim vremenima iznimno važno i umanjuje mogućnost opasne manipulacije javnim mijenjem. Istodobno, Vlada RH, koliko je dosad poznato, nije se brinula za spas radnih mjesta u medijma, a najmanje su im, kao i do sad, bitni neprofitni mediji. Priopćenje SNH-a prenosimo u nastavku u cijelosti: 

Ilustracija: Mikrofoni (foto TRIS/G. Šimac)

Zbog opasnosti koja globalno prijeti od pandemije koronavirusa, a svjesna važnosti uloge medija u toj situaciji, Njemačka je ovih dana radnike u medijima stavila na listu “sistemski relevantnih zanimanja”, uz bok s policajcima, vatrogascima i medicinarima. I nije to neobično jer u doba lažnih vijesti važnost profesionalnih medija nikad nije bila veća, ali nažalost još nedovoljno prepoznata. Za razliku od Njemačke, u Hrvatskoj su počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika. Novinari su danas ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne informacije od lažnih vijesti. 

Uza sve to, naš je posao da informiramo javnost i o svim ostalim događajima, da hodamo po gradu opasnom po život, da stojimo na presicama bez zaštitne opreme. Ako novinari ne mogu raditi svoj posao, ako dobiju otkaz, ako nemaju od čega živjeti, javnost će biti uskraćena za važne informacije. Upravo su točne, pravovremene i provjerene informacije koje su građanima prenijeli mediji u velikoj mjeri pridonijele relativno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u RH. Usto, mediji su osigurali građanima sadržaje koji im olakšavaju ostanak kod kuće i svakodnevno ih upućuju kako se u određenim situacijama odgovorno ponašati. 

Po svemu sudeći, novinarstvu u Hrvatskoj prijeti nova kriza, opsegom nalik onoj iz 2008. godine, nadajmo se ne i veća. Posljedica te prošle ekonomske krize bio je nezapamćen i trajni gubitak radnih mjesta u novinarstvu. Polovica novinara u Hrvatskoj koji su imali sreće zadržati posao u struci ili pronaći novi, nisu prošli bez posljedica, osjetno su im smanjeni prihodi. Novi krug osiromašenja novinara, gašenja radnih mjesta, rezanja materijalnih prava i općenitog smanjivanja vrijednosti rada u medijima je pred vratima.

Demokracija u Hrvatskoj ne može dopustiti novu eroziju medijskog sektora, jer s njome nestaje i informiranost građana. Onemogućiti nas da obavljamo svoj posao u skladu sa svim pravilima struke imat će pogubne posljedice po javnost, demokraciju, ali i političko ozračje u zemlji. Stoga još jednom tražimo od Vlade da uvaži naše predložene mjere  http://www.snh.hr/snh-i-hnd-zasto-vladinim-kriznim-mjerama-nisu-obuhvaceni-mediji   

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Maja Sever, predsjednica

Ilustracija: Mikrofoni (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI